Von der Leyen ønsker ikke Vestager som førstenæstformand

Ursula von der Leyen vil have hollandske Frans Timmermans som den eneste førstenæstformand i EU-Kommissionen.
10. juli 2019 kl. 13:26Opdateret 10. juli 2019 kl. 15:39

Den tyske kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ønsker ikke, at Margrethe Vestager skal være førstenæstformand, som der ellers har været tale om.

Det skriver Jyllands-Posten.

Udmeldingen fra von der Leyen er faldet under et møde med den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet.

Von der Leyen, der er tysk forsvarsminister, ønsker, at den nuværende førstenæstformand for kommissionen, hollandske Frans Timmermans, fortsætter som den eneste på posten.

- Jeg har foreslået, at Frans Timmermans bliver 1. næstformand for Europa-Kommissionen. Vestager vil være privilegeret næstformand - men ikke 1. næstformand, sagde von der Leyen ifølge et tweet fra Marc Tarabella, der er belgisk medlem af EU-Parlamentet og den socialdemokratiske gruppe i parlamentet.

Margrethe Vestager er ellers blevet stillet posten som førstenæstformand i udsigt som led i en pakke af nomineringer til EU's topposter.

Aftalen om pakken faldt på plads efter tre dage lange forhandlinger på et topmøde mellem EU's stats- og regeringschefer i sidste uge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte efter topmødet glæde over, at man så ud til at placere Margrethe Vestager i de absolut øverste luftlag i den magtfulde EU-Kommission.

- Der er god grund til at være glad. Det er vel nærmest historisk med en dansker placeret så højt oppe i EU, sagde statsministeren efter topmødet.

Vestager var oprindeligt kandidat til posten som formand for kommissionen.

Ursula von der Leyen endte dog med at blive nomineret til den magtfulde post.

Hendes udlægning af Vestagers fremtidige stilling bekræftes af Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentet og den liberale gruppe.

Han mener, at von der Leyen løber fra en klar aftale om, at Vestager og Timmermans skulle være ligestillede.

- Det er uacceptabelt og stærkt bekymrende. Det har vi i den liberale gruppe sat som betingelse for at ville indgå en aftale, at de var.

- Nu må vi se, hvordan vi skal fortolke hendes udsagn, men jeg kan ikke se, at vi kan støtte von der Leyen, hvis Margrethe Vestager bliver sat til siden, siger Morten Løkkegaard.

Et flertal i EU-Parlamentet skal godkende von der Leyen, inden hun kan tiltræde som kommissionsformand og sætte sit hold af kommissærer og næstformænd.

Det vil efter planen vise sig ved parlamentets næste samling, 15.-18. juli, om von der Leyen løber med topposten.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Kjær

Når hun kan løbe fra aftalen om Vestager som 1. næstformand som var en del af hedes chefers (regeringledernes) aftale om hendes udnævnelse, så kan hun løbe fra så meget andet. Hun afprøver hvor langt hendes magt strækker sig.

Carsten Hansen

Helt fint at Vestager ikke får posten.

Hellere en Nederlandsk socialdemokrat end en dansk borgerlig.

Put stammementaliteten væk; Den dur ikke til noget.
Hvem var "stolte" da Fogh blev NATO-chef ?. forhåbentligt ikke vi venstreorienterede.

Jørgen Mathiasen, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Liselotte Paulsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Jeg synes, Timmermans er en person, man kan have tillid til, når der endelig hen ad vejen skal findes et opgør og løsningen med Visegrad-gruppen, der er ved at ødelægge EU. M. Vestager skal nok får en betydningsfuld post i rækken af von er Leyens stedfortrædere, og jeg tror, de to går godt i spænd med hinanden og bringer EU videre. Held og lykke med det, vi har brug for det i højeste grad!

Peter Jensen

Von der Leyen er ikke sikker på at blive godkendt, så der er formentlig tale om en rent taktisk beslutning, der skal skaffe velvilje fra Timmermans socialistiske gruppe. Det virker bare besynderligt, at hun kan omgøre noget som rådet har besluttet. Frederiksen, der deltog i rådets valg af EU-lederne, og som fremførte Vestagers position som en slags sejr, burde have et forklaringsproblem.

Carsten Hansen

Nej; Meget tyder på at De Grønne" men også socialdemokraterne vil stemme imod Von Der Leyen.
I følge Tyske medier.

Går de "liberale" imod, så må de på den igen.

Jørgen Mathiasen

Kongeriget blev tirsdag aften hængt ud i et program om militariseringen af den danske landegrænse til Tyskland og opførelsen af et 70 km. langt og 1,5 højt hegn på grænsen på Arte. Landet har som bekendt også begrænset sig til at binde den nationale valuta til euroen, og det er sikkert alt sammen medvirkende til, at indflydelsen er et stykke mindre end den kunne være.

Jørgen Mathiasen

Kongeriget blev tirsdag aften hængt ud på Arte i et program om militariseringen af den danske landegrænse til Tyskland og opførelsen af et 70 km. langt og 1,5 højt hegn på grænsen . Landet har som bekendt også begrænset sig til at binde den nationale valuta til euroen, og det er sikkert alt sammen medvirkende til, at indflydelsen er et stykke mindre end den kunne være.