Radikale: Paradigmeskiftets skæbne er en strid om ord

Det er en strid om ord, hvorvidt en ny regeringsaftale tager opgør med paradigmeskiftet eller ej, siger R.
26. juni 2019 kl. 09:35Opdateret 26. juni 2019 kl. 11:13

Hverken Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale, eller gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen, vil onsdag formiddag svare klart på, om partiet mener, at regeringsaftalen gør op med paradigmeskiftet.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som er kommende statsminister i en socialdemokratisk mindretalsregering, sagde ellers tirsdag aften, at paradigmeskiftet består.

Ifølge Morten Østergaard er det en strid om ord.

- For Radikale har det været afgørende, at flygtninge i arbejde kan blive. Det skal være sådan, at dem, der arbejder, de skal kunne blive. Vi kommer ikke til at tælle, hvor meget der er stramt, og hvor meget der er løst, siger han.

- Jeg gør ikke Dansk Folkeparti eller andres ord til mine. Flygtninge, der er i arbejde, de skal kunne blive, selv om der er fred i deres hjemland.

Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken er en bred aftale mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgået tidligere i år.

Målet med paradigmeskiftet er at vende sigtet fra integration til at forberede flygtninge til hjemsendelse hurtigst muligt.

Heller ikke Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen er meget for at bruge ordet paradigmeskifte.

- Vi har behov for at løse de rigtige problemer. Og flygtninge, der er i arbejde, de kan nu blive. Det er afgørende for os.

- Hvis man er her, gør en indsats og arbejder, så kan man blive, siger hun.

Før og under valget har Radikale Venstre talt meget om paradigmeskiftet og behov for et opgør med det. Men tonen har nu ændret sig, ikke mindst efter Mette Frederiksen (S) natten til onsdag sagde, at paradigmeskiftet består.

- Alle har jo på en eller andet måde ret. Og det handler om, at alle skal kunne se sig selv i dette her. For det er jo rigtigt nok, at dele af loven står endnu.

- Men det vigtigste for os er, at hvis man gør en indsats, så tæller det. Det er en ny retning, der ikke involverer at trække folk, der har et arbejde, ud af deres arbejde, siger Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

En ting står klart. Den ny regering er sortere end den kul den vil afskaffe. Det er ikke et paradigme skift, men et paradoks. Må jeg foreslå, at for at holde den manglende finansiering af klima og velfærd økonomisk udgiftsneutral for den almindelige dansker, så beskat hash. Det giver måske problemer på sygehusene, men til den tid er Mette Frederiksen ikke længere ved magten.