Bossanovaens brasilianske far João Gilberto er død

João Gilberto, som blev verdenskendt for sit musikalske samarbejde med Stan Getz, er død i en alder af 88 år.
6. juli 2019 kl. 22:16Opdateret 7. juli 2019 kl. 10:01

Den brasilianske bossanova-musiker João Gilberto er død. Det oplyser hans familie lørdag.

Manden, der får en meget stor del af æren for at have udviklet bossanovaen og sat et solidt aftryk på Brasiliens musikalske landkort, blev 88 år.

João Gilbertos søn, João Marcelo Gilberto, fortæller, at hans far på det seneste havde haft problemer med helbredet.

- Hans kamp var nobel. Han forsøgte at bevare sin værdighed, set i lyset af at han mistede sin suverænitet, skriver sønnen på Facebook.

Gilberto, der var sanger, guitarist og sangskriver, debuterede i 1951 med singlen "Quando Você Recordar" som 20-årig. Han fik snart en del opmærksomhed for sin særlige måde at spille og synge på.

Med hans udgivelser havde en ny stil, en "bossa nova" som det hedder på portugisisk, set dagens lys.

Gilbertos musik var en form for videreudvikling af sambaen med indflydelse fra jazz og flere andre genrer.

I den brede offentlighed er Gilberto formentlig mest kendt for sit samarbejde med jazzmusikeren og saxofonisten Stan Getz.

Deres fælles debutalbum, "Getz/Gilberto", blev et af de bedst sælgende jazzalbummer nogensinde. Det skyldes ikke mindst sangen "The Girl from Ipanema", der blev sunget af Gilbertos daværende hustru, Astrud Gilberto.

Gilberto har ikke skrevet sangen. Men det var gennem indspilningen med ham, hans hustru og Stan Getz, at sangen blev verdenskendt.

I løbet af sin karriere vandt Gilberto to Grammy-priser og var nomineret til den prestigefulde statuette seks gange i alt.

- Det var João Gilberto, det største geni inden for brasiliansk musik, der har haft den altoverskyggende indflydelse på min musik, skriver den brasilianske sangerinde Gal Costa på sociale medier.

- Han vil blive savnet, men hans eftermæle er ekstremt vigtigt for Brasilien og for verden, tilføjer hun.

Musikjournalist og bossanova-ekspert Ruy Castro kalder João Gilbertos død et "monumentalt" tab.

- Han formåede at skabe en mystik omkring sig i udlandet, fordi han var, som han var, og ikke en gang talte engelsk, siger Ruy Castro til tv-stationen Globo.

/ritzau/AP

 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Tak for så meget vidunderlig musik, især albummene med Astrud Gilberto og Stan Getz - men også de mere rene jazz live albums med Getz og Gary Burton.

/O

Rolf Andersen, Olav Bo Hessellund, Erik Fuglsang og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

Han var "O Mito", "O Zen Baiano", sikkert en af de mest indflydelsesrige musikere i Brasilien, også udover bossanova. Jeg var til koncert med ham i Paris i 2003 i L'Olympia. Der var tætpakket, så jeg måtte sidde på en udklapsstol på 29ende række, jeg tror ikke Joao Gilberto lagde mærke til mig. Det var det år de franske kulturarbejdere protesterede mod nedskæringer, så de havde besluttet sig for, at blokere koncerten, hvilket betød, at man skulle igennem en masse tumult for, at komme ind. De franske kulturabejdere fik så endelig lov til, at komme op på Olympias scene og forklare hvad de protesterede imod og bagefter kom Gilberto endelig på scenen med halvanden times forsinkelse. Meget fransk.

https://www.youtube.com/watch?v=JdTfg02P3EE

Søren Kristensen

Om jeg er fan? Brugte rundt regnet 9.000 timer over ti år af mit liv på at lære den der guitar, kun for at finde ud af hvor svært noget der lyder så enkelt egentlig er. Men det var dejlige timer, for håbet er mindst ligeså lysegrønt som bossanovaen:)