WHO: DRCongos ebolaudbrud udgør en international krise

Over 1600 personer har mistet livet siden august som følge af stort ebolaudbrud i det afrikanske land DRCongo.
17. juli 2019 kl. 20:32Opdateret 17. juli 2019 kl. 21:11

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har onsdag besluttet at betegne et omfattende udbrud af virusset ebola i Den Demokratiske Republik Congo som en "folkesundhedsmæssig krisesituation af international betydning".

Det fremgår af en udtalelse fra WHO.

Tre gange tidligere har et ekspertråd i WHO ellers afvist at sætte et sådant mærkat på det dødelige udbrud.

Det Internationale Røde Kors Forbund byder tiltaget velkommen.

- Selv om det ikke ændrer virkeligheden for ofrene eller deres pårørende, så håber vi, at det kan være med til at få det internationale fokus på krisen, som den fortjener, siger forbundet i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Over 1600 personer er døde af ebola i det afrikanske land siden august 2018.

Det er dermed det næstdødeligste ebolaudbrud i historien - kun overgået af et udbrud fra 2014 til 2016 i Vestafrika. Her døde mere end 11.000 personer.

Udmeldingen fra WHO, der hører under FN, kommer, efter at ebolavirusset den seneste uge har spredt sig til millionbyen Goma.

Goma ligger i det østlige DRCongo tæt på grænsen til Rwanda. Der er blandt andet en international lufthavn i byen. Goma ligger 350 kilometer fra det sted, hvor ebolaudbruddet i DRCongo blev registreret for cirka et år siden.

Ebola udløser diarre, opkast, feber og blødninger og smitter via kropsvæsker.

Det har været frygtet, at virusset ville nå til Goma. Byen har det seneste år taget forholdsregler for at forberede sig på situationen.

Der er blandt andet oprettet stationer, hvor man kan vaske hænder.

I de landlige egne er det sværere at inddæmme smitten. Lokale nærer mistro til sundhedspersonale, og militsers hærgen har gjort sundhedsvæsnets arbejde svært og medført, at antallet af nye smittetilfælde stiger.

/ritzau/AP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Siden udbruddet i Kongo-Kinshasa begyndte for omkring 1 år siden, er omkring 2 500 personer blevet smittet. Og af disse er mere end 1.600 døde.

Derfor er det ganske alvorligt, når sygdommen så og sige er "løs" i en storby som Gorma, og ingen ved, hvem der er smittet og hvem der blive smitte. Det eneste man ved, er faktisk hvem der har bragt smitten til byen, men han kan ikke hjælpe, for han døde efter ganske få dage.