V-bagland er positiv over for SV-regering: S er lunkent

Løkke har foreslået en eventuel SV-regering for at undgå den yderste højrefløj. Partiernes baglande er delte.
17. maj 2019 kl. 05:31

Der tegner sig opbakning fra Venstres bagland til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbning for en eventuel SV-regering, hvis de borgerlige taber magten eller skal basere den på den yderste højrefløj.

I en rundspørge til Venstres 742 byråds- og regionsrådsmedlemmer er baglandet positivt stemt overfor en SV-regering, hvis der ikke kan dannes et borgerligt flertal.

163 har svaret Ritzau, og kun en håndfuld er meget uenige i den idé, mens resten hilser meldingen velkommen. Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den kan give en pejling på holdningen.

- Danmark har brug for en midterregering nu på grund af yderfløjene på begge sider. Der er brug for et konstruktivt samarbejde hen over midten for vores erhvervsliv og Danmark som helhed, siger Allan Skjøth, der har siddet i byrådet for Venstre i Tønder siden 2014.

Han er træt af blokpolitik og præsidentvalg og er ikke stødt på Venstre-medlemmer, som ikke kan bakke op om en SV-regering. Det er ikke afgørende, hvem der er statsminister.

Han peger på De Konservative eller De Radikale som støtteparti, fordi det er to partier, der rækker ud efter magten, modsat Dansk Folkeparti der ikke gik med i regering i 2015.

Samme holdning har Carsten Andersen (V), medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk.

- Hvis man kan udelukke fløjene, uanset om det er højre eller venstre og kan holde det i nærheden af de partier, der tager ansvar, er det en klar fordel set med mine øjne, siger han.

I en rundspørge til Socialdemokratiets medlemmer er holdningen mere delt. Ud af 920 medlemmer har 120 personer svaret.

35 personer er enig eller meget enig i, at en SV-regering er et godt alternativ til en ren rød eller blå regering. 73 personer er dog uenig eller meget uenig.

- Hvis alternativet er rent kaos, så mener jeg, at Venstre og Socialdemokratiet må træde i karakter og lave noget fælles, siger Jens Hedegaard (S), der har siddet i Frederikshavns byråd i 25 år.

Hans formand Mette Frederiksen mener, at der er for store forskelle til at kunne indgå i en SV-regering. Men det tager Jens Hedegaard med ophøjet ro.

- Det tager jeg som et udtryk for, at hun vil se resultatet af valget, før hun begynder at beslutte sig for sådan nogle ting her, siger han og peger på sin egen formand som statsminister for en eventuel SV-regering.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da soleklart, at V´s-bagland er positiv for, at V kan sidde på bagsædet i en S-ledet regering, for hvad skal de ellers med en total-havareret V-ledelse.

Torben K L Jensen

Det er TV2News der har sat en orkestreret målrettet kampagne i gang for en SV-regering de startede med to borgmestre fra henholdsvis Frederikshavn (S) og Esbjerg (V) og så er hele sendetiden ellers plastret til med emnet i en ulidelig gennemskuelig koordination med Lars Løkke Rasmussen´s bogbombe - titlen ? Har jeg allerede glemt. Gad vide hvor meget den gamle spindoktor for Lars Løkke(der jo sidder i panelet i TV2News) har tjent på den soap-opera ?

Torben K L Jensen

Og så fandme om Bjarne Corydon ikke også er med i plottet - ligesom dengang med SAS´s kabinepesonale og det endda som minister der burde holde sig fra arbejdskonflikter på det private område. DET STINKER.

Jan Andersen

Magtarrogancen er så overvældende. Den politiske ledere sidder stadig på toppen sammen med magteliten og prioriterer uden at have den mindste idé om, hvad der foregår ude i samfundet. Bag kulisserne har de arbejdet kraftigt på planer om en SV regering, for netop at bibeholde magten, formuen og specielt det demokratiske monopol.

Vi kan ikke underdrive den ødelæggende effekt de nuværende ledere af landet har på demokratiet, de lever i en kronisk tillidskrise, fordi de fuldstændigt har skævvredet demokratiet. Vi må håbe på at medierne vil skabe et andet politisk rum og derfor demonstrativt udstiller de politiske partiers omgåelse af demokratiet.

En stærk reduceret politisk mangfoldighed, vil uundgåeligt øge uligheden for hele befolkningen. Det er tid til at regeringsmagten svinger over på den modsatte fløj, opgaven bliver at fjerne børnefattigdommen og at sikre at børnebørnene får en fremtid.

En omfordeling af magten kan ske hver gang der er folketingsvalg. Det er afgørende for demokratiet at alle grupper får mulighed for at komme til - på forskellige tidspunkter - det er sådan det repræsentative demokrati virker. Demokrati forudsætter en rimelig fordeling af magten mellem de forskellige samfundsgrupper. Fjerner man en gruppes mulighed for indflydelse på egne forhold, indskrænkes landets demokrati formelt set.

Det er de tre sidste venstreorienterede partiers udfordring, at både R og S har flyttet blok mht. økonomien; R og S vil fortsætte med at skabe større ulighed. Det er lykkes de rige at skabe splittelse ved deres propaganda om at det er de fremmede som er problemet.

Vi skal øge det demokratiske råderum ved at styrke venstrefløjen, som til dagligt arbejder med sociale fremskridt. Vi vil skabe et stabilt Danmark, gennem et mere lige samfund. Uligheden er eksploderet, og demokratiet er skævvredet. Den maniske ulighedsskabelse skal stoppe, og magten skal fordeles på alle samfundsgrupper, for at vi igen kan kalde landet et ægte demokrati.

Hvis vi vil kalde Danmark for et demokratisk land, er vi nødt til at fordele magten ud på alle samfundsgrupper, kun derved fjerner vi uligheden, Opgaven med at demokratisere hele samfundet er et ansvar for både en ny regering, de sociale institutioner og virksomhederne, det er alles ansvar. Både medierne, de sociale bevægelser og borgerne generelt skal holde folketinget ansvarlige for en ny retning, kun sådan får vi et ægte demokrati.

Listen over hvad de andre partier har stemt for i Folketinget beviser tydeligt, at der er kun et politisk parti herhjemme som altid arbejder for at fjerne fattigdommen i Danmark, og det er Enhedslisten, lad os sige det som det er, alle andre faker den sociale interesse her i valgkampen.

For eliten er det en ulempe med S V regering, det er min formodning at det er det centrale i al politik.
V og S har ikke godt af, at blive udbrændt samtidig, da det vil give ydrefløjene et bastant rygstød om 4 år. Så for min skyld må de gerne danne regering sammen så, at vi på længere sigt kan komme af med det lort