USA smider Tyrkiet ud af F-35-program efter russisk missilkøb

Trods flere advarsler fra USA har Tyrkiet købt et russisk missilsystem, der ikke passer med Natos systemer.
17. juli 2019 kl. 23:59Opdateret 18. juli 2019 kl. 01:06

USA har fjernet Nato-medlemmet Tyrkiet fra et F-35-kampflyprogram, efter at landet har købt et missilforsvarssystem af Rusland.

De første dele af luftforsvarssystemet S-400 blev leveret til den militære luftbase Mürted Airfield Command nordvest for Tyrkiets hovedstad, Ankara, i fredags.

En levering, den amerikanske regering i månedsvis har forsøgt at forhindre.

- USA og andre F-35-partnere er enige i denne beslutning om at suspendere Tyrkiet fra programmet og indlede en proces, der formelt skal fjerne Tyrkiet helt fra programmet, siger Ellen Lord fra det amerikanske forsvarsministerium på et pressemøde onsdag.

USA har gentagne gange advaret Tyrkiet mod at købe det russiske missilsystem, eftersom det ikke er kompatibelt med Natos våbensystemer. Det gælder især F-35-programmet.

Med Tyrkiet ude af programmet vil dele af produktionen af F-35-kampfly overgå fra tyrkiske til hovedsageligt amerikanske fabrikker, forklarer Ellen Lord.

- Tyrkiet vil med sikkerhed og på beklagelig vis miste job og fremtidige økonomiske muligheder med denne beslutning, siger hun.

Det sker med henvisning til, at en stribe tyrkiske virksomheder er underleverandører til kampflyene.

- Landet vil ikke længere modtage mere end ni milliarder dollar i forventet arbejdsdeling relateret til hele F-35-programmet, tilføjer hun.

USA er bekymret for, at Rusland vil få for meget insiderviden om flyets systemer, hvis man begynder at implementere S-400 i F-35-programmet.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, har allerede udarbejdet en plan for at fjerne Tyrkiet fra programmet. Planen indebærer blandt andet at stoppe træningen af tyrkiske F-35-piloter.

Ifølge Ellen Lord skal alle tyrkiske F-35-piloter efter planen forlade USA inden 31. juli.

Samtidig vil Tyrkiet ikke længere have lov til at købe de 100 F-35-kampfly, landet efter aftalen skulle have købt.

USA overvejer nu at udvide salget af kampfly til Rumænien, Grækenland og Polen.

I en udtalelse siger Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu:

- Vi inviterer USA til at omgøre denne fejl, som vil gøre uoprettelig skade i vores strategiske relationer.

Danmark er blandt partnerlandene i F-35-programmet.

I juni 2016 besluttede Forsvarsforligskredsen at anskaffe 27 nye F-35-kampfly til erstatning for de nuværende 44 F-16-fly.

Den forventede samlede pris er 56 milliarder kroner.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Recep Tayyip Erdoğan har med dette testet USA, og hvor langt USA vil gå.

Men der er heller ingen tvivl om, at Recep Tayyip Erdoğan er ved at trække Tyrkiets 1.040.000 mands store hær ud af Nato, og det har faktisk været på vej i en tid nu.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Sano Højdal, Torben Skov, Per Torbensen, Erik Friedrichsen, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

bare han kunne smide DK ud af de ikke-flyvende superdyre maskiner også, måske på sin plads med en undersøgelse af, hvorfor vi ikke valgte den billigste løsning?

Dennis Tomsen, Lars Løfgren, Torben Skov, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Gert Romme
Det skal du nok ikke regne med. USA har med F35 givet Tyrkiet et slag over nallerne, men samtidig er Tyrkiet en alt for strategisk vigtig alliancepartner til at NATO og ikke mindst de europæiske lande vil se dem skifte side. Selvom det sikkert vil glæde mange debattører på information.dk, der drømmer sig tilbage til en tid, hvor Moskva havde international magt. Erdogan og Putin sammen i en fælles totalitær koalition er lige noget for dem.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Lige i netop denne sag, må man jo nok erkende, at Erdogan har handlet i sin nations interesse, De ønskede sig et SAM forsvar, men var ikke nok på den grønne gren, til at kunne få lov at købe Patriot systemet, de kunne få udstationeret patriot, men under et andet lands kontrol. Han søger alternativer, og vælger et system der er Patriot overlegent på stort set alle områder, og som de vil kunne være i kontrol af. (med mindre Rusland på samme måde som USA har indbygget kill switch).

Nu frygter USA så at de radar profiler som S-400 lagere, vil blive delt med Rusland, en formodentligt rimelig frygt, lige som de radar profiler som Patriot lager deles med USA.

Dog må læren være, at hvis Tyrkiet har sat sig for, at de vil have et eller andet isenkram til forsvaret, så skaffer de sig dette isenkram. Hvorfor man nok ikke skal tage Tyrkiets henkastede bemærkning om at hvis de udelukkes fra F35, så vil de søge tilsvarende teknik andet steds, og igen er der vel en oplagt mulighed i at støtte Ruslands flyindustri, og søge stealth fighters i deres kataloger.

Kunne man derimod tænke sig, at udnytte situationen at en NATO allieret har fået finger i S-400, og derved har mulighed for at rapportere om teknologien der gør at S-400 er Patriot så overlegen som det jo rent faktisk er. Det er jo trods alt også en vis risiko for Ruslands våbenindustri, at bidrage til at et af landene i en aliance der stort set ser Rusland som deres største trussel, forsynes med deres teknologi, for trods man i forvejen ved meget om S-400, så giver et komplet system til nærstudie trods alt en hidtidig umulig indsigt i teknologien, være sig fra selve tekniske nivau til rent praktisk løsninger af div. teknologiske udfordringer.

Christian de Coninck Lucas

Tja, man har vel lov at være heldig. Joint Strike Fighter er det vi kalder "a boondoggle", et sort pengehul, som finansierer meget mere avanceret teknologi, vi ikke får lov at se. Jet motoren er død, længe leve electro-gravitics.

Bjarne Bisgaard Jensen

Erdogan har med fltgtningeaftalen med Merkel "EU by the balls". Hvis der er noget EU frygter mere en våbensystemer så er det flygtninge/migranter.