Radikale står fast på krav om mere udenlandsk arbejdskraft

Den største udfordring for dansk økonomi er manglen på arbejdskraft, siger Morten Østergaard før forhandling.
12. juni 2019 kl. 14:40Opdateret 12. juni 2019 kl. 15:16

Både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten afviser, at der skal åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande uden for EU.

Men De Radikales leder, Morten Østergaard, står fast. Han ønsker at sænke den såkaldte beløbsgrænse, så det bliver muligt for flere udlændinge at komme ind på det danske arbejdsmarked.

Forud for onsdagens forhandlinger med Mette Frederiksen om en ny regering, siger Morten Østergaard:

- Den store økonomiske udfordring for både den offentlige og den private sektor er, at vi risikerer at mangle folk. Der mangler både pædagoger og industriteknikere, som vi kan ansætte.

- Vi skal adressere bekymringen og utrygheden hos de ansatte i de private virksomheder, om hvilken politik en ny regering vil føre, siger Morten Østergaard.

Han mener, at behovet for udenlandsk arbejdskraft er blevet endnu større i lyset af det såkaldte paradigmeskift i udlændingepolitikken, hvor der lægges vægt på hjemsendelser.

- Hvis man smider arbejdende flygtninge ud, så svækker det både de danske virksomheder og de offentlige institutioner. Og hvis man ikke vil være med til at tiltrække mere offentlig arbejdskraft, så kommer vi til at mangle folk.

- Alene vores råderum er baseret på en forventning om et stort antal ekstra udenlandske medarbejdere i virksomhederne og de offentlige institutioner. Det er den virkelighed, vi taler ind i, siger Morten Østergaard.

Han har tidligere gjort det til et ultimativt krav til Mette Frederiksen, at hun øger beskæftigelsen, hvis hun vil danne regering. Sker det ikke, vil De Radikale aktivt blokere for dannelsen af en S-ledet regering i en dronningerunde, har Morten Østergaard sagt.

De Radikales leder er dog også klar til at se på andre reformer af arbejdsudbuddet. Morten Østergaard ønsker blandt andet at hæve skatten på "forurening" til gengæld skal skatten på arbejde sættes ned.

De Radikale er også klar til at se på, om man kan "få folk, der har lyst til det, til at blive længere på arbejdsmarkedet".

- Vi er ikke afvisende over for noget som helst på det område. Men vi er fuldstændigt og pinligt bevidste om, at hvis ikke man har et sund økonomisk fundament at føre politik på, så kan ingen af de ambitioner, vi er enige med venstrefløjen om, blive til noget, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Kan og vil Østergaard garantere de nye immigranter rejser hjem når konjunkturerne vender, og det gør de lige om lidt. Eller skal de blive og have dagpenge fra dag 1?
De Radikale ønsker vist D.K. på glatis!

Henrik Peter Bentzen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Men hvis de involverede parter i de nuværende forhandlinger holder dumstædigt og ultimativt fast i deres mærkesager, falder hele projektet og vi kan se frem til et nyvalg, (måske.)

Hvis de omvendt kan finde ud at samarbejde, så vil hver eneste enkelt løsning i samarbejdet blive en win/win for dem allesammen, igen og igen.

Lise Lotte Rahbek

Hva' med at man igen forsøgte sig med at uddanne og efteruddanne den danske arbejdskraft?
Udenlandsktalende pædagoger.. mmm.. det har jeg lidt svært ved at se fidusen i.
Pædagoger skal jo oftest tale med dem, de pædagoger sig på.
Industriteknikere.. javelja. Det varer 2½ år at uddanne sig til industritekniker. På SU. MON ikke der skulle trask nogle håbefulde arbejdsløse med en teknisk åre rundt, som hellere end gerne ville uddanne sig til industritekniker, hvis det kunne blive en mesterlære m. løn istedet.

Der er MASSER af muligheder for at få arbejdet gjort uden at skambyde udenlandsk arbejdskraft. Udlandet har selv brug for dem.

Tænk nu, Radikale. I har muligheden for at løse problemer fremfor at skabe dem. :)

Anton Carey Bidstrup, Trond Meiring, Estermarie Mandelquist, Egon Stich, Henrik Peter Bentzen, Torben Skov, Steen K Petersen, Michael Mansdotter, ulrik mortensen, Kim Houmøller og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Uden for EU? Så i hele EU er der ikke de kvalifikationer danske virksomheder savner?

Det skulle vel aldrig være behovet for billigere au pairs og landbrugsarbejdere endnu billigere end rumænere, Østergaard og Co. ønsker?

Claus Nielsen, Trond Meiring, Estermarie Mandelquist, Egon Stich, Kim Houmøller, Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Torben Skov og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

De radikale er "i bund og grund" borgerlige.
Den evt. Socialdemokratiske regering vil blive smadret.
Især, da DF er elimineret.
Jeg er hverken "RV'er, SD'er eller DF'er,
men jeg har levet "for længe", til at tro på bedre.
Desværre! :o(

Anton Carey Bidstrup, Trond Meiring og Steen Piper anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Og Enhedslisten står fast på høje skatter og større kontanthjælp så det bliver mindre interessant at arbejde og mere interessant at få penge fra andre. Det skal nok gå godt. Lige som i Venezuela.

Jens Winther

@Lise Lotte Rahbek, der er faktisk gode muligheder for at arbejdsløse og ufaglærte kan uddanne sig som fx industritekniker. Ordningerne er EUV (erhvervsuddannelse for voksne) eller voksenlærling og deltagerne får enten udbetalt mellem 80 og 100% af dagpengesatsen (EUV) eller mindstelønnen for ufaglærte (voksenlærling). Så de muligheder, du efterspørger findes allerede. Det er bare at komme i gang. Men det forudsætter et minimum af initiativ - og det forudsætter, at der er interesserede arbejdsløse. Det er nok i realiteten der, problemet er. Arbejdsløsheden slår jo også nye bundrekorder.

I øvrigt rart, at i det mindste ét af de partier, der forventes at støtte en S-regering, bekymrer sig om velfærdssamfundets fortsatte finansiering.

@Bjørn Pedersen, næh, det drejer sig ganske enkelt om udenlandske medarbejdere, der får samme læn som danskere. Det er ikke et løntema, det er et spørgsmål om, at der ikke er tilstrækkelig med arbejdskraft. Enhver virksomhed vil som udgangspunkt hellere ansætte en dansker end en udlænding - et er så meget lettere. Det er utroligt, at det kan være så svært at forstå, at realiteten er, at der mangler arbejdskraft!

Tjo- - måske er det bare mig der ikke forstår Morten Østergaards krav her, men det forekommer lidt ejendommeligt. For hele venstrefløjen, altså resten af Mette F´s parlamentariske grundlag bryder sig ikke om dette forslag.

Derimod er det en plante der trives fint i Venstres have og de øvrige borgerlige partier. Men selv her er det lidt tvivlsomt, om der kan samles flertal, for DF har også vendt tommelfingeren nedad. Forslaget havde givet mere mening hvis Morten Østergaard havde peget på LLR, som kongelig undersøger, men det var ikke det han gjorde. Han pegede på Mette F.

Og hele dette forhold kan man gøre sig klart uden stor insider viden om politiske forhold partierne i mellem - og det er en sondering man kan gøre sig uden overhovedet, at tage stilling til om hvorvidt forslaget er rimeligt eller ej.

Men det viser måske lidt hvad vej R vil i den økonomiske politik. Og som helt og aldeles udenforstående vælger kan man godt overskue, at det kan blive endog nogle meget svære regeringsforhandlinger Mette F skal igennem.

Jens Winther

@Jan Boisen, at nogle venstrefløjspartier ikke kan lide Morten Østergaards krav er sådan set ret ligegyldigt. Der er også nogle af venstrefløjspartiernes krav, Østergaard ikke støtter.

Det er velkendt, at RV fokuserer på en ansvarlig økonomisk politik. Den slags smålige hensyn lader venstrefløjspartier og DF sig traditionelt ikke påvirke af.

Jeg mener fsv også, at RV burde pege på en borgerlig regering. RV er et liberalt parti - i modsætning til DF, S og venstrefløjen. RV har historisk også støttet borgerlige regeringer.

Hvis (HVIS!) Mette Frederiksen mener det, hun siger - nemlig at hun ikke vil føre blokpolitik, ville det give mere mening at fokusere på et samarbejde med RV og V end at læne sig op ad EL, SF og ALT. Men realiteten er nok også, at Mette gør klar til blokpolitik - ligesom hun førte blokpolitik i sidste oppositionsperiode.

@Jens Winther: Om venstrefløjen og DF skulle tage sig af smålige krav dvs. Morten Østergaards krav - eller om hvorvidt Morten Østergaard overhovedet fremsætter sådanne krav er sgu da ikke ligegyldigt al den stund, at der skal dannes en S ledet regering med et givent parlamentarisk grundlag. Det er den slags der kan skyde en regering ned inden den overhovedet er kommet i gang.

Hvis det handler om R´s profil eller en liberal økonomisk dagsorden så er det selvfølgelig skide ligegyldigt. Men nu er der altså en kabale der skal gå op, og der var rødt flertal, hvis man skulle hænge sig i den traditionelle definering af "Rød Blok"

Det er jo fint nok, at Morten Østergaard gerne ser et samarbejde ind over midten i den økonomiske politik, men han vil samtidig gerne en anden politik mht. klima og på udlændinge området. Det som jeg efterlyser er fen form for realisme fra RV, hvis man virkelig vil et alternativ til de sidste 4 års politik - ikke stort andet.

Nils Bøjden

Vi skal afsætte mange flere penge til uddannelse. Og så skal der ikke være noget der hedder kontanthjælp. Det skal i stedet være uddannelse, men uddannelse staten bestemmer da staten betaler gildet. Hvis man vil bestemme hvad man vil uddannes som er der SU.

Touhami Bennour

Det er ikke en hemmelighed at på lang sigt endnu er der brug for udenlanske arbejdeskraft på grund af mangel af det samme. Konsekvensen for oprindelig lande er det samme, Mange lande i EU mangler( vil mangle) også arbejdes kraft, da der fødes færre børn, eller vil heller bruge dem internt. Arbejdeskrafts problematikken bliver noget andet på længere sigt, svære at opfylde i de EU lande med demografisk underskud. Alle lande vil økonomisk vækst. Derfor der skal ikke tænkes på sig selv, ved at smide udenlandske arbejdere ud når der er ikke arbejde,. Ingen er dum her. Folk finder ud af det. Folk har fundet ud af at der er kun "valget" i fremtiden at regne med, og der skal findes løsninger.

Jens Winther

@Jan Boisen, jeg skriver, at det er ligegyldigt, at venstrefløjen ikke kan lide RVs krav. RV har lige så meget ret til at forfægte deres meninger, som venstrefløjen har for at forfægte sine. At der er uendelig stor forskel på RVs holdninger til den økonomiske politik og venstrefløjens er ikke nogen nyhed - og ja, det kan medføre, at det er umuligt for Mette F at komme igennem med sin S-regering. Men det er jo demokratiets og parlamentarismens vilkår.

Problemet for Mette F er, at der er et flertal for RVs økonomiske politik - derfor er hun nødt til at imødekomme RV på det felt. Hvad angår udlændinge er det en ganske anden sag, for der er ikke noget alternativt flertal for RVs udlændingepolitik (desværre).

Hvis Mette F skal kunne danne regering, er hun - ligesom Helle - nødt til at leve med, at den økonomiske politik bliver "blå", dvs skal stemmes igennem af S, RV, V og måske resten af blå blok. På andre politikområder kan hun køre en mere "rød" linje, dvs satse på et flertal bestående af S, RV, SF og måske EL og ALT. Hvis ikke hun kan leve med det - og få venstrefløjen til at indse, at der ikke kan skabes flertal for en "rød" økonomisk politik, så er idéen om en "rød" regering stendød!

Jens Winther

@Lise Lotte Rahbek, der indgår et praktikforløb i uddannelsen til industritekniker - enten praktikophold i en virksomhed eller skolepraktik. Det er ikke en forudsætning for optagelse, at man har en praktikaftale.

Der er intet, der forhindrer en arbejdsløs i at tage en uddannelse til fx industritekniker. Kun evt manglende eget ønske eller initiativ.