Avis: Ti tidligere Danske Bank-chefer sigtet i hvidvasksag

Bagmandspolitiet har sigtet ti tidligere chefer i Danske Bank herunder Thomas Borgen, skriver Berlingske.
8. maj 2019 kl. 14:16Opdateret 8. maj 2019 kl. 15:54

Ti tidligere ledende medarbejdere i Danske Bank er ifølge Berlingske blevet sigtet i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af bankens hvidvasksag.

En af de ti sigtelser var kendt i forvejen. Det er den tidligere topchef Thomas Borgen. Han blev administrerende direktør for Danske Bank i 2013, men forlod banken i oktober sidste år, da han blev fritstillet.

De ti er sigtet for overtrædelser i forbindelse med aktiviteterne i Danske Banks estiske filial.

Her flød der ifølge en undersøgelse fra Danske Bank selv op til 1500 milliarder kroner gennem afdelingen fra udenlandske kunder. Størstedelen af beløbet vurderes at være mistænkeligt.

Danske Bank bliver i den forbindelse undersøgt af myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig og USA. Banken er sigtet i Frankrig og Danmark.

Berlingske skriver på baggrund af avisens anonyme kilder, at ingen af de sigtede er nuværende eller tidligere medlemmer af bankens bestyrelse.

Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger over for Ritzau. Det afviser ligeledes at kommentere, om der har fundet ransagninger sted.

Heller ikke Danske Bank ønsker at kommentere avisens oplysninger. Bankens pressechef oplyser dog i et skriftligt citat, at banken samarbejder med de myndigheder, der efterforsker sagen.

I forvejen er det kendt, at Bagmandspolitiet har sigtet Danske Bank i hvidvasksagen. Det skete i november sidste år.

I Danske Banks egen advokatundersøgelse blev det afsløret, at ledelsen i banken gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske filial.

Helt tilbage i 2007 kom der en advarsel fra det estiske finanstilsyn. Og Danske Bank fik også en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler.

Men banken reagerede ikke.

I undersøgelsen skrev advokaterne dog også, at de vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse et retligt ansvar mod hverken topchefen eller bestyrelsen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Torben K L Jensen
  • Kim Folke Knudsen
  • Gert Romme
  • Oluf Husted
Trond Meiring, Torben K L Jensen, Kim Folke Knudsen, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Oluf Husted

Mon ikke de sigtede også har snydt med deres indkomst-SKAT, når deres arbejdsdage nu er gået
med at hjælpe kunderne til skatte-undragelse?

Trond Meiring, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Gert Romme, Dennis Tomsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
niels astrup

Hvornår gør DJØFerne egentlig selv om med deres rådne kultur?

Trond Meiring, Oluf Husted, Torben Bruhn Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Oluf Husted

"Mon ikke de sigtede også har snydt med deres indkomst-SKAT, når deres arbejdsdage nu er gået
med at hjælpe kunderne til skatte-undragelse?"
08. maj, 2019 - 14:41

Det er helt sikkert værd at undersøge.

Danny Hedegaard

Som jeg forstår det, så er det mere reglen end undtagelsen, at topledere som forlader posten under omstændigheder som disse, at de får deres gyldne håndtryk med sig?

Det naturlige spørgsmål at stille, synes jeg er?
Om de virkelig i tilfældet af, eksempelvis at de idømmes en ubetinget fængselsstraf i anledning af de forhold, hvor de blev opsagt i utide, og fik deres gyldne håndtryk med sig, vil kunne rykke i fængsel med disse penge i behold når de en gang bliver løsladt.

Efter min mening bør der være belæg for, at konfiskere et gyldent håndtryk, under sådanne omstændigheder, enten til fordel staten, eller for banken.

Det næste nærliggende spørgsmål at stille, er om et advokat firma betalt af Den Danske Bank, som i sin konklusion når frem til, at ledelsen ikke har gjort noget strafpådragende, om ikke dette firma indbyder til en nærmere offentlig undersøgelse?
Hvis tidligere, og eller nuværende ledere idømmes fængsel i retten.

Den Danske Bank har brugt 475 millioner kr på egne advokater, til egne undersøgelser!

Kan disse være fuldstændig uvildige, og burde det være et opdrag af staten, men for bankens regning.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Trond Meiring, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Vel har de sigtede formentlig modtaget er solid resultatløn med bonus for deres indsats. Men de har jo ikke gjort det alene for egen vinding. For disse enorme beløb som man har taget for at yde denne service, er jo havnet i aktionærernes lommer.

Bankens drift er bestyrelsens ansvar og ikke administrative direktøres. Og derfor må bestyrelsen også sigtes, ligesom at aktionærerne må af med den del af deres aktieudbytte, der stammer fra kriminelle handlinger.

Og så er der altså også bankens temmelig gode venner og tidligere kollegaer i den ansvarlige kontrolmyndighed. samt de såkaldte "ansvarlige" politikere, der har fået advarsel, efter advarsel, efter advarsel, efter advarsel og efter advarsel siden 2014 - men har forholdt sig fuldstændig laissez-faire til dette. Derfor må både også de kigges nærmere i både sømmene og lommerne.

Trond Meiring, Flemming Berger, Torben Lindegaard, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Michael Waterstradt, Arne Thomsen, Tue Romanow, Danny Hedegaard, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

En oplagt sag i valgkampen.

Hvilke partier vil styrke Finanstilsynet, så tilsynet er mere på omgangshøjde med hvad der foregår i Finansverden. Det skulle nødig være Davids kamp mod Goliath.

I TV2 NEWS reklame for programmet Lippert er der et klip, hvor Lippert interviewer Thomas Borgen og spørger om han vil sige undskyld til kunderne. Thomas Borgen udbryder med alvorlig mine og dyb stemme: UNDSKYLD. Tja og hvad er den undskyldning så reelt værd ?

Jeg har en fornemmelse af, at DANSKE BANK sagen om Hvidvask af penge desværre kun er toppen af isbjerget og at der er andre og flere banker involveret i lignende sager. Oplagt for EU at begynde at interesse sig for omfanget her af.

Udover Thomas Borgen er bestyrelsen for DANSKE BANK som korrekt påpeget af Gert ligeså interessant at undersøge. De er ansvarlige for bankens drift. Hvad har bestyrelsen gjort for at komme til bunds i denne sag ? og er der handlet rettidigt ?. Aktionærerne store som små bør nok overveje om deres aktier er i gode hænder, så længe denne sag ikke er fuldt afdækket.

Gert Romme, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Som jeg ser det, er det i endnu højere grad såkaldt 'ansvarlige' politikeres ansvar, i jeg ved ikke hvor mange år, har det lydt noget i stil med: vi regner da bestemt med at banker - finansverdenen er deres (samfunds)ansvar voksent og ikke kunne finde på at snyde, hvilken tiltro, når man påtænker, hvor nidkært, der bliver gået til stålet, når det drejer sig om mennesker, der befinder sig langt længere nede på samfundsstigen.

Gert Romme, Torben K L Jensen, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

"Råderummet" - de fugle på taget der fortæller om statens indtægter fra "arbejdsudbuddet" i den neo-liberale ligevægtsteori. Jeg har et bud på hvordan man udvider råderummet der står rådighed til velfærdsstaten. Når SKAT er fuld operationsdygtigt - lad os bare sige om 3 år - kan vi udvide råderummet med 130 til ..... milliarder - alle de penge samfundet har til gode + momssvindlen skrevet ind i regnskabet (teoretisk som råderummet jo også beregnes i dag) Hvor mange vindmølleparker er det mon ?

@ Torben K L Jensen,

Omkring Skats "fulde operationsdygtigt" er der blot at gøre opmærksom på, at skatteministeren netop nu er igang med yderligere besparelser.

Herunder er uddrag af citat fra Oxfam, der skriver til regeringen:
Hvert år snyder kyniske skattesnydere Danmark for ufattelige summer. De er ikke længere bange for at blive opdaget, for kontrollen er sparet i stykker. Skattesvindlernes adfærd har konsekvenser, For hver gang de snyder med skatten, fyrer de en lærer. De snyder din bedstemor for et bad. De stresser en sygeplejerske, til at sige op. De presser normeringerne i bund, og smider barndomme på gulvet.
Politikerne lover at rette op på SKAT, men alligevel budgetterer de med besparelse.
Politikerne har næsten halveret skatteforvaltningen mellem 2005 og 2015. I pressen siger de nu, at de er godt i gang med genopretningen. Men der er ikke styr på det endnu, – og i budgettet er der endnu flere besparelser de kommende år. Snart risikerer flere skattemedarbejdere en fyreseddel. Det er jo absurd – især fordi hver skattemedarbejder tjener sin løn ind fem gange hvert år.