Forsvaret stritter hærchef sigtet for nepotisme ud

Den nepotisme-sigtede hærchef, H.C. Mathiesen, flyttes permanent fra jobbet. Michael Lollesgaard ny hærchef.
23. august 2019 kl. 12:02Opdateret 23. august 2019 kl. 14:10

Forsvaret gennemfører nu en rokade i sin topledelse, der betyder, at den hjemsendte hærchef, Hans-Christian Mathiesen, bliver fjernet helt fra sin stilling.

Det er opsigtsvækkende, fordi Forsvarsministeriets Auditørkorps endnu ikke er færdig med at undersøge den sag om nepotisme, der fik forsvarschef Bjørn Bisserup til at fritage hærchefen midlertidigt for tjeneste, mens undersøgelsen pågår.

- Vi har brug for, at der er ro om Hærens ledelse, for vi er i gang med at implementere det nye forsvarsforlig, der betyder rigtig mange ændringer i Hæren, siger Bjørn Bisserup.

H.C. Mathiesen har været hjemsendt siden oktober, og han er formelt sigtet for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere i Hæren.

Den nu tidligere hærchef bliver i første omgang ikke sparket helt ud, men henvises til et midlertidigt stillingsnummer i Forsvarskommandoen, indtil auditørerne har besluttet, om der skal føres en sag mod ham eller ej.

Det er uvist, hvornår den undersøgelse bliver færdig.

Spørgsmål: Hvad gør I, hvis han ender med at blive renset?

- Jeg vil ikke spekulere i, hvad vi gør, når den sag på et tidspunkt er slut. Men det er jo normalt i Forsvaret, at man har et job i en årrække, og det har Hans-Christian Mathiesen jo haft, siger Bjørn Bisserup.

Spørgsmål: Kan der blive tale om, at han så kan genindtræde som hærchef?

- Nej, det kan jeg ikke se for mig.

Per 1. september hedder den nye hærchef derfor Michael Lollesgaard.

58-årige Lollesgaard er en erfaren generalmajor, der netop er vendt hjem fra Yemen, hvor han har været chef for FN's mission i det borgerkrigshærgede land.

Før det var han chef for Danmarks militære repræsentation i Nato, og han har også været leder af FN's meget farlige Minusma-mission i Mali.

- Michael er med sin store erfaring den helt rigtige til at stå i spidsen for Hæren.

- Jeg har fuld tillid til, at han har præcis de kompetencer, der skal til for at løse de opgaver, der venter Hæren med det nye forsvarsforlig, siger Bjørn Bisserup.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) bakker op om rokaden.

- Forsvarets vigtigste ressource er vores medarbejdere. Derfor er det afgørende for mig, at der er ro om ledelsesmæssige forhold. Jeg har tillid til, at Michael Lollesgaard bliver en god hærchef, svarer hun i en mail.

Ud over at H.C. Mathiesen ryger ud til fordel for Lollesgaard, betyder rokaden farvel til den hidtidige nummer to i Forsvaret, viceforsvarschef og generalløjtnant Max Arthur Lund Thorsø Nielsen – kaldet MALT.

Han har søgt og fået Lollesgaards gamle job som chef for Danmarks militære repræsentation i Nato.

Den ledige stilling som viceforsvarschef skal ifølge Forsvaret inden længe slås op.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad skulle forsvaret ellers gøre?

Det var tilbage i oktober 2018, "man" opdagede hærchef Hans-Christian Mathiesen´s solide uregelmæssigheder.

Det var i januar 2019, at Forsvarets Auditørkorps sigtede hærchef Hans-Christian Mathiesen for tjenestemisbrug efter straffelovens § 155 og grov pligtforsømmelse efter den militære straffelovs § 27.

Og nu næsten et helt år efter, at sagen kom frem, får den altså konsekvenser for den egenmægtige Hans-Christian Mathiesen, der rasede over, at han overhovedet kunne sigtes for noget som helst.

Oluf Husted, Jesper Sano Højdal, Steffen Gliese og David Joelsen anbefalede denne kommentar

Overskriften er totalt misvisende! "Forsvaret stritter hærchef sigtet for nepotisme ud" - nej, det er lige netop det forsvaret IKKE gør. Hærchefen flyttes til et andet kontor, hvor han ikke har nogen arbejdsopgaver, men får samme løn osv. som hidtil.

Den slags kaldes offentlig ledelse!

Politikerne ville råbe og skrige, hvis det gik sådan for sig i det private erhvervsliv. Men det gør det heller ikke. Direktører, der misbruger deres stilling, bliver fyret - sådan "ud ad døren" fyret.

Hans Larsen, Claus Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Utroligt det kan tage et helt år ikke at afslutte undersøgelsen. Er sagen virkelig så kompliceret ?

Jens Winther, Claus Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Næh, @Peder Bahne, men i det offentlige benytter man konsekvent lejligheden til at igangsætte en kostbar og langsommelig undersøgelse.