Venstre: Danmark bør straks gå med i flådemission ved Iran

Danske skibe skal sikkert gennem Hormuzstrædet. Derfor er europæisk kollision passende, mener Venstre.
23. juli 2019 kl. 10:14Opdateret 23. juli 2019 kl. 12:03

Danmark bør straks tilslutte sig et britisk forslag om, at der bliver lavet en fælles flådemission, som kan beskytte skibe gennem Hormuzstrædet, der på det seneste har været centrum for en konflikt mellem USA og Iran.

Sådan lyder det fra Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, der før valget var udenrigsordfører.

Udenrigsministeriet oplyser, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag aften diskuterede forslaget med sin britiske pendant, Jeremy Hunt.

- Vi er den femtestørste søfartsnation i verden. Derfor er det ekstremt vigtigt for os, at der er fri passage i Golfen, siger Michael Aastrup Jensen.

- Lige nu er problemet, at skibstrafikken bliver truet. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for danske arbejdspladser og økonomi, hvis vi ikke gør noget. Derfor skal vi sige ja til forslaget, siger han.

De seneste måneder har der været flere hændelser i Hormuzstrædet, hvor skibe er blevet angrebet.

Michael Aastrup Jensen hæfter sig ved, at der er tale om en europæisk mission.

- Ved at gå sammen med vores europæiske partnere kan vi arbejde i to spor.

- På den ene side kan vi lave en politimæssig opgave med at sikre skibstrafikken.

- På den anden side holder vi fast i det diplomatiske spor med det iranske styre, hvor vi gør alt for at holde ved atomaftalen, siger han.

Michael Aastrup Jensen henviser til, at synspunktet om atomaftalen adskiller sig fra det amerikanske, hvor præsident Donald Trump sidste år trak sig fra aftalen.

Den går på, at iranerne ikke udvikler atomvåben mod til gengæld at få ophævet økonomiske sanktioner fra USA.

I maj trak Iran sig fra dele af atomaftalen, og landet har for nylig skruet op for berigelsen af uran.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tirsdag formiddag ikke nogen kommentarer til det britiske forslag.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

de politikere, der skriger højst efter krigens velsignelser, skal gå i forreste række. Men det er jo nemt at være modig, når man kan narre de unge til at dø og lemlæstes i bestræbelserne på at myrde civile og skabe flere flygtninge.

Anders Reinholdt, Mogens Holme, Per Torbensen, Torben K L Jensen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Lars Løfgren og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes at Venstre har så mange lidelser på samvittigheden at det er utroligt de fortsætter med at finde argumenter for at Danmark skal bruge penge, liv og prestige på udenlandske indsatser.
Men i denne sag er der en lille smule at komme efter. Det er rigtigt at forsøge at isolere USA som formentlig kun er ude på at føre den politik, som Israel ønsker. Men kan DK og den mulige koalition bringes til at indse at Irans regering sandsynligvis er mere civiliseret end den israelske og den amerikanske, der ifølge det glimrende netmedie OLFI pt mangler at besætte 19 topposter i Pentagon hvis funktioner i stedet varetages af ministre og embedsmænd. DET er farligt.
https://olfi.dk/2019/07/18/pentagon-er-et-studie-i-ledelsesproblemer/

Anders Reinholdt, Pietro Cini, Per Torbensen, Thomas Tanghus, Tonny Helleskov, Steen K Petersen, Mihail Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar