USA står foreløbig alene med anklage om nyt gasangreb i Syrien

USA truer styret i Syrien med gengældelse, hvis mistanke om kemisk angreb mod oprørere bliver bekræftet.
22. maj 2019 kl. 01:27Opdateret 22. maj 2019 kl. 14:17

USA's mistanke om, at syriske regeringsstyrker har udført endnu et angreb med kemiske våben mod oprørere i Idlib-provinsen i søndags, er indtil videre ikke bekræftet af andre kilder.

- Vi har intet bevis for dette angreb siger Rami Abdulrahman, som leder overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Heller ikke regimemodstandere i gruppen De Hvide Hjelme har oplysninger som helt eller delvist kan bekræfte påstandene om et nyt gasangreb søndag. Gruppen har tidligere anklaget regeringsstyrkerne for at have anvendt giftgas mod oprørskontrollerede områder.

Det påståede gasangreb skal have været et led i Assad-regimets offensiv i og omkring provinsen Idlib. Anklager kommer blandt andet fra Hayat Tahrir al-Sham, en væbnet islamistgruppe, som tidligere var knyttet til al-Qaeda.

USA's udenrigsministerium støttede tirsdag påstandene med flere forbehold.

- Desværre ser vi tegn på, at Assads regime (Syriens præsident, red.) måske har genoptaget brugen af kemiske våben, deriblandt angiveligt et klorinangreb i det nordvestlige Syrien om morgenen 19. maj, hed det i en udtalelse fra Morgan Ortagus, talskvinde for ministeriet.

I erklæringen bliver Bashar al-Assad advaret om konsekvenserne, hvis mistanken om kemisk krigsførelse bliver bekræftet.

- Vi indsamler fortsat informationer om denne hændelse, men vi gentager vores advarsel om, at såfremt Assad-regimet anvender kemiske våben, vil USA og vores allierede reagere omgående med et passende modsvar, sagde Morgan Ortagus.

Kemisk krigsførelse har været forbudt siden 1925, men regimet i Syrien har ifølge flere uafhængige rapporter forbrudt sig mod forbuddet adskillige gange.

Op mod 1400 voksne og børn blev dræbt, da to oprørskontrollerede forstæder til hovedstaden Damaskus i august 2013 blev angrebet med kemiske våben.

Det skete til trods for, at USA's daværende præsident, Barack Obama, havde advaret Assad om, at det amerikanske militær ville træde ind i borgerkrigen i Syrien i tilfælde af kemisk krigsførelse.

Obama undlod i sidste ende at indsætte amerikanske landtropper. Assad accepterede få uger efter angrebet et russisk forslag om, at Syrien skulle opgive sine kemiske våben.

Siden har der været flere meldinger om angreb med giftgasser.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det syriske observatorium for menneskerettigheder, der normalt af medierne benyttes som sandhedsvidne, har dog ikke bekræftet, at styret har benyttet kemiske våben.

Trond Meiring, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Caitlin Johnstone har skrevet om det tilsyneladende manipulerede resultat af den OPCW-undersøgelse, som blev sat i værk efter det formodede angreb i Dhouma i 2018, og som blev udsendt tidligere på året.

Kladden til rapportens konklusion er blevet lækket, og meget tyder på, at kladdens formuleringer er blevet strammet op i den endelige version af rapporten. I kladden konkluderes, at tønderne med giftgas med stor sandsynlighed IKKE er blevet kastet ned fra luften, men placeret med håndkraft; i den endelige rapport konkluderes det modsatte, vel at mærke på det samme tekniske grundlag.

Hvis tønderne var luftbårne, ville det have været den syriske regeringshær eller russerne, der havde nedkastet dem, da oprørerne ikke havde hverken fly, helikoptere eller droner, der ville kunne bære tøndernes vægt. Hvis tønderne var placeret med håndkraft, ville det derimod være oprørerne, der havde placeret dem, da hverken regeringshæren eller russerne havde adgang til det af oprørerne besatte område.

Jeg refererer her til både den officielle rapport og til den lækkede kladde, så kan man selv sammenligne:

https://www.opcw.org/media-centre/news/2019/03/opcw-issues-fact-finding-...

http://syriapropagandamedia.org/wp-content/uploads/2019/05/Engineering-a...

Hvis man ikke gider læse tekniske rapporter er her to links til amerikanske journalister, som diskuterer rapporternes indhold i et sprog, vi dødelige kan forstå:

https://medium.com/@caityjohnstone/confirmed-chemical-weapons-assessment...

https://www.youtube.com/watch?v=KdcX-jeGux0&t=150s

Efter den seneste opdatering af telegrammet er der vist ingen tvivl om, at USA igen har til hensigt at gribe ind i i Iran.
Det har de jo gjort før.

Selvfølgelg skal man ikke tolerere giftgasangreb. Men at amerikanerne vil gengælde et giftgasangreb på, som Guardian skriver, Hayat Tahrir al-Sham, som er udbrydere af Al-Qaeda, som stod bag WTC-angrebet som dræbte knap 3000 new yorkere. Hvordan forklarer den amerikanske administration det til amerikanerne, når de i sammen åndedrag siger det er helt ok at deres eget militær dræber civile, hvis de står ved siden af de hårde drenge?