Rødt flertal vil undersøge Støjbergs rolle i asylsag

Sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar er blevet bragt ind i de igangværende regeringsforhandlinger.
12. juni 2019 kl. 23:44Opdateret 13. juni 2019 kl. 07:47

Det er tilsyneladende nærmest umuligt for Inger Støjberg (V) at ryste sagen om adskilte asylpar - også kendt som barnebrudssagen - af sig.

Sagen får nu endnu et kapitel, idet den er blevet en del af de igangværende regeringsforhandlinger. Det skriver Berlingske.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale og SF, der forhandler om grundlaget for en mulig ny regering, vil have en uvildig undersøgelse af afgående udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes rolle i sagen om adskillelse af asylpar.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye har tidligere sagt, at han "har tabt tilliden til ministeriet i denne sag".

Nu siger han til Berlingske:

- Vi står naturligvis ved, at der er behov for at undersøge Inger Støjbergs håndtering af denne sag nærmere.

Udgangspunktet for kritikken er en ulovlig instruks, som Inger Støjberg i februar 2016 udstedte i form af en pressemeddelelse, som Udlændingestyrelsen fik besked om at administrere efter.

Instruksen betød, at asylpar, der opholdt sig i Danmark, skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

Siden har Folketingets Ombudsmand betegnet det som "særdeles kritisabelt", fordi det enkelte par har krav på en individuel sagsbehandling.

Gruppeformand hos De Radikale Sofie Carsten Nielsen fortæller til Berlingske, at sagen er blevet en del af regeringsforhandlingerne.

- Lov og ret er rigtig vigtig for Radikale Venstre. Det var det før valget, og det er det efter valget. Det her handler ikke om Inger Støjberg. Det handler om, at alle skal overholde loven, og det skal undersøges, siger hun.

En undersøgelse af Inger Støjbergs rolle var et ønske fra de røde partier allerede inden folketingsvalget.

Her fremsatte Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Alternativet og Enhedslisten et beslutningsforslag om en uvildig undersøgelse.

Men det blokerede regeringen sammen med Dansk Folkeparti for.

Der har været afholdt flere samråd i sagen. Inger Støjberg har gentagne gange afvist kritikken af sin ageren og har fastholdt, at hun aldrig har "forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis".

Hun har overfor Berlingske ikke ønsket at kommentere, at der nu er et nyt flertal for en undersøgelse af sagen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Men er en uvildig undersøgelse ikke det mindste der bør gøres. Min retsfølelse - som de borgerlige eller altid trækker frem , når de ønsker højere straf for dit og dat - er krænket, når en minister ikke SKAL overholde Ministeransvarlighedsloven -www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=59299 -

I mine øjne BØR/SKAL en minister gå foran og ikke bryde de danske love eller bevæge sig i gråzonen af den danske lovgivning. Men det er desværre set før - fx. blev Thor Pedersen siddende som FINANSMINISTER efter at det var kommet frem , at han havde fiflet med sin landbrugsstøtte.

Susanne Kaspersen, Ole Frank, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Trond Meiring og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

nu vi er i gang, skal vi så ikke lige få set på Løkkes bilagssag og hans noget odiøse omgang med løkke fonden, hvor man tilsyneladende kunne købe sig til statsministertid.

Susanne Kaspersen, Ole Frank, Tue Romanow, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Tjah, det ender måske med en næse. Dem er der uddelt utallige af i tidens løb uden at det har haft nogen særskildtbetydning for politisk praksis. Problemet er at vi ikke her i landet har effektive sanktionsmuligheder uden oftest langvarige og økonomisk exorbitante kommissioner, som ofte kommer til uklare konklusioner.
Vi bør have en forfatningsdomstol etableret med vidnepligt og pådragelse af eventuelt strafansvar

Helene Kristensen, Susanne Kaspersen, Ole Frank, Tue Romanow og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Nu vi er i gang, skulle vi så ikke lige få puttet grundlaget for den danske Irak"indsats" ind i regeringsforhandlingerne?

Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Ole Frank, Tue Romanow og Søren Bro anbefalede denne kommentar