Boris Johnson er Storbritanniens næste premierminister

Med omkring dobbelt så mange stemmer som sin modstander sikrede Boris Johnson sig posten som premierminister.
23. juli 2019 kl. 13:07Opdateret 23. juli 2019 kl. 14:31

Storbritanniens næste premierminister hedder Boris Johnson.

Det står klart, efter at resultatet af en afstemning blandt Det Konservative Partis omkring 160.000 medlemmer tirsdag er blevet offentliggjort.

55-årige Johnson, der er tidligere udenrigsminister og stor brexittilhænger, er valgt som konservativ leder og ny premierminister foran modkandidaten og den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt.

Det blev til en klar sejr til Johnson, der modtog 92.153 stemmer. Det var knap dobbelt så mange stemmer som Hunt, der fik 46.656 stemmer.

I alt stemte 87,4 procent af de stemmeberettigede partimedlemmer.

Resultatet blev offentliggjort i Queen Elizabeth II Centre i London. Og her holdt Johnson også en kort sejrstale efter offentliggørelsen af resultatet.

- Som en slumrende kæmpe vil vi rejse os og kappe fortøjningerne af manglende selvtillid og negativitet ved hjælp af bedre uddannelse, bedre infrastruktur, mere politi og fantastisk fiberbredbånd i alle hjem.

- Vi vil forene det her fantastiske land og styre det fremad, siger Boris Johnson i en passioneret tale foran sine konservative kolleger.

Johnson tiltræder officielt som premierminister onsdag. Her overtager han tøjlerne fra Theresa May, der 7. juni officielt meddelte sin afgang.

May trådte af, efter at hun ad flere omgange havde forsøgt at stemme en aftale om brexit igennem i det britiske Underhus.

Det lykkedes ikke, og derfor er det nu op til Boris Johnson at styre briternes farvel til det europæiske fællesskab. Han har på forhånd sagt, at Storbritannien forlader EU som planlagt senest 31. oktober - aftale eller ej.

Det løfte gentog han tirsdag i sin sejrstale.

EU's brexitforhandler, Michel Barnier, understreger tirsdag, at der ikke bliver ændret på den nuværende skilsmisseaftale.

Kun den såkaldte politiske erklæring, der handler om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU, kan diskuteres.

- Vi ser frem til at samarbejde konstruktivt med premierminister Johnson og muliggøre ratificeringen af udtrædelsesaftalen og opnå et ordentligt brexit.

- Vi er også klar til at ændre på den vedtagne erklæring om vores nye partnerskab, lyder det fra EU's brexitforhandler.

Boris Johnson markerede sig i tiden omkring folkeafstemningen i juni 2016 som en prominent brexittilhænger.

Theresa May ventes onsdag eftermiddag at besøge dronning Elizabeth for at meddele sin afgang. Herefter kører Johnson til dronningen, hvor han officielt vil blive udpeget som premierminister.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

daniel malcus

Endelig har brexit-tilhænger påtaget sig ansvaret for resultatet af deres sejre 23 Juni 2016.
Nu er der ingen andre de kan anklage for konsekvenserne, ingen steder de kan gemme sig.
De har magten... velbekomme.
Måske er den bedste løsning, at Storbritannien udtræder uden en aftale pr. 31 oktober 2019, for derefter forhandle aftaler på plads efterhånden som virkeligheden kræver det.
Udtrædelsen er et stort eksperiment, hvis resultater kan få indflydelse for verden også udenfor Europa!
Selvfølgelig er det muligt at skabe en ny tradition... Hvert år fremover, vil Storbritannien - traditionen tro - ansøge om en forlængelses af udtrædelses fristen, som EU så - ligeledes traditionen tro - vil give. Begge parter vil selvfølgelig klage og klynke hele vejen... hvert år.

Briternes primære problem er deres little man kompleks overfor Tyskland. På 105 år har deres konflikter med tyskerne kostet dem al den indflydelse de havde opbygget igennem 300 års imperiebygning.

Brexit er blot endnu et søm i kisten. “Stor”-Britannien er stendødt. Skotland skal være velkommen i den nordiske familie hvor de hører til. Der var en grund til at Hadrian byggede den mur.