Storbritannien: Europæisk mission skal beskytte skibe i Hormuzstrædet

Irans tilbageholdelse af et britisk olietankskib er statsligt pirateri, siger Hunt efter krisemøde i London.
22. juli 2019 kl. 21:56Opdateret 23. juli 2019 kl. 07:36

Storbritannien vil have de europæiske lande til at stå i spidsen for en flådemission, der skal beskytte skibe på vejen gennem Hormuzstrædet.

Den opfordring kommer mandag aften fra Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, tre dage efter at Iran har opbragt et britisk olietankskib i regionen.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Hunt diskuteret forslaget direkte med Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, og udenrigsministrene fra blandt andet USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Finland.

- Ifølge folkeretten har Iran ingen ret til at obstruere skibets passage, og da slet ikke borde det. Det var derfor statsligt pirateri, siger Hunt.

Han fremlagde den britiske regerings planer efter et møde i regeringens kriseudvalg. Her drøftede medlemmerne, hvad den britiske reaktion skal være, efter at iranske soldater bordede skibet, "Stena Impero".

- Vi vil nu forsøge at sammensætte en europæisk ledet maritim beskyttelsesmission, der skal støtte en sikker passage for både besætning og last i denne vigtige region, siger Hunt.

Han understreger i samme ombæring, at det ikke betyder, at europæiske lande skal bidrage militært til USA's hårde kurs over for Iran.

Den flådemission, briterne har i tankerne, "vil ikke være en del af den amerikanske politik med at lægge maksimalt pres på Iran", siger Hunt.

Storbritannien og de øvrige europæiske lande har forsøgt at holde sig neutrale i den stadig mere spændte situation mellem USA og Iran.

Men briterne blev alligevel inddraget, da et iransk olietankskib den 4. juli blev opbragt ud for Gibraltar, der er britisk territorium.

Iran har truet med at gøre gengæld og opbragte så "Stena Impero" fredag. Ifølge Iran havde skibet overtrådt de internationale søfartsregler.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er utroligt morsomt i betragtning af netop Jeremy Hunt's ofte udtrykte foragt for EU or UK's medlemskab.

Klart dobbeltspil fra engelsk side, der skal trække EU med ind Amerika og England ny verdenshavs paradigme for trafikken til hav, - hvor de frit kan drive mistænksomhedspolitik som sandhedspolitik udenom FN og alle andre internationale organer, og dermed retfærdiggøre deres egne og eget statspirateri imod dem de vil mistænke - uden at fremlægge et eneste bevis for rigtigheden af påstandene.

Hverken EU eller andre lande må denne gang lade være med at lade sig trække rundt ved næsen af vestens selvretfærdige geopolitik på verdenshavene, på amerikansk og engelsk foranledning, og slet ikke udenom internationale organer som FN.

Lars Løfgren, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Jørgen Tryggestad, Alvin Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Jeg ville snare sige kontra-pirateri. Hvem var det nu der to et irans skib før det her?

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Kjeld Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kjeld Jensen

Hej - det er da ikke Iran, der har opsagt den bøvlede aftale fra 2016. Det er Empire-and-a-half, USA og Israel. Al den øvrige ballade er afledt af dette.
Europa ville gerne opretholde aftalen, men de enkelte lande har jo ikke kontrol over deres store og små private virksomheder. Derfor virker sanktionerne.

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Er der nogen her der tror at nogen af parterne har rent mel i posen ?.

Jeg har ingen tro på at hverken USA eller UK spiller med åbne kort og ingen tro på at det teokratiske diktatur i Iran ikke har ambitioner om at at blive den absolutte stormagt i regionen.

En potentiel farlig leg med ilden fra alle parter.

Mon ikke lille Danmark skulle holde sig udenfor denne gang ?.

Carsten Hansen

Det er sgutte nemt at finde "de gode parter" i denne konflikt.
Kapitalistiske verdens-sheriffer kontra religiøse galninge med stormagtdrømme.

Lad os holde os ude af det galehus..