Kevin Spacey slipper for retssag om seksuelt overgreb

Anklagemyndigheden i den amerikanske delstat Massachusetts dropper sag mod Kevin Spacey om seksuelt overgreb.
17. juli 2019 kl. 22:49Opdateret 17. juli 2019 kl. 23:47

Anklagemyndigheden i Massachusetts frafalder tiltalen mod skuespiller Kevin Spacey i sag om et seksuelt overgreb. Det skriver en række amerikanske medier - herunder Reuters.

Den Oscar-vindende skuespiller var ellers anklaget for at have seksuelt forulempet en 18-årig mand på en bar i juli 2016. Beskeden om den droppede sag kommer, under to uger efter at den 18-årige mand selv valgte at trække sagsanlægget tilbage.

Det gjorde han ved en domstol i Nantucket, hvor han underskrev en erklæring om, at han gjorde det af egen fri vilje. Manden begrundede ikke sin beslutning.

Overgrebene skulle være sket på en bar på øen Nantucket, hvor den 18-årige ved navn William Little arbejdede. Da han anmeldte den prisbelønnede skuespiller sagde han, at han optog episoden på en mobiltelefon.

Spacey var af Little beskyldt for at have forulempet den unge mand ved at have berørt hans kønsorganer. Det var dog først i november forrige år, at han fortalte offentligt, hvad der skulle være sket.

Inden sagsanlægget blev trukket tilbage af Little, sagde hans advokater, at de afslørende optagelser var blevet væk.

Billedmaterialet var noget af det, som Kevin Spaceys advokater havde bedt om at se, inden en retssag om det påståede overgreb kunne gå i gang.

Spacey nægtede sig skyldig i overgrebet.

Ifølge mediet TMZ, som skulle have fået indsigt i nogle retsdokumenter, er sagen droppet, da Little ikke står til rådighed for retten længere.

Sagen har dog fået megen omtale, og det er langtfra den eneste sag om angiveligt upassende eller ulovlig opførsel fra den amerikanske skuespiller.

Sidste år blev han beskyldt for at have krænket unge mænd og mindreårige drenge seksuelt tilbage i 1992.

Desuden har Storbritanniens prestigefulde teater The Old Vic tidligere meldt ud, at det har modtaget 20 klager over Spacey om "upassende opførsel".

De 20 klager omhandler episoder, der skulle være fundet sted, mens han besad en ledende stilling på teatret.

Spacey, som er 59 år, risikerede flere års fængsel, hvis han var blevet fundet skyldig i sagen.

De mange beskyldninger har lagt hans karriere i ruiner. Blandt andet blev han skrevet ud af den populære serie "House of Cards", hvor han spillede karakteren Frank Underwood.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jensen

Folkedomstolen har desværre talt - det skete da de første rygter kom frem i MeToo bølgen, så størstedelen af skaden er allerede sket.

Troels Ken Pedersen

Hvad der er kommet frem ifbm. Kevin Spacey og #metoo er at uanset hvad evt. retssager måtte føre til (der var vist også én i London?), så står det klart at Kevin Spacey er et kologigantisk røvhul og en pestilens for rigtig mange af sine samarbejdspartnere.

Det er ikke i sig selv ulovligt at være ubehagelig. Men det er heller ikke ulovligt for andre (både publikum og mulige samarbejdspartnere) at drage diverse konsekvenser, når nu vi har haft en lejlighed til at sammenligne noter.

Morten Balling

@Troels Ken Pedersen

For det første hører det til dagligdagen på et filmsæt at folk kommer meget tæt på hinanden og at nogen opfører sig som et røvhul. Og, du behøver ikke engang gå hele vejen til filmbranchen for at opleve det.

Derudover ved du personligt ikke hvad der er foregået. Bare fordi du har læst det på nettet er ikke ensbetydende med at det er sandt eller usandt. I stedet melder du dig under fanerne til folkedomstolen. En af grundene til at en offentlig domstol er bedre, er at der er nogenlunde standarder for, hvordan man beviser at nogen er skyldig, og hvis man ikke kan det er man uskyldig.

Da jeg læste at tiltalen mod Kevin Spacey var frafaldet i går, tog jeg mig tid til at gå tilbage og undersøge de andre sager, som dukkede op da lavinen begyndte at rulle. Reelt set er der ikke længere noget man kan klandre ham for, end at han har opført sig på en måde som har stødt mennesker han har arbejdet sammen med. Det er ikke ulovligt.

Du kan selvfølgelig altid have din personlige holdning til om en person som er blevet frikendt i virkeligheden var skyldig, men en af de helt grundlæggende ting som definerer et velfungerende retssamfund er, at man frem for alt forsøger at undgå at dømme en uskyldig.

Endelig er der spørgsmålet om et kunstværk og en kunstner er uadskillelige? Når folk faldt i svime over hvor fantastisk Kevin Spacey var i House of Cards, tog de så fejl dengang?

Troels Ken Pedersen

@Morten Balling, hvis det har hørt til dagligdagen på filmsæt at folk har opført sig som Kevin Spacey har opført sig (og Spacey har vist været et godt stykke ude over selv de gamle standarder), så er det kun en god ting at vi sorta-kinda har nye tider nu. Med SÅ meget skidt på Spacey, som der kom væltende ud af træværket da først sagen rullede, kræver det stålsat & bevidst blindhed at lade som om vi ikke ved noget.

Værk vs kunstner? Det er en kompleks diskussion, som fortjener mere nuance end bare "jeg er ligeglad så længe han laver gode film". På publikumssiden kan vi være lidt mere varsomme med heltedyrkelse, uanset vores forbrugervaner i øvrigt, og på produktionssiden er det kun godt, hvis studier/folk bliver mindre tilbøjelige til at tolerere urimeligheder BARE fordi en eller anden er en stjerne. Dermed ikke sagt at jeg vil brænde min kopi af LA Confidential (en af mine yndlingsfilm, uanset at Spacey er med).

Morten Balling

@Troels Ken Pedersen

Det lyder som om du ved noget jeg ikke ved. Hvordan er det helt nøjagtigt at Kevin Spacey har opført sig? Det teater i London du hentyder til, hvad er det helt eksakt han har gjort der, og er det han evt. har gjort ulovligt eller bare dårlig stil? Og hvordan synes du man skal straffe dårlig stil?

Vi er ikke uenige om at man skal opføre sig ordentligt overfor hinanden, og at nogen har svært ved at forstå hvad "ordentligt" betyder. På et filosofisk plan, er det f.eks. endnu ikke lykkedes nogen at komme meget nærmere på et bud på en "god handling" end at så skal man også synes det er ok at alle andre gør det. I dag er selv dét ved at falde fra hinanden, fordi folk har omskrevet Kant's Imperativ til noget ala: "Jamen alle andre gør det jo, så må jeg vel også, selvom jeg dybest set ikke synes det er ok".

Jeg aner ikke om Kevin Spacey har gjort noget ulovligt. Han er ikke dømt for noget. Jeg ved heller ikke om han har opført sig dårligt, Jeg er ikke ligeglad, men hans handlinger bekymrer mig mindre end folk jeg kender bedre. Jeg kender ikke Kevin Spacey. Man kan diskutere om jeg kender Frank Underwood.

I sin tid var jeg delvist med i folkedomstolen mod Woody Allen her på siden. Det lærte mig en del om at være forsigtig med at dømme nogen for hurtigt.

Jonathan Larsen

Ja, så fik Kevin Spacey lige smadret en karriere af folkedomstolen, og nogle mennesker der ville tjene nogle hurtige penge. Kevin Spacey er en fantastisk skuespiller, og han kan forhåbentlig rejse sig igen. Jeg kender ikke manden, men det er ikke forbudt at være et røvhul, sålænge man kan sit kram. Jeg håber ikke disse anklager er pga misundelige mennesker ,der ikke har samme talent og evner. Jeg er pissetræt af selvretfærdige sataner uden noget liv, der bliver ved med at jagte mennesker for ussel mammon. Lad os starte med at slukke for de sociale medier og nyde sommeren.

Troels Ken Pedersen

@Morten Balling: På The Old Vic i London har Kevin Spacey raget på en ret stor mængde unge mænd som ikke var OK med det, men som ikke følte at de kunne komme nogen vegne med klager (præ #MeToo) fordi han var så stpr en stjerne.

Inden for branchen kan man passende straffe så ekstremt dårlig stil ved ikke at ville hyre/arbejde sammen med ham, og som privatpersoner kan vi straffe det ved som udgangspunkt ikke at udbrede os om hvor fremragende en stjerne han er, når vi nu ved at han forpester produktionerne omkring sig ved at være et kæmpe svin.

Det er muligt (på nuværende tidspunkt usandsynligt, men muligt) at han ikke har gjort noget ulovligt. Det er sådan set lige præcis det, jeg siger -- at det er en fucked up lortestandard at acceptere alting som helt fint, bare der ikke er faldet en dom. At moral ikke har nogen relevans uden for retssystemet, fordi filosofi er kompliceret, er bare en bizar ting at fremføre i denne sammenhæng.

Morten Balling

@Troels Ken Pedersen

"The claims have not been verified, and Spacey has not commented on the allegations, The Old Vic said.

The theater also noted that no legal claims were brought against Spacey, nor have any settlements or payments been made by the The Old Vic."

https://variety.com/2017/legit/news/old-vic-theater-logs-20-complaints-k...

Vi er helt enige i at bare fordi noget er lovligt er det ikke dermed også etisk korrekt. Vi er ikke enige i at løsningen er en internet lynch mob.

Og ja, det er sgu rimeligt bizart at alle mennesker bilder sig ind at moral og etik er absolutte universelle størrelser, når kloge filosofer har prøvet at definere etik i årtusinder uden at komme tættere på noget brugbart. Det tætteste man er kommet er faktisk noget ala det Kevin Spacey sagde i rollen som Prot i filmen K-PAX:

"Every being in the universe knows right from wrong"

Sagt på en anden måde: Du behøver ikke vide noget om filosofi eller etik. Det hele kan afgøres ud fra mavefornemmelser.

Hvad så hvis to forskellige mennesker ikke har den samme mavefornemmelse? Hvem har så ret?

Rent biologisk er muligt at finde etik blandt andre arter. Bla. beskriver Robert Sapolsky en ung hanbavian som blev flået i småstykker af hans flok. Som Sapolsky siger: "He had really bad social skills".

Troels Ken Pedersen

@Morten Balling: At The Old Vic skriver sådan har noget at gøre med absurd engelsk injurie-lovgivning, intet med reel usikkerhed om hvad der er foregået. Og at folk på baggrund af ting de læser over nettet (hvilket typisk er sådan enhver form for information spredes i dag) finder ud af at de ikke længere gider holde kæft omkring dårlig opførsel, det er en ret tynd definition på en "internet lynch mob". Ord som påkalder sig billeder af blodige henrettelser er i denne sammenhæng bedre brugt på de situationer, hvor hundredevis eller tusindvis af internet-brugere oversvømmer enkeltpersoner med trusler, chikane mm. Og det er vist det første, vi taler om her, ikke det andet.