Telegram

Regeringen ser positivt på mission i uropræget Hormuzstræde

Hormuzstrædet mellem Iran og Oman har været ramt af uro. Regeringen vil måske støtte flådemission i området.
Regeringen vil muligvis sende danske skibe til Hormuzstrædet mellem Iran og Oman, der de seneste måneder har været præget af uro.
På billedet ses Irans Revolutionsgarde patruljere omkring olietankeren "Stena Impero", som Iran har tilbageholdt, hvilket har fået Storbritannien til at foreslå en europæisk mission, der skal beskytte skibe i området. (Arkivfoto)

Regeringen vil muligvis sende danske skibe til Hormuzstrædet mellem Iran og Oman, der de seneste måneder har været præget af uro.
På billedet ses Irans Revolutionsgarde patruljere omkring olietankeren "Stena Impero", som Iran har tilbageholdt, hvilket har fået Storbritannien til at foreslå en europæisk mission, der skal beskytte skibe i området. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
26. juli 2019 kl. 10:37

Den danske regering ser positivt på at støtte flådemission, der skal beskytte skibene i området ved det uroprægede Hormuzstræde.

Men der er endnu ikke taget en endelig beslutning, og det skal først drøftes i Folketinget. Det oplyser både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet.

Det er Storbritannien, som har foreslået en europæisk alliance for at beskytte skibe, der sejler gennem strædet.

Forslaget kom, efter at en olietanker under britisk flag blev tilbageholdt af Iran i sidste uge, og forud for det er flere skibe blevet angrebet de seneste måneder.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er bekymret for sikkerhedssituationen i området.

- Det er vigtigt for os at bevare navigationsfriheden til søs, og at man kan sejle rundt med handelsskibe på en sikker måde.

- Der er desværre spændinger i området, og derfor er det vigtigt at få deeskaleret situationen, og det kan en international tilstedeværelse være med til, siger Jeppe Kofod.

Hvis Danmark går med, skal der muligvis sendes danske skibe til Hormuzstrædet. Danske Rederier bakker op om at kigge på en fælles mission.

- Skibene kan komme igennem strædet nu, men hvis der sker en optrapning, kan der komme et andet scenarium, siger direktør Jacob K. Clasen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener, at Søværnet vil kunne øge sikkerheden i strædet.

- Det danske søværn er stærkt og har meget at byde på. Vi er i verdensklasse, når det handler om at bidrage til den her type missioner, men vi har ikke lagt os fast på, hvordan vi eventuelt vil skulle bidrage, siger hun.

Hormuzstrædet ligger mellem Iran og Oman. Det har blandt andet stor betydning for verdens olieforsyning.

Konflikten i området er mellem USA og Iran. Den bunder i, at amerikanerne har trukket sig fra en atomaftale med iranerne og indført sanktioner, der har ramt Irans eksport af olie.

EU - herunder Danmark - arbejder for, at atomaftalen skal køre videre.

I Folketinget er der ikke enighed om missionen, men der tegner sig et klart flertal.

Blandt regeringsstøttepartierne mener Enhedslisten, at det vil optrappe konflikten at sende skibe afsted, mens De Radikale og SF er positive.

- Vi synes, at det giver god mening med en operation, der er ledet af de europæiske lande, som også vil forhandle og have en dialog med Iran i modsætning til Donald Trump, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, stemmer i.

- Danmark er en af verdens største søfartsnationer, og når skibe bliver tilbageholdt eller kidnappet, så har vi et ansvar for at finde løsninger og tage et ansvar.

- Men det er vigtigt, at vi samtidig tager diplomatiske skridt i forhold til Iran, siger hun.

I oppositionen har Venstre og Dansk Folkeparti støttet missionen.

/ritzau/

Opdateret 26. juli 2019 kl. 14:14

Christian De Coninck Lucas

Det bliver den nye regerings første store fejl. Det er mit ærlige gæt. Det er en "hawk" konflikkt mellem hardlinere i USA og Iran. Vi bør holde os langt væk. Det er en petrodollar krig fra det 20. århundrede. Vi har allerede tech til at erstatte det hele. Sær en journalist på det...

Erik Winberg, Anders Skot-Hansen, Flemming Berger, Michael Kragh Rosenkilde, Charlotte Bæk, olivier goulin, Pia Nielsen, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Søren Bro, Lars Løfgren, Marie Jensen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Anders Graae og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
kjeld jensen

vi har åbenbart fået en ny som krigsminister efter Anders Fogh

Erik Winberg, Michael Kragh Rosenkilde, Niels Duus Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

endnu en krigsgal regering på tinge, det er ligegyldigt, hvad du stemmer, du får det samme blå-sorte spøgelse ind.

Erik Winberg, Flemming Berger, Michael Kragh Rosenkilde, olivier goulin, Niels Duus Nielsen, Lars Løfgren, Michael Friis, Torben Skov, Mogens Holme og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Trumps lakajer endnu engang. S er ikke et hak bedre end Venstre. Sender danskere i død og ulykke uden at blinke med øjnene.

Erik Winberg, Flemming Berger, Michael Kragh Rosenkilde, olivier goulin, Niels Duus Nielsen, Søren Bro, Mogens Holme og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor er den engelske opbringning af et Irans skib ikke nævnt - mon ikke opbringningen af det britiske skib var mere en gengældelse i håb om frigivelse af deres egne søfolk og skibet.

Mogens Holme, Anders Skot-Hansen, Flemming Berger, Michael Kragh Rosenkilde, Hans Larsen, Pia Nielsen, Niels Duus Nielsen, Søren Bro, Carsten Wienholtz, Jørgen Tryggestad, Michael Friis og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Man kan selvfølgelig godt argumentere for at Danmark skal holde sig væk fra de stridende parter, da vi ikke har del i konflikten.

Men for 4 år siden blev containerskibet Maersk Tigris opbragt af iranske myndigheder.

Og selv en radikal udenrigsminister ville så sige noget i retningen af:
For Danmark som søfarende nation er det selvsagt en prioritet, at internationale forpligtelser efterleves og at skibe kan navigere i området omkring den Persiske Golf.

Så spørgsmålet er; om iranerne kun vil ramme USA og UK, eller vil de også gå efter alle andre??

Jørgen Tryggestad

Dorte Sørensen: Godt spørgsmål. Det må være fordi Information ønsker at dække sig ind bagved et Ritzau-telegram, hvor man ofte får politisk vinklede, ensidige og ufuldstændige oplysninger.

Ellers bør et observationsskib under EU-flag og uden kanoner, krudt og kugler ombord kunne være rigeligt her. Krigsskibe sender helt forkerte signaler.
Men en evt. EU-missionen bør starte med at det iranske skib frigives for at vise vilje til dialog og diplomatisk løsning.

Michael Kragh Rosenkilde, Hanne Ribens, Søren Bro og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

EU & DK burde lægge pres på Donald Trump, for at genindtræde i atomaftalen med Iran, i stedet for at gå med i en koalition. Det er USA, der har skabt hele denne konflikt ved udtrædelse af denne aftale.

DT kan ikke sætte ild i en papirkurv for så at kræve hjælp af allierede til at slukke lortet for ham.

Lars Løfgren, Erik Winberg, Michael Kragh Rosenkilde, Søren Bro og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

PS.. Har hørt 2 stk. interviews i dag på TV2 News med udenrigsminister Jeppe Kofod fra Soc.dem. og formanden for udenrigspolitisk nævn Michael Aastrup Jensen fra Venstre.

Ingen af dem nævnte UK's arrest af det iranske olietankskib ved Gibraltar med et eneste ord, selv om Iran hævder at dette er en hovedårsag til Irans arrest af det engelsk flagblærende svenske skib ved Irans kyst.

Heller ikke TV2 spørger ind til dette. Ufattelig dårlig journalistik. Og ufattelig undvigende og vildledende svar fra vore ansvarlige politikere hvor ingen af dem nævnte risikoen for skudveksling og dermed totalt stop for al skibstrafik i området selv om de begge hævder at hensigten med krigsskibene er at sikre skibstrafikken.

Lars Løfgren, Mogens Holme, Erik Winberg, Anders Skot-Hansen, Michael Kragh Rosenkilde, Anders Graae, Søren Bro, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Pia Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

hvis man nu vil håndhæve internationale regler, så kan det sgu da ikke være noget et tilfældigt sammenrend af særinteresser varetager, det må da være FN, der skal stå for det, ellers er det jo bare den/de stærkestes ret.

Torben Skov, Lars Løfgren, Jan Bisp Zarghami, Dorte Sørensen, Niels Duus Nielsen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Lad os sende et hospitalskib ... og indstævne det psycho-infantile pattebarn fra Det Hvide Hus for Krigsforbryderdomstolen i Haag ...
Iøvrigt god weekend ... og tak for kaffe ...

Iran har missiler der kan nå Israel og Israel kan gengælde med atomvåben. Er det det man ønsker at støtte op om. Jeg forstår slet ikke Pia Dyhrs motiver til at bakke op om noget sådant. De radikale var i gamle dage et anti-krig parti. Jeg skal sandelig love for de har flyttet sig i forkert retning. Har de en skruenøgle i ryggen det virker mekanisk.

Torben Skov, Troels Brøgger, Niels Duus Nielsen, Lars Løfgren og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Lisbeth Jensen Witte

Det er ubegribeligt at en socialdemokratisk regering er villig til at gå i krig ved Hormuz strædet fordi USA og England ønsker det. For 16 år siden kunne partiet gå imod Fogh, da det drejede sig om krig mod Irak. Men nu fortsætter Mette Frederiksen den Foghske linje ‘let us make war’, uff !

Torben Skov, Lars Løfgren, Mogens Holme, Anders Skot-Hansen, Michael Kragh Rosenkilde og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Ja nu sker det, man i sit indre univers har set gang på gang, når Socialdemokratiet i deres komprismis liderlighed absolut skal være med, koste hvad det vil. De løber lige ind i Trumps rænkespil. Hvorfor arbejder de ikke på dialog mellem USA og Iran?. Og hvad med Englændernes tilbageholdelse af et Iransk skib ved Gibraltar. det var måske for at få en udveksling igang. Hvorfor taler DR´s journalister ikke om det?.

Niels Duus Nielsen, Søren Bro, Lars Løfgren, Mogens Holme, Anders Skot-Hansen og Michael Kragh Rosenkilde anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Jørgen Tryggestad
Det er dårlig journalistik, men tro ikke, at det ikke er tilrettelagt. At se DR og TV2 nyheder er lige så givende som Fox News. Overlagt manipulation.

Torben Skov, Troels Brøgger, Søren Bro, Mogens Holme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Det lyder ikke særlig betryggende, når vores politikere taler om Hummus-strædet.........

slettet profil

Det kan ikke komme bag på nogen, at Danmark er nødsaget til at imødekomme forespørgslen. Vi kan ikke forvente, at andre nationer påtager sig ansvaret for vores store andel af verdens eksport.
Problemet ved at acceptere udsendelse af et af Danmarks få skibe er, at det får svært ved, at forsvare sig selv i tilfælde af at Iran beslutter sig for at angribe. Vi besidder moderne fregatter, men bevæbninger er sparet væk - og det kan hurtigt vise sig ret åbentlyst hvis Iran sender en håndfuld missiler imod fregatten eller et skib som det eskorterer. Danske fregatter er bygget som “anti-air defence” enheder, men man har undladt at proppe missiler ned i launcheren som skibet er bygget op omkring. Det er da til grin. Så danske søfolk kan hurtigt blive et ret nemt mål for iranerene.

Jeppe Bundgaard

@Pia Nielsen
Pia Olsen Dyhr er fra SF.
Bare sådan for en god ordens skyld