Grådkvalt May træder tilbage efter næsten tre års brexitkamp

Theresa May forlader posten som konservativ leder 7. juni og sætter gang i et opgør om premierministerposten.
24. maj 2019 kl. 11:10Opdateret 24. maj 2019 kl. 13:20

Theresa May kunne ikke holde følelserne tilbage, da hun fredag formiddag - efter næsten tre år som britisk premierminister - meddelte, at hun træder af som leder af Det Konservative Parti og dermed også premierminister.

- Jeg forlader snart posten, som det har været mit livs ære at besidde - som den anden kvindelige premierminister, men bestemt ikke den sidste.

- Det gør jeg ikke med sur mine, men med enorm taknemmelighed for at have haft muligheden for at tjene landet, jeg elsker, siger Theresa May, mens stemmen knækker foran embedsboligen Downing Street 10.

May forlader posten som konservativ leder fredag den 7. juni.

Hun bliver der dog, indtil en ny leder og britisk premierminister er fundet. Det ventes at kunne tage adskillige uger.

Mays tid som britisk leder har haft et altovervejende fokus: brexit.

Den 62-årige premierminister overtog i juli 2016 magten i landet, kort efter at briterne havde sagt ja til at forlade EU.

Siden da har hun kæmpet hårdt for at få stemt en aftale igennem i det britiske parlament. May nåede i november 2018 til enighed med EU om en aftale, men den er tre gange blevet stemt ned i det britiske Underhus.

- Jeg har gjort alt, hvad jeg kan, for at overbevise parlamentsmedlemmerne om at støtte aftalen. Desværre er det ikke lykkedes.

- Jeg prøvede tre gange. Jeg mente, at det var det rigtige at være udholdende, selv når det så allersværest ud, lyder det fra May.

Mays afsked ventes at besværliggøre den fastlåste brexitsituation.

Den kommende britiske leder kan ifølge nyhedsbureauet Reuters meget vel blive en, der går ind for et hårdere brexit end May.

Dermed er der lagt op til flere store slag mellem Storbritannien og EU.

Processen med at få valgt en ny konservativ leder og premierminister begynder i ugen, der kommer efter Mays afgang den 7. juni.

Det Konservative Parti oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at det forventer at have valgt en ny premierminister inden 20. juli.

/ritzau/Reuters

 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stakkels det Theresa May-heppende liberale kommentariat!

Nu er det så slut med den wishy-washy Theresa May, og som hun sagde, havde det været "honour of my life to serve the country i love", hvorefter det hele knækkede på hende.

Men hun tjente da ikke det land hun påstod at elske, men arbejdede i tre år på at underminere det største demokratiske valg i briternes historie. Hun tjente sine egne interesser ved at blive ved med, at blive ved med at blive på premierminister-posten. Om nogen har hun bragt sit land i knæ.............

Nu kan Toryerne så vælge en ny Eton-leder, som Boris, og fortsætte de gamle traditoner med at være The Nasty-Party....

Helle Walther

Hun har arbejdet som en hest, uden held, hun skal nyde sine kommende år på landstedet med sin mand og så droppe politik. Hun skulle være stoppet for længst.

Frede Jørgensen, Jørn Andersen, Claus Nielsen, Erik Fuglsang og Karsten Jensen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Hun - Theresa May - skulle nok aldrig have taget den post, måske det var noget med det der 'magtens sødme', der har vist så ikke været særligt meget af hverken magt eller sødme over den tjans...

Allerede ved sin tiltrædelse talte Theresa May om den "røde tråd", og den betød at hun ville have UK til at forlade unionen hurtigst muligt og gerne helt uden aftale. Men så var det, at britiske virksomheder blev bekymrede for deres fremtidige vilkår for at tjene penge, og den slags kan en torry-premierminister ikke ignorere. Og så var det, at man "forhandlede" helt passivt uden dog at forhandle, og trak tiden længst muligt ud.

Men man kan også sige, at under de herskende forhold i hendes eget parti kunne ingen have gjort det bedre. Det mest lykkelige for Storbritannien - og for unionen vil være, hvis hendes afløser udskriver valg til underhuset.

Men ser man på de 6 personer, der hver for sig arbejder på at efterfølge Theresa May, så har Boris Johnson nok den største mulighed. Og med han ved roret, vil UK forlade unionen ganske hurtigt, og helt uden aftale om noget fremtidigt samarbejde.