Britisk ambassadør i USA går af under krise

Den britiske ambassadør går, efter at avis lækkede hans e-mails fra Washington, hvor han kaldte Trump uduelig.
10. juli 2019 kl. 13:05Opdateret 10. juli 2019 kl. 13:45

Den britiske ambassadør i USA, Kim Darroch, træder tilbage.

- Den nuværende situation gør det umuligt for at mig at udføre min opgave, siger han i en erklæring onsdag.

USA's præsident, Donald Trump, har i en række tweets langet ud efter Darroch. Trump har blandt andet kaldt ham for "en meget opblæst nar". Det er sket i kølvandet på en række lækkede notater fra topdiplomaten om den amerikanske præsident.

Darroch har i de fortrolige notater, som blev sendt hjem til det britiske udenrigsministerium, kaldt Trump og Trump-administrationen for uduelig, usikker og inkompetent.

Men han advarede i sine rapporter også om, at den amerikanske leder ikke bør undervurderes.

- Jeg kender ikke ambassadøren. Men han er ikke afholdt eller vellidt i USA. Vi vil ikke længere have noget med ham at gøre, skrev Trump i en reaktion på Twitter.

Samtidig antydede Trump, at han godt kunne tænke sig en udskiftning på ambassadørposten.

- Den gode nyhed for det vidunderlige Storbritannien er, at de snart får en ny premierminister, skrev Trump tidligere på ugen.

Premierminister Theresa May beklager i en erklæring, at ambassadøren mener, at han er nødt til at gå af.

Kort før meddelelsen om, at Darroch træder tilbage, sagde den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, at Storbritannien må genoprette relationerne til USA efter den ophedede diplomatiske strid med præsident Donald Trump omkring ambassadøren.

Hancock, der støtter Boris Johnson i det konservative formandsopgør, undlod at give sin fulde støtte til den britiske ambassadør i USA.

- Et godt forhold til Det Hvide Hus er vigtigere end et individ, siger Hancock med henvisning til sagen omkring ambassadøren.

Derimod havde Johnsons rival til formandsposten, udenrigsminister Jeremy Hunt, tirsdag sagt, at Trump har udtalt sig "respektløst" om den britiske premierminister og om Storbritannien.

I sin kritik af den britiske premierminister og hendes håndtering af brexit skrev Trump:

- Sikke et rod, Theresa May og hendes repræsentanter har skabt. Jeg fortalte hende, hvordan det skulle gøres, men hun besluttede at fortsætte sin egen fjollede kurs og var ude af stand til at få det gjort. En fiasko!" lød det fra den amerikanske præsident.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Fosberg

Indholdet af notatet er vel ikke overraskende. Men hvorfor blev det lækket? Hvordan skal det forstås?

Bjørn Pedersen, Karsten Lundsby, Gert Romme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Hvorfor sender Theresa ikke bare flåden afsted til USA, hvor de kan forlange en undskyldning fra den orange baby? Det havde man da gjort for ikke så mange år siden?

"You humans", K-PAX

Man kan jo håbe at det er Assange og WikiLeaks, der som en anden Asterix, sætter Lus i skindpelsen på romerne............

Da Donald John Trump var på besøg i Storbritannien for blot en måned siden, roste og skamroste han Theresa May. Men nu foragter han hende, og forlanger at Boris Johnsom skal blive premierminister.

Til gengæld har Donald John Trump bekræftet ambassadør i USA, Sir Kim Darroch´s iagttagelser, at Donald John Trump bl.a. er sygeligt narcissist omkring sin egen person.

Men det er jo ikke noget, der burde komme bag på nogen. For allerede under valgkampen blev Donald John Trump og hans tidligere "gerninger" gennemgribende analyseret af en række at USA største eksperter, der kom frem til netop denne sygelige personlighed, hvilket også fremgik af alle medier verden over.

Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Anina Weber, Søren Bro og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Boris Johnson er reelt manden, der har fyret sit lands ledende diplomat i USA. Johnson vil angiveligt være premierminister, men måske har han allerede erkendt, at han snarere bliver guvernør for den 51. stat i De forenede Stater.
Brexit river det ene stykke af efter det andet af Storbritanniens suverænitet, og en af Johnsons allerførste opgaver bliver at udnævne en britisk ambassdør, som den amerikanske præsident har godkendt. Take back control.

@ Gert Romme: "Men nu foragter han hende, og forlanger at Boris Johnsom skal blive premierminister."

Håber, de britiske medier bliver ved med, rigtig længe at tærske langhalm på Trumps støtte til Johnson.

Jeg sætter mit lid til, at netop fordi det er Trumps ønske, bliver Boris Johnson vraget. Det må falde selv de mest forstokkede Tories for brystet, at et udenlandsk overhoved insisterer på, at en bestemt person bliver partiets fremtidige leder, og landets premerminister.

jan henrik wegener

Når man nu har et så helt speciel og nært forhold mellem to lande er det vel ikke så sært at den dominerende part fastslår hvem der er boss.

Morten Balling

@Michael Andresen

Jep, min kommentar var mest ment ift. at storpolitik dybest set ikke adskiller sig så meget fra en skolegård. Theresa har en ven (Kim) som siger Donald er dum. Så siger vennerne til Donald at Theresa og Kim også er dumme, og hurtigt bliver skolegården delt i to kliker. Enten går det i sig selv, eller også ryger ungerne i totterne på hinanden.

Nogle synes måske at det er interessant at få indblik i politikernes Verden. Personligt synes jeg det er skræmmende, for i skolegården har man gårdvagter ;)