Enighed i rød blok efter tre uger: Mette F. bliver statsminister

Rød blok er enig om en økonomisk politik, at børnene skal ud af Sjælsmark, og at Lindholm droppes.
25. juni 2019 kl. 23:56Opdateret 26. juni 2019 kl. 05:57

Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.

Det siger hun lige før midnat, hvor de fire partier er blevet enige om en politisk aftale efter næsten tre ugers forhandlinger.

- Det er med stor glæde, at vi efter omkring tre ugers forhandlinger nu har flertal for, at der kan dannes en ny socialdemokratisk regering i Danmark, siger Mette Frederiksen, som går til dronningen onsdag.

- Vi kunne ikke vide, om det ville lykkes, da vi gik i gang. Det er fire partier med en meget forskellig historie og forskellige holdninger.

- Nu er vi kommet i mål. Dermed viser vi, at når danskerne går ned og stemmer, som de gjorde, så kan et nyt flertal omsætte deres håb til konkret handling, siger hun.

Der er blandt andet enighed om, at børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal flytte til et nyt udrejsecenter. Det har de tre støttepartier kæmpet for.

SF-formand Pia Olsen Dyhr tilføjer, at partierne endnu mangler at forhandle den konkrete model for minimumsnormeringer på plads.

Dermed har SF endnu ikke fået indfriet kravet om, at der skal være én pædagog per tre børn i vuggestuerne og én pædagog per seks børn i børnehaverne.

Minimumsnormeringerer et krav fra SF, hvis partiet skal stemme for finansloven senere i år.

De fire partier er enige om at droppe Lindholm som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

Han tilføjer, at partierne er enige om at åbne for udenlandsk arbejdskraft, hvilket har været et krav fra De Radikale i forhandlingerne.

Enhedslisten har fået en "garanti" og en "forsikring" om, at den nye S-regering ikke vil føre en politik, der øger uligheden, sænker skatten i toppen eller sænker overførselsindkomsterne.

Det siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

- Det betyder samlet set, at vi er ude af et regime, hvor man tager penge fra dem, der er syge eller ude af job, for at give til de rige.

- Vi er ude af de arbejdsudbudsreformer, som har præget de senere år, siger Skipper.

De fire partier er desuden enige om, at Danmark skal tage kvoteflygtninge igen. Men der er endnu ikke sat præcist tal på, siger Østergaard. Danmark har tidligere taget 500 kvoteflygtninge om året.

I alt fylder aftalen - eller den politiske forståelse, som partierne kalder den - 18 sider. Den har fået overskriften "Retfærdig retning for Danmark".

/ritzau/

Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.
Læs også

 

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • John Hansen
  • Espen Bøgh
  • Tino Rozzo
  • Carsten Munk
  • Martin Rønnow Klarlund
  • Poul Erik Riis
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Gert Romme
Eva Schwanenflügel, John Hansen, Espen Bøgh, Tino Rozzo, Carsten Munk, Martin Rønnow Klarlund, Poul Erik Riis, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, træerne vokser ikke ind i himlen. Men jeg læste, at Løkke er ked af det. Det hjælper lidt på det. Det glæder mig faktisk.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Nette Skov, Rikke Nielsen, Tino Rozzo, Jan Weber Fritsbøger, Birte Pedersen, Carsten Munk, Kim Houmøller, Hallberg Borg, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Anders Reinholdt, Tue Romanow, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Larsen, Liselotte Paulsen, Katrine Damm, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det bliver spændende - forhåbentlig er det ikke for detaljeret, det skal jo helst være muligt for A at benytte sig af andre konstellationer, udenom B.

michael andersen, Kim Houmøller og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

En bred regering over midten og ud mod venstre. Det er præcis lige det, som Danmark har brug for nu.

Så er der både mulighed for oprydning i resterne af dansk politik samt mulighed for at lægge politikken over på en mere humanistisk, mere socialt retfærdigt og mere klimavenlig retning.

Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Tino Rozzo, Jan Weber Fritsbøger, Michael Waterstradt, Egon Stich, Birte Pedersen, Jesper Sano Højdal, Anne-Marie Paul, Hallberg Borg, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Anders Reinholdt, Poul Erik Riis, Benta Victoria Gunnlögsson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg synes man skal læse de 18 sider, før man kritiserer. Der er så meget godt, og Ø er bestemt ikke trynet, tværtimod. Skipper har for første gang indgået i arbejdet med en ny regering og hun gjorde det så flot.
Og de skal nok finde finansiering, det er de alle meget obs på, så de sure rønnebær hos Løkke, kan han bare æde selv. Jeg så TV fra lidt i midnat til det var slut, og de kan ALLE være stolte.
Man kan ikke i detaljer konkretisere alt, samfundet ændrer sig hele tiden, men retningen er rigtig fin.
Og Mette F kan manøvrere på mange måder. Så hun står stærkt og godt og de har fået tillid til hinanden. Tillid er noget hun vægter højt lød det.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Jan Weber Fritsbøger, Mogens Holme, Michael Waterstradt, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Egon Stich, Birte Pedersen, Kristian Spangsbo, Jesper Sano Højdal, Anne-Marie Paul og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Farvel til Løkke og den sorte politik og velkommen til centrum-venstre og en forhåbentlig meget mere folkelig politik, uden alt for megen indflydelse til Det Radikal Venstre.

Nette Skov, Trond Meiring, Tino Rozzo, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Helle Walther, Torben Skov og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

hold da op, ;o) mine forhåbninger igennem mange år om at en styrkelse af venstrefløjen, faktisk godt kunne give en langt bedre politik i danmark, på trods af socialdemokraternes lange lange flirt med borgerlig politik, har vist sig at holde stik,
jeg er lidt overrasket og foreløbig meget glad, men jeg venter lige på at se hvad regeringen gør, for et er hvad politikere siger, men det der tæller er jo handlingerne,
især de sidste mange år har politikerne sagt pæne positive ting, og handlet dumt, ondt, kynisk, og i den grad forkert, at det gav mindelser om Orwellsk nysprog og Kafka,
med massiv undertrykkelse af udvalgte uskyldige ofre, med krigsdeltagelse i fremmede lande og med øget spild af midler/resurser på militær,
nu tør jeg håbe at den næste invitation til krigsdeltagelse fra USA bliver afvist af danmark, sådan som det burde have været hver gang.
man kan sige at så elendig den førte politik har været længe var forbedringen nærmest uundgåelig, men jeg vil nu alligevel tillade mig at være lidt optimist igen, om ikke andet så indtil jeg igen får grund til andet

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
michael andersen

Pernille Skipper er ked af at de arbejdsløse(kontanthjælpsloft,225 regel) må vente et års tid, før de får bedre økonomiske forhold.

1. Hvad er det man kalder en kommision i politisk øjemed, syltekrukke. Så når de om 1 års tid kommer med et forslag, som kommer frem til at der ikke er råd til at gøre noget ved det, hvad gør enhedslisten og SF så?, de fik jo deres kultur værdi og klimapolitik igennem og der er jo nogen der påstår at det er det eneste de i virkligheden interesserer sig for.

michael andersen

Nej anders sørensen, det er et bevis på at de såkaldt røde er mere intereseret i at føre en grøn politik end i rød liberal politik, pragmatisme er blevet den øverste trediedels måde at holde al ting status quo som det har været siden murens fald

Dennis Tomsen

Jeg lægger især mærke til at man vil kompensere kontanthjælpsfamilier med børn økonomisk allerde nu mens ydelseskommisionens arbejde står på. Endnu engang ignorerer man at den fattigste kontanthjælpsmodtagere er den enlige ikke-forsøger uden børn ramt af kontanthjælpsloftet.

michael andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

De radikales hovmods fald er ikke længere borte end, de fortsat er villige til at vælte Mette F. og overlade regeringsmuligheden til de liberale, og den politik som de står for, og som de radikale slet skjult støtter.

Her især den økonomisk politik og dens teser(selvopfundne sandheder, der ikke kan bevises), og ser man på hvilken økonomisk ravage der blev skabt i 00erne med AFR og krisen, samt Kristian Jensens totale ødelæggelser af Skat, er de radikales ønsker om en liberale økonomisk politik helt vanvittig, og ganske uforståelig at de søger i den retning, og dertil skal lægges alle besparelserne på alle velfærdsområderne, maskret som "omprioriteringsbidrag", der retteligen burde hedde "omprioriteringsbedrag".

Dertil fik vi også endnu en liberal opfindelse på det økonomiske område kaldet; "dynamiske effekter" - og pludselig var der mange mange fantasilliarder i statskassen. - de berømte fantasilliarder som vi kun kender fra Anders And bladene og noget der er i Onkel Joakims pengetank.

De radikale er på afveje med deres hovmod, som befinder sig i utopiens drømmefantasier helt udenfor virkelighedens verden.

De radikales hovmod består først og fremmest i deres selvforståelse om deres samarbejdsevner med andre, og denne selvforståelse står altid klar med at give de andre skylden for samarbejdet ikke hold, for på intet tidspunkt vil de se sig selv i spejlet og stille spørgsmålet om ikke de selv kunne have gjort mere for at samarbejdet holdt, fordi det naturligvis ikke er eller kan være tilfældet!

Karsten Olesen

Arven efter Løkke giver behov for oprydning i mange forskellige ministerier:

Moderniseringsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen - hvor en del af “2% besparelserne” udformes, ligger I forlængelse af Finansministeriet.

Disse sparemetoder støder hyppigt an mod de korrekte udførelsesmetoder I de enkelte fag.

Under justitsministeriet - ved Søren Pape - hører

ulovlig logning, jvf. IT-politisk forening

Hjemløseloven, hvoefter hjemløse kan fængsles eller tildeles zoneforbud -
dette er I strid med almindelige retsprincipper, da ansvaret for byernes fordeling af boliger hører under hvert enkelt bystyres ansvar.

Den nuværende tilstand - , hvor billige boligområder opkøbes og nedlægges af kapitalstærke koncerner - står det I kommunernes magt at gribe ind over for.

Ghettoloven – der anklager en uskyldig part – beboerne - for arbejdsløsheden, idet kommunerne mange steder har nedlagt og bebygget gamle industrionråder, og således fjernet arbejdspladser.

Miljø- og Landbrugsministeriet:

Under det sammenlagte mijlø- og landbrugsministerium
driver eller udliciterer Naturstyrelsen mange steder landbrug på fredede eller beskyttede arealer.

Desuden administreres EU-støtte, så den gives til fældning eller rydning af læhegn og naturområder.

Socialministeriet:

En erstatning for satspuljen er stadig ikke på plads.

Arbejdsløse og hjemløse rammes af mange slags diskriminerende ordninger og frister.

Erhvervsministeriet, ved Rasmus Jarlov:

Trods påbegyndelser og forsøg består stadig utallige smuthuller for skaattely og regnskabsfif.

Med EUs frie bevægelighed kan en koncern stort set selv vælge hvor den vil betale skat.

Dansk lov kræver, at en virksomhed skal have et hjemsted - eller “Hjemting”

- hvor retssager om virksomhedens forhold kan føres.

Dette princip gennemhulles imidlertid, når overskuddett ved hjælp af poster som “gæld”, “renter”, “royalties” eller “konsulentbistand” kan flyttes rundt efter forgodtbefindende.

Boligministeriet, ved Ole Birk Olesen:

Spekulationsbyggeri - til flere gange en lønmodtagers betalingsevne – har bredt sig I Løkke-perioden.

En af spekulationsbyggeriets aktører – ejendomsselskabet Jeudan – stiller gratis lejlighed til rådighed for Lars Løkke Rasmussen I Nyhavn.

michael andersen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Der ser ud til at være ganske store ambitioner. Måske vil den nye regering og partierne bag blive testet mindst lige så meget på deres samarbejdsevner. Men det skal da bestemt heller ikke nedvurderes. Mon ikke det i mindst lige så høj grad er det der er brug for, især internationalt og globalt, som "store visioner" og konkurence om diverse "førertrøjer", uanset hvor "grønne" eller andet godt disse måtte være?

Ete Forchhammer

Karsten Olesen, du glemmer Kulturministeriet! Teatre, museer, biblioteker, symfoniorkestre, uddannelser, DR... listen over katastrofer vil nemt kunne beskæftige den nye kulturminister 24/7 i fire år!

Eva Schwanenflügel

Jeg synes det nye grundlag for samarbejdet mellem de fire partier er virkelig ambitiøst.
Og tror på, de selv tror at målene kan blive virkelighed.

I alt for lang tid har Danmark været underlagt et snærende finanspolitisk vælde og en udgrænsning af folk udenfor arbejdsmarkedet, samt en symbolpolitik der især de sidste par år har antaget tragikomiske dimensioner.

De fire partiledere virker som om de kan samarbejde på tværs og på trods af uenighederne.
Kæmpe cadeau til dem alle, og stort tillykke med den nye RØDE regering :-)

PS. At Pia Kjærsgaard virker mere end almindeligt eddikesur over 'forståelsespapirene' giver mig ligesom meget mere tillid til den nye regering ;-)

Carsten Hansen

Hvis man skal bruge en sports-metafor, så er det vigtigt at alle får spilletid.
Spilletid der afspejler evner og ønsker; Men begynder nogen at få uberettiget megen spilletid så begynder det at knage.
Altså skal der personale-plejes, tages hensyn og samarbejdes.

Ellers holder det ikke.

Successen kan kun ødelægges indefra. De borgerlige er kørt udenfor så længe det funker.

Jens Winther

@Mikael Andresen, "Enhedslisten er godt nok blevet trynet af De Radikale. Igen..." Ja, heldigvis..! Fornuften sejrer nogle gange.

@Steffen Gliese, "Det bliver spændende - forhåbentlig er det ikke for detaljeret, det skal jo helst være muligt for A at benytte sig af andre konstellationer, udenom B." Jeg vil mene, at det er mere urovækkende end spændende. Men i de tilfælde, hvor S får brug for et andet flertal end "deres egne" bliver det såmænd nok sammen med B (og uden EL og SF).

@Helle Walther, jeg har meget svært ved at se Pernille Skippers store bedrift. At bukke og sige "ja" til en rød regering kan ikke have krævet store anstrengelser. Klart, de røde kan nemt skaffe finansiering - de hæver bare skatterne, vildt nemt. Så længe det er alle andre end kernevælgerne, der skal betale går det fint. Og sådan er det jo altid med de røde: lad os bare klippe de andre - det har jo aldrig været meningen, at S-vælgerne skulle topskat - det er "de andre", der skal betale festen.

@Espen Bøgh, de radikale er de eneste i Mettes backing kor, der har bare et minimum af respekt for økonomisk bæredygtighed. Resten vil med åbne øjne ubekymret gentage Anker Jørgensens ræs mod den økonomiske afgrund.

@Eva Schwanenflügel, det kræver ikke store ambitioner at "tømme statskassen" - det er faktisk ret let, og de røde har historisk vist enestående evner til at gøre det hurtigt. Historien kommer desværre nok til at gentage sig.. Desværre - og paradoksalt nok - er det altid samfundets svageste, der kommer til at lide, når der skal rettes op efter de rødes gavebod. Det er lidt som at tisse i bukserne at få en rød regering.

Ikke for at være sexist, men hvor jeg dog glæder mig til at se nogle røde kvinder på Amalienborg i dag, i stedet for den uendelige række af såkaldte unge venstreløver i ubekvemt konfirmationstøj.....