Juncker afslører forsøg på at overtale Løkke om Vestager

Margrethe Vestager har gjort det fremragende som kommissær, mener Jean-Claude Juncker, som tog snak med Løkke.
19. maj 2019 kl. 07:02Opdateret 19. maj 2019 kl. 08:00

Jean-Claude Juncker headhuntede i 2014 Margrethe Vestager som kommissær, og den snart afgående formand for EU-Kommissionen har gjort en indsats for, at hun fortsætter i kommissionen de næste fem år.

Han tog sagen op med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), fortæller han i et større interview med Ritzau og de tre nordiske nyhedsbureauer TT, NTB og STT.

- Jeg foreslog den danske statsminister at genudnævne hende som kommissær, men det synes at være svært, siger Juncker.

Han henviser til den danske tradition med, at den siddende regering peger på en kandidat fra egne partier, hvilket Juncker "aldrig har forstået".

- Jeg har aldrig troet på, at det var det rette kriterie. Det handler om personer og holdninger og ikke om medlemskab af et parti, siger han.

Margrethe Vestager trådte i sidste uge ind på scenen som erklæret kandidat til posten som kommissionsformand i forbindelse med en kandidatdebat.

Hun har dog på sin egen måde deltaget i det komplekse puslespil om en toppost i to måneder som en blandt flere topkandidater fra Europa-Parlamentets liberale gruppe, Alde.

Før dette sceneskift insisterede den tidligere økonomi- og indenrigsminister fra Radikale Venstre på, at hun mest af alt drømte om at få fem år mere som konkurrencekommissær, da hun havde meget arbejde at gøre færdigt.

Vestager har skabt sig et navn internationalt som chefen bag milliardstore bøder mod Google og andre multinationale selskaber.

- Hun er den eneste kommissær, der kan gøre præcis, som hun vil.

- Jeg vil aldrig blande mig i disse beslutninger, hvilket var et brud med tidligere tider. Hun har gjort det fremragende, siger Juncker.

Danskeren kom tidligere på året under massivt pres fra Tyskland og Frankrig, da de to lande krævede en togfusion mellem Siemens og Alstom.

Kommissæren stod fast. Det blev et nej. De to store EU-lande rasede og krævede EU's konkurrenceregler ændret straks.

- Jeg mener, at hun traf den rette beslutning. Ingen ved det, og jeg ved ikke, hvorfor ingen ved det, men kommissær Vestager konsulterede medlemslandene, og mindst 22 af dem var stærkt imod, siger Juncker.

Den 64-årige luxembourger har ingen indflydelse på sammensætningen af den næste kommission. Han meddelte allerede i 2015, at han stopper med udgangen af sit nuværende mandat, der løber til 31. oktober.

Juncker og Vestager kender hinanden fra møder mellem EU's finansministre. Så han "kendte hendes kvaliteter".

Han mener som den danske kommissær, at den næste kommission bør være sammensat af lige mange kvinder og mænd.

At den næste formand skal være kvinde, vil han dog ikke højlydt kræve, for det vil være et "indirekte angreb på de to mænd (Manfred Weber og Frans Timmermans, red.)", som er officielle spidskandidater.

- Det er på tide (med en kvinde som formand, red.), men man skal se det først, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Margrethe Vestager ville blive en fremragende kommisionsformand. Men desvære er det ikke kompetencer og dygtighed, men derimod politisk studehandel og andet politisk nepotisme vrøvl, som kommer til at være afgørende.

Else Marie Arevad, Lars F. Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, jens christian jacobsen, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Tue Romanow, Gert Romme, Nette Skov og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jeppe Lindholm kl. 8:50

Du formulerer problemstillingen så præcist.

Jeg filosoferer lidt over, hvordan jeg med min stemmeafgivning kan hjælpe sagen på vej.

Ved EuropaParlamentsvalget er sagen ret simpel.
De radikales Morten Helveg er i valgforbund med Alternativets Rasmus Nordqvist -
det er begge 2 fornuftige folk, som man sagtens kan stemme på.

Det er straks værre til Folketingsvalget.
Hverken Lars Løkke eller Mette Frederiksen vil lægge sig fast på noget som helst, så man kan hverken til- eller fravælge dem - så det ender måske med Morten Østergaard !

Hvad er man ikke parat til at gøre, for at få Margrethe Vestager genvalgt til kommissær -
eller måske ligefrem nyvalgt til Kommissionsformand.

Hvad sker der lige, Lars Løkke Rasmussen ?!! Vi har et yderst kompetent menneske i Margrethe Vestager og du vælger at tabe "Guld på gaden". Igen ... Igen .. fordi du - LLR - ikke er i stand til at se ud over din egen næsetip. Lad os lige drømme og udskrive en folkeafstemning om den sag. Hvem tror du største delen af den danske befolkning ville vælge ?!! Det handler jo om, at den bedste står som repræsentant det job hun/han skal udføre og ikke småligt at se på hvilket parti vedkommende er repræsentant for. Hvem er bedre lige nu end Margrethe Vestager?!! Det er pinligt Lars Løkke Rasmussen.

Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Tue Romanow, Rolf Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Det ville være fint, hvis Løkke udviste lidt statsmandskab her og tænkte hvad der er i nationens og europas bedste interesser.

Karsten Lundsby, Rikke Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Andersen

Juncker siger: "Ingen ved det, og jeg ved ikke, hvorfor ingen ved det"

Næ, det er lidt af et paradoks. EU bruger tonsvis af euro på reklame for deres fortræffelighed, men hvor mange blandt de almindelige borgere ved hvad det er de laver? Træffer danskerne deres EU-valg på et uoplyst grundlag? Ja, sandsynligvis.

Vi er midt i et EU-valg, så det burde være muligt at stille spørgsmål, hvis altså der er nogen som er interesseret i at inddrage borgerne. Lad os starte med de berømte bøder som er udstedt over en årrække. Vis os se en liste over dem, samt for den enkelte bødes vedkommende, hvor stor en procentdel der rent faktisk er betalt fra sag til sag.

Men for at bringe balance i tingene, bør vi også diskutere de negative sider, f.eks. socialområdet herhjemme, som er blevet smadret af de såkaldte liberale, med sloganet - frihed, men kun for dem som har formuer.

EU Kommissionen henstillede til Danmark i 2011-2012 at gennemføre nedskæringer af førtidspensionen. I 2013 kom Loven om Førtidspension og Fleksjob, som blev skrevet af det private konsulentfirma Discus, der også fik opgaven med at indføre lovene i kommunerne.

Konsulentfirmaerne Discus og Deloitte har i mange år udformet det sociale- og beskæftigelsesområde efter deres egen neoliberale ideologi. Konsulentfirmaet Discus og embedsmændene designede og gennemførte loven om førtidspension og fleksjobordningen.

Socialvæsenet har gennemgået årtiers dehumanisering, og vi har fået et mareridt af et kontrolsystemet og et privatiseret helvede, dette er sket for at ødelægge landet socialt set, med henblik på at skabe skattelettelser. Dette er den mørke side af demokratiet. Implikationerne er, at de socialt udsatte er blevet efterladt ubeskyttet, uden rettigheder eller værdighed.

Vi er vidner til begrebet "Dark Politics", hvor et helt land, ved hjælp af mørkelægning i beslutningsprocesserne, er omdannet fra et mere socialt orienteret samfund, til et neoliberalt styret New Public Management system. Vi skal have kastet lys over hvert hjørne af den mørkelagte neoliberale politik.

Konkurrencestaten er først og fremmest udtryk for en stigende sociopati som skyller hen over landet, regionerne, kommunerne og de sociale institutioner. Både England og USA har haft stor ulighed i mange generationer, men den er ikke kommet naturligt. Den politik de lande har ført, er anderledes end den førte politik i Skandinavien i forrige århundrede. I England og USA valgte magthaverne at skabe stor ulighed. Det samme er nu sket herhjemme, ved hjælp fra DF og Radikale.

Politikerne har drænet socialvæsenet, og man har været nødt til at fjerne alle indtægter fra 160.000 mennesker, som nu ingen indtægter har overhovedet, for at få råd til de private aktører og konsulentfirmaer, som uden skrubler ødelægger i forvejen alvorligt syge mennesker.

Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

LLRs budskab til Juncker er vel blot, se på mig jeg er færdig som statsminister og har brug for et internationalt topjob, og gerne i EU sammenhæng, - og så er jeg meget meget dygtigere end MV,

Jeg tror, at spidskandidat Margrethe Vestager fra EU-gruppen ALDE kan blive en rigtig god formand for kommissionen. Og jeg tror, hun har en god fordel frem for Manfred Weber for at nå posten. For Weber skal have andre parti-grupper med for at få stemmer nok, og her står Frans Timmermans nok lidt stærkere, men han får aldrig nogen fra de borgerlige partier med.

---
Når det er nævnt, skal det også nævnes, at man som borger skal holde øje med ALDE-gruppen. Denne gruppe tog sidste år imod flest penge fra lobbyister udefra. Ialt 122 000 € fik de fra 8 multinationale virksomheder.

Blandt disse virksomheder, der bestak ALDE-gruppen var kemikaliegiganten, Monsanto, der få bøder i milliard-klassen, Uber, der systematisk og konsekvent undgår kollektivaftaler i de lande, hvor de opererer. Og Google, der lige så systematisk og konsekvent undgår at betale skat i de lande, hvor deres indkomster kommer fra.
---
Dette viser, at man må kræve en lov, der forbyder at parlamentsmedemmer, politiske grupper og kommisionærer at tage imod penge og naturalier fra lobbyister. Og efter denne lov bør man også kunne straffe lobbyister ganske hård, hvide forsøger at overtræde loven.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Efter min ringe mening er det komplet idiotisk ikke at lade Margrethe Vestager fortsætte i sit nuværende job og udtryk for barnagtigt partipolitisk fnidder.
MV har gravet sig dybt ned i sit nuværende område, en ny ville først skulle til sætte sig ind i stoffet - og så ville hun - MV - også få mulighed for rent faktisk at få inddrevet nogle af de bøder, hun udskrevet.

Men hvis Vestager ikke kan få lov at fortsætte så ville det nok være smart at vælge hende til kommissionsformand idet fru Vestager et en politisk rockstar, og i disse trængte tider så kunne EU vist godt bruge noget 'glamour'.
(Så ved vi også, hvor vi har hende - altså ikke i DK-politik ;-))

Erik Fuglsang, Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Andersen

Lad os være ærlig omkring Brexit. Det handler ikke kun om nogle skøre ballademagere som ønsker at brænde det hele ned, således som medierne herhjemme ellers har beskrevet de britiske EU-modstandere. Både De Gule Veste i Frankrig og Brexit handler i høj grad om en protest imod den ulighed underklassen har oplevet at politikerne har skabt, ved hjælp af EU og gennem EU-love.

Kritikken af EU herhjemme er massiv og berettiget, men spærrer desværre for enhver samtale eller udvikling. Praktisk talt alle folkeafstemninger om EU er endt med et rungende nej. Er det politikerne, medierne eller borgerne som er problemet? EU-politikerne lever i et helt andet luftlag. De kender sikkert ingen der er ramt af nedskæringerne, og nok derfor er de ligeglade.

Vreden er enorm. Fattigdom skal der skabes uanset hvad og hvem det går ud over. Men oprøret fra bunden er begyndt. I Frankrig rendte Præsidenten ind i De Gule Veste, han indkaldte meningsdannerne i landet til en samtale om problemerne, og konkluderede derefter at han selv havde ret. Helt ærligt.

Kampen står om de mange penge, hvilket har givet den største høst i danmarkshistorien - til overklassen. Flere rige og flere fattige, det er to sider af samme mønt. Pengene fjernes fra bunden af samfundet. Sociale indsatser skal undgås. De sociale vilkår i Danmark er stærkt nedadgående.

Dette er essensen af historien om den moderne europæisk politik: Alle penge fjernes fra bunden af samfundet, for at dem i toppen kan feste. Det er milliardærerne som har den reelle politiske magt, fordi de gamle magtpartier er svage.

EU-politikerne som skulle repræsentere befolkningen, danser med omkring de riges guldkalv, de skovler selv penge ind. De aner ikke hvad der foregår i deres eget land, og borgerne ved ikke hvad unionen foretager sig, afstanden er for stor. Derfor er demokratisk samtale umulig.

Hvad har EU fået styr på? En omfattende deregulering af bankerne har givet overklassen frie tøjler. Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank, Spar Nord. Skattelybølgerne skyller hen over os, Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers og Paradise Papers.

Storsvindlerne i toppen af fødekæden oplever at alle pengekasser står vidt åbne for dem, det er det rene tag selv bord. Vi oplever hvidvask for 1.500 milliarder, udbytteskat for 410 milliarder, momssvindel for 373 milliarder kr. blot i EU, og de vedvarende skattelybølger. Ingen kontrollerer overklasse, og ingen direktører kommer i fængsel, der er kollektiv frit lejde for de rige, hver gang.

Selskaber svindler EU for 522 milliarder kr. i tabte skatteindtægter hvert år. Skatteunddragelse, skattely og hvidvask stortrives i EU, og de rige bruger alle krumspring for at undgå at betale skat. Pepsi, Q8, Pfizer, Arriva, Nike, Apple og Ikea overfører pengene direkte til skattelylande udenom de lande hvor de tjener pengene.

Dereguleringen af den finansielle sektor, og frit lejde til storsvindlerne, har skabt en kronisk kriminel tilstand, hvor toppen af bankerne har direkte adgang til milliarderne i statskassen, med skattely-svindel og hvidvaskning af sorte penge, samt våbensmugling til terrorister og diktatorer.

Overklassen er simpelt hen Danmarks uden sammenligning største kriminelle samfundsgruppe. Alle andre kriminelle grupper i landet er peanuts i forhold til disse kriminelle storsvindlere. Men når det kommer til storsvindlerne i toppen af samfundet, er det bemærkelsesværdigt få som kommer i fængsel.

De fleste sociale problemer herhjemme kunne løses for de milliarder som overklassen svindler for. En rettidigt indsats i Skat, Bagmandspolitiet og i lovgivningen, ville have givet resultater, som kunne løse de kriminelle problemer i toppen af samfundet, samt de sociale problemer i bunden af samfundet.

Den kriminalpræventive indsats må derfor rettes hen imod toppen, og fjernes fra bunden. Og samtlige statistikker skal rettes; hvis man måler kriminaliteten i Danmark fører de rige med mange milliarder.

I dag er det kriminelt at sove på gaden, have det forkerte tøj på, eller stjæle mad. Hvis ikke fængslerne snart fyldes med overklassens kriminelle, må vi gøre oprør. Dette er essensen af historien om den moderne europæisk politik: Alle penge fjernes fra bunden af samfundet, for at dem i toppen kan feste.

Trond Meiring og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Sikke dog en masse fejl, jeg fik lavet i ovenstående kommentar, men det var vist til at forstå...
I øvrigt tænker jeg, at det partipolitiske fnidder i forhold til en kommissærpost kun bidrager yderligere til politiker-leden.

Peder Bahne

Hvis i er så vilde med Margrethe Vestager, hvorfor stemmer i så ikke bare på hende til posten som europas næste fører ?

Katrine Damm

Peder Bahne, hvorfor sætter du dig ikke bare ind i, hvordan de mere eller mindre demokratiske processor er skruet sammen i EU-systemet?

Og helt sikkert ,her er der i den grad behov for mere demokrati og gennemsigtige processer; som systemet pt er skruet sammen kan man ikke stemme direkte på Margrethe Vestager.