Bagmandspolitiet afventer EU-rapport i Messerschmidt-sag

Før EU's svindelenhed afleverer rapport om Meld/Feld-sag vil det danske Bagmandspoliti ikke træffe afgørelse.
20. august 2019 kl. 06:02

I tre år har Bagmandspolitiet behandlet en politianmeldelse mod politiker Morten Messerschmidt (DF) om identitetstyveri. Men hvorfor sagsbehandlingstiden er så lang, og hvor lang tid, der skal gå, før der kommer yderligere skred i sagen, er svært at få et præcist svar på.

Anmeldelsen er en del af den såkaldte Meld/Feld-sag, der rystede Dansk Folkeparti i sommeren 2016 og tiden derefter.

Den daværende DF'er Rikke Karlsson anmeldte Messerschmidt, fordi hendes navn angiveligt var blevet misbrugt. Hun fremstod i papirer som medlem af bestyrelsen i den politiske alliance Meld - men nægtede selv at være det.

Bagmandspolitiet - også kaldet Søik - oplyser til Ritzau, at det afventer en rapport fra EU's kontor til bekæmpelse af svig (Olaf).

Olaf har siden efteråret 2016 undersøgt, hvorvidt og i hvilket der er blevet svindlet med EU-midler, samt Morten Messerschmidts rolle i sagen.

- Når der foreligger en rapport fra Olaf, vil Søik undersøge, om der efter dansk ret er grundlag for at gå videre med sagen, lyder det fra politiinspektør i Søik Thomas Anderskov Riis i en mail til Ritzau.

Rikke Karlsson anmeldte i sin tid sagen til Nordjyllands Politi. Sagen blev hurtigt overdraget til Bagmandspolitiet, som skulle stå for at visitere anmeldelsen, som det hedder.

Det vil sige, at Bagmandspolitiet skulle afgøre, hvorvidt der skulle indledes en egentlig efterforskning - altså en proces, hvor der kan foretages ransagninger, beslaglæggelser, afhøringer og andet.

Visiteringen kan også munde ud i, at anmeldelsen bliver afvist.

Ritzau har spurgt Bagmandspolitiet, hvorvidt der er truffet afgørelse om iværksættelse af efterforskning eller afvisning, og hvorfor det har taget så lang tid.

Og svaret er altså det kortfattede: At man afventer en rapport fra Olaf.

Thomas Anderskov Riis oplyser desuden, at Bagmandspolitiet løbende bistår Olaf. Men uden at komme nærmere ind på hvordan.

Sagens hovedperson, Morten Messerschmidt siger til Ritzau, at han ikke ønsker at udtale sig om den lange sagsbehandlingstid.

Ritzau henvendte sig i slutningen af juli til Olaf for at få oplyst, hvordan sagen står.

- Da der er tale om en igangværende efterforskning, kan Olaf ikke kommentere sagen yderligere, lød det i svaret fra Olaf.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kreperligt, at OLAF's rapport ikke kom frem FØR valget. Så ville Frikadellepartiet være gået yderligere tilbage.

Tue Romanow, Ole Kresten Finnemann Juhl og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Problemet er, at OLAF alene er en revisionsenhed - altså helt uden politimæssige beføjelser.

Hvis et parti og en fond som Meld & Feld eksempelvis ikke udleverer de ønskede bilag, kan OLAF skrive en bister revisionberetning - hvilket sandsynligvis vil få EU til at stoppe udbetalingerne til Meld & Feld; men de er jo allerede gået fallit - og så ellers melde Meld & Feld til Politiet rundt omkring i medlemslandene for brud på bogføringslovene.

Og det sker der helt åbenbart ikke så meget ved.

Hvorfor er OLAF så tandløst ??
Fordi medlemslandene - herunder Danmark - ikke ønsker en slags overstatsligt EU Politi.

Det kan man mene alt muligt om.

Jeg stemte selv NEJ d. 3. december 2015 til Venstre-regeringens krejlerforslag om at omdanne det danske Retsforbehold til en tilvalgsordning.

Jeg lod mig inspirere af Erik Boel, der betegnede regeringens forslag som "en nationalchauvinistisk, ansvarsforflygtigende og umoden ordning".

Fuck al det.
Kom med et forslag om total ophævelse af Retsforbeholdet - et forslag, som man kan være bekendt at stemme JA til - så skal jeg gerne stemme for.
Ellers er svaret NEJ.

Kom med et forslag om total ophævelse af Retsforbeholdet - et forslag, som man kan være bekendt at stemme JA til - ENIG, absolut enig