Iran vil trække sig delvist fra atomaftale

Iran vil genoptage berigelse af uran på højt niveau, hvis stormagterne ikke holder løfter, siger Rouhani.
8. maj 2019 kl. 07:11Opdateret 8. maj 2019 kl. 09:13

Iran vil trække sig fra dele af atomaftalen fra 2015.

Beslutningen er blevet overleveret i et brev fra præsident Hassan Rouhani til ambassadørerne fra de resterende lande i aftalen, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland.

Beslutningen kommer, præcis et år efter at USA's præsident, Donald Trump, valgte at trække USA ud af aftalen.

- Iran vil genoptage berigelse af uran på højt niveau, hvis stormagterne ikke holder deres løfter i henhold til atomaftalen, siger den iranske præsident i en tv-transmitteret tale.

Rouhani giver de resterende lande i aftalen to måneder til at realisere deres løfter om at beskytte Irans olie- og banksektor mod USA's sanktioner.

Rouhani advarer om en klar og fast reaktion fra Iran, hvis landets atomprogram igen bliver taget op i FN's Sikkerhedsråd.

Men den iranske præsident siger, at hans land er klar til at forhandle om dets atomprogram. Han sagde også, at hans land ikke længere vil sælge beriget uran og tungt vand til andre nationer i forhandlingsperioden i de kommende 60 dage.

USA har genindført en række sanktioner mod Iran, på trods af at Iran ifølge FN fortsat har overholdt atomaftalen.

Blandt andet har USA indført en omfattende embargo mod iransk olieeksport. Og i november genindførte USA en række sanktioner, som også gjaldt før atomaftalens indførelse i 2015.

Irans præsident siger ifølge nyhedsbureauet AP, at atomaftalens endeligt vil være farligt for både Iran og resten af verden.

Med atomaftalen gik Iran med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran samt at reducere lageret af uran med 98 procent over 15 år.

Irans præsident oplyser i brevet, at Iran fremover vil beholde overskydende beriget uran i stedet for at sælge det til andre lande, som det har været praksis siden atomaftalen.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Nørgaard

Det er kun forståeligt. Det er USA, der er problemet her. Ikke Iran. Det er også EUs holdning, som er blevet ytret flere gange af chefen for udenrigsanliggender, Federica Mogherini. Så må de andre lande altså virkelig mande sig op og vise at de støtter den her aftale. Så vidt jeg ved er det en fin aftale, som jeg ikke kan se nogen grund til at ham den krigeriske bavian i det Hvide Hus skal forplumre.

Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

I øjeblikket er Amerika ikke en troværdig aftalepartner overalt i verden, - snart er der ikke den aftale de er løbet fra noget sted.

Det udstiller den amerikanske ånd til fulde, samt giver mistillid til enhver fremtidig aftale med Amerika som partner.

Når Amerika sådan misforvalter sin rolle i verdenspolitikken, vil der komme andre og overtage rollen som verdensleder på den politiske scene.

Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det her er ekstremt farligt - altså ikke så meget Persien eller Iran men USA.

USA´s regering med Donald John Trump har trukket sig ud af en i øvrigt god atomaftale med Persien. Derefter har USA egenhændigt besluttet, at de lande eller virksomheder der derefter handler med Persien skal straffes ved domstole i USA. Og dette betyder, at f.eks. rederiet Maersk, der ejer havne i Persien, samt andre virksomheder har trukket sig ud af landet.

Men da dette ikke er nok for USA´s regering, har de nu sendt et hangarskib til området, samtidig med at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, er begyndt at sprede udokumenterede, og tilsyneladende også usande, rygter om at persien vil angribe USA-borgere.

Dette ligner ganske meget det, som George W. Bush havde gang i Iraq, hvor man med sikkerhed "vidste", at Iraq besad masseødelæggelsesvåben. Og dengang fik USA jo fjolser som Danmark og Storbritannien med på sin krig, der som bekendt endte i en katastrofe, som de ansvarlige burde straffes for..

Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Lars Løfgren, Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Har USA kræfterne til både at gennemføre et kup i Venezuela og starte en krig i den persiske golf?

Umiddelbart synes Russiagate at komme ind handy, da russerne er sure på amerikanerne, og derfor sikkert ikke er villige til at give Pompeo grønt lys til en rask lille krig. Jeg er ret sikker på, at det var det egentlige formål med Pompeos nylige samtale med Lavrov.

Så selv om Russiagate tager prisen i disciplinen "vanvittige konspirationsteorier" er det måske ikke det værste, der kunne være sket. Med mindre, selvfølgelig, der blev indgået en studehandel, hvor USA afstår fra et kup i Venezuela, mod at Rusland blander sig uden om eventuel amerikansk aggression vendt mod Iran. Det er jo ikke den amerikanske præsident, der står bag Russiagate, og det ved Lavrov godt.