Telegram

Læger kræver indgreb mod alternative behandlere

Ifølge Lægeforeningen bringer alternative behandlere patienters sundhed i fare. Der er brug for et nyt tilsyn.
Alternativ behandling skal holdes i strammere snor, mener lægerne.

Alternativ behandling skal holdes i strammere snor, mener lægerne.

RITZAU SCANPIX

Telegram
6. august 2019 kl. 22:58

Desperate og alvorligt syge borgere lader sig lokke af alternative behandlingsmetoder på bekostning af almindelig, medicinsk behandling.

Dermed sætter de deres helbred på spil, og derfor skal der gribes ind mod alternative behandlere, mener Lægeforeningen ifølge Berlingske.

Det er alternative behandlere, der lover helbredelse af alvorlige sygdomme, som Lægeforeningen vil sætte under lup.

Det fortæller Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

- Jeg synes ikke, det er i orden, når alternative behandlere tilbyder at kurere alvorlig sygdom som kræft. Når man har at gøre med alvorlige sygdomme, er patienterne ofte sårbare og risikovillige, siger han til Ritzau.

- Vi foreslår, at et tilsyn kan gribe ind, hvis en alternativ behandler lover, at bestemte metoder kan kurere kræft eller andre alvorlige sygdomme, for det er ikke okay, at man kan gøre det uden at dokumentationen er i orden.

Siden 2004 har Styrelsen for Patientsikkerhed givet foreninger for alternative behandlere mulighed for at registrere sig i en særlig ordning, RAB.

Den skal sikre, at de enkelte klinikkers egne retningslinjer bliver overholdt. Desuden fungerer ordningen som klageorgan for utilfredse patienter.

Men Lægeforeningen ønsker ordningen afskaffet. Ifølge formand Andreas Rudkjøbing giver den falsk tryghed.

Dorte Malmgren, der er næstformand i Danmarks Komplementære Behandlere, der er en forening for alternative behandlere, mener ikke, at der nogen problemer med størstedelen af medlemmerne.

- Der vil altid være brodne kar, og det er desværre altid dem, man hører rigtig meget om. Vi går aldrig ud og anbefaler vores medlemmer, at de kan behandle en kræftpatient uden om sundhedsvæsenet, siger hun til Berlingske.

På Christiansborg er der lydhørhed over for Lægeforeningens opsang.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff, har ifølge Berlingske inviteret foreningen til et møde. Det skal afklare RAB-ordningens situation, og om man skal styrke tilsynet med de alternative behandlere.

Også Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, finder RAB-ordningen problematisk.

- Den virker som et stempel på, at det er godkendte behandlere. Det er slet ikke det, der ligger i ordningen, men det ved brugerne ikke. De får ikke den sikkerhed, de har krav på.

- Der bør være større krav om for eksempel dokumentation og journalføring, siger Stinus Lindgreen, der har aftalt møde med sundhedsministeren om emnet næste uge.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt advarer til gengæld mod at skære alle behandlere over én kam. Hun frygter, at for strenge krav vil skubbe patienter ud til ikkeanerkendte behandlere.

/ritzau/

Opdateret 7. august 2019 kl. 10:48

David Zennaro

Jeg synes, lægeforeningen skyder sig selv i foden med dette forslag. Men det ligger fint i forlængelse af den lægelige ideologi, at de alene vide. Og det gør de jo, men der er mange mennesker, som har stort udbytte af ting, man ikke kan vide. Se det er en erkendelse, mange læger mangler.

Ulla Søgaard

Det er stadig den enkeltes ret at til- og fravælge behandling.