Danmark har ulovligt afvist familiesammenføring af tyrkere

Ifølge EU-Domstolen strider krav om tilknytning til Danmark ved familiesammenføring for tyrkere mod regler.
10. juli 2019 kl. 10:07Opdateret 10. juli 2019 kl. 11:10

Danmark har onsdag tabt en sag ved EU-Domstolen.

Danmark har handlet i strid med en gammel EU-aftale med Tyrkiet, når det har nægtet tyrkere familiesammenføring med henvisning til, at de havde større tilknytning til hjemlandet.

Sagen har haft stor bevågenhed politisk, fordi den potentielt kan få betydning for en lang række sager, hvor Danmark har afvist familiesammenføringer.

Det er Østre Landsret, der i en konkret sag om et tyrkisk ægtepar har spurgt domstolen om hjælp til at tolke EU's lovgivning på området.

Manden ville have sin kone til Danmark, men parret blev i 2010 nægtet familiesammenføring, og siden er sagen røget videre i retssystemet.

Afvisningen blev givet med henvisning til det dengang gældende tilknytningskrav. Det sagde, at et ægtepar samlet set skulle have større tilknytning til Danmark end andre lande for at blive sammenført.

Men en gammel aftale fra 1963 mellem EU og Tyrkiet har spillet ind. Aftalen går på, at tyrkere kan få lov til at blive familiesammenført med tyrkere, der har job og lovligt ophold i et EU-land.

I 1980 blev der tilføjet en klausul til den aftale. Den betød, at der ikke måtte indføres nye regler, der begrænser tyrkeres muligheder.

Og EU-Domstolen vurderer, at det danske tilknytningskrav, der er kommet i starten af 00'erne, er i strid med den klausul.

Danmark har på sin side argumenteret for, at tilknytningskravet har været nødvendigt for at nå et mål om at sikre en vellykket integration, og at det gav mulighed for en effektiv styring af migrationsstrømmene.

Reglen har ifølge Danmark gjort det muligt at give ophold til de tyrkere, hvor der er størst chance for integration.

Men domstolen mener, at kravet ikke er egnet til at sikre det mål. Domstolen vurderer, at tilknytningen til andre lande ikke spiller nogen stor rolle, i forhold til om man kan blive godt integreret.

Domstolen vurderer desuden, at de danske myndigheders vurderinger af, hvor udlændinge har haft størst tilknytning, har hvilet på "diffuse" og "upræcise" kriterier.

Det har betydet, at praksis har været forskelligartet og uforudsigelig. Det har været i strid med principperne om retssikkerhed, lyder det.

Det danske tilknytningskrav blev sløjfet i 2018. Det blev erstattet af seks andre krav, man skal opfylde for at få familiesammenføring.

Det gælder sprogkundskaber, uddannelsesniveau og erfaring på arbejdsmarkedet for både den herboende og den, som ansøger om at komme til Danmark.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Hans Larsen
Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

david sørensen

nu er det altså på tide at vi begynder at afvikle det der eu BS, tiden er virkelig bare løbet fra det. og det må starte med at vi selv melder os ud af eu, ellers så er det danske velfærdssamfund blot et æseløre i historien snart.....

Hans Aagaard, Per Torbensen og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Tak til EU for at stå fast på menneskers rettigheder og værdighed.

Carsten Nørgaard, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Herdis Weins, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Matthias Tesfaye er citeret for følgende: "- Når vi kender EU-domstolen, der med ministerens ord kan være lidt ’aktivistisk’, og ikke har venner i Europa, der arbejder for vores sag, så bliver jeg lidt usikker"

Så vidt jeg forstår, er det den daværende minister - Støjkvinden - han citerer. De er "two peas in a pod" omkring udlændingepolitikken. Jeg tror virkelig ikke vi har fået en mere humanistisk minister. Men det er nok med velberåd hu fra MFs side, så hun kan bevare støtten fra DF-segmentet.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/overblik-i-dag-bliver-det-afgjort-om-da...

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg vil slet ikke tage stilling til den konkrete dag. Men jeg mener, at hvis der findes regler, som Danmark har vedtaget/accepteret, så skal de overholdes til punkt og prikke.

- Hvad har man ellers internationale aftaler til?

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Lars-Bo Abdullah Jensen, Karsten Aaen, Torben Skov, Herdis Weins, Steffen Gliese, Ib Christensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det er den gamle sang.

For selvfølgelig skal Danmark og alle andre underskrivende lande overholde de aftaler der er indgået.
Men det er lige så naturligt, at hvis virkeligheden har overhalet lovene så skal de gennemgås med henblik på om det er rimeligt at ændre i dem.

Men igen; Man kan ikke, efter forgodtbefindende, omgå love der gælder. Man må vente til lovene er ændrer før man kan ændre sin ageren.

Karsten Lundsby, Tue Romanow, Herdis Weins, Helle Walther og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næ, David Sørensen. Uden EU var vi prisgivet.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Herdis Weins og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Loven blev vedtaget i 2010 af VK regeringen sammen med DF, de havde jo flertal. Og klart vi skal overholde lovgivningen. DF råber fluks op, men selv DF, hvis de vil have status af normalt politisk parti, så må de også acceptere loven, når vi er medlem af EU. Det der nu er Tesfayes opgave er, at håndtere det bedre end VK gjorde, Det var vist Birte Rønn, der var minister for området, hun er jurist, så det burde jo have været i orden. Så jurister kommer på arbejde og det samme gør Tesfaye.

Kim Houmøller

Bliver loven og kontrakten overholdt med Tyrkiet kan Venstre, D.F. og nye Borgerlige se frem til et fremragende folketingsvalg om minimum 4 år!

Karsten Lundsby, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar