Minister vil skrotte omstridt fraværsregel på gymnasier

De enkelte gymnasier må selv afgøre, hvordan de vil registrere fravær, mener undervisningsminister.
17. august 2019 kl. 07:28Opdateret 17. august 2019 kl. 10:01

Det skal være slut med, at elever på landets gymnasier bliver registreret som fraværende, hvis de kommer bare få minutter for sent til timen.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har således besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Det skriver DR.

Bekendtgørelsen har betydet, at lærerne skal notere fravær, hvis eleverne ikke sidder på deres plads, når timen begynder.

- Jeg er overbevist om, at landets gymnasielærere er fuldt i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, der sammen med 300 andre elever er kommet for sent med de samme busser, og hvornår der tale om en elev, som er lidt sløv i optrækket, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

Hun vil i stedet lade det være op til de enkelte gymnasier at afgøre, hvordan de vil føre fravær for eleverne.

Reglerne om fravær blev indført af tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) som en del af en større pakke, der skulle få fraværet ned.

Eleverne på landets almene gymnasieelever var i skoleåret 2017/2018 fraværende i 9,1 procent af timerne, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er formand Martin Mejlgaard positiv over ændringen.

- Bussen kan komme for sent, eller cyklen kan punktere. Det skal man ikke straffes for.

- Vi oplever elever, der er engagerede og går op i deres skolegang. Vi har ikke brudt os om det narrativ om, at gymnasielever pjækker og kommer for sent.

- Fraværsreglerne skal ikke bruges til at gokke eleverne oven i hovedet, men det skal være et redskab til at spotte, hvis elever mistrives, siger Martin Mejlgaard til Ritzau.

Hos Danske Gymnasier er formand Birgitte Vedersø glad for, at det fremover er lærerne, der skal afgøre, om der skal registreres fravær. Hun kalder den nuværende regel for "unødvendig detailstyring".

- Der er forskel på, om det er en stilfærdig elev, der for en sjælden skyld kommer for sent, fordi bussen var forsinket, eller om det er en vaneforbryder, som læreren vælger at registrere som fraværende for at lære vedkommende at komme til tiden, siger Birgitte Vedersø.

Pernille Rosenkrantz-Theil vil i løbet af de næste uger invitere rektorer, lærere og elever til diskussioner om, hvordan et nyt fraværssystem skal skrues sammen.

SF roser ændringen, mens Dansk Folkeparti er kritisk over for at afskaffe fraværsreglen, fordi det fjerner incitamentet for at komme til tiden.

- Det er slinger og svigt af de unge, fordi vi ikke får dem lært at komme til tiden. Det vil sige, at især svage unge får sværere at få en studentereksamen, siger gymnasieordfører Marie Krarup.

- Det er ikke en straf at få registreret fravær. Det er bare en praktisk foranstaltning. Det er sund fornuft at gøre det ved timens start, fordi det bliver klart for alle, at man skal komme til tiden, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Indfør flekstid på alle skoler. Så er der aldrig nogen, som kommer for sent længere. Så kan de små jo også spare tid op til når de skal på ferie med forældrene uden for sæson. Så skal kommunerne jo heller ikke tage stilling til alle de der indberetninger om ulovlig fraværd og mulige dårlige forældre.

Jeppe Lindholm

Ja, vi har indrettet os så kompliceret efterhånden, at det nærmest er blevet umulig at træde ved siden af. Og ja. Du kan roligt kalde det overvågning og adfærdsregulerende.

Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak for at trække noget detailstyring tilbage.
Lærerne kender eleverne.
Tal ved ingenting.

Torben Skov, Rikke Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Søren Kristensen, symbolpolitik er tom, derfor er det også forkert, når man har sagt symbolpolitik om regler, der har ramt mennesker hårdt.

Rolf Andersen

Det er egentlig underligt, at denne detailstyring fra Slotsholmen kom fra en undervisningsminister fra Liberal (!) Alliance.

Men godt, at den nye undervisningsminister tilsyneladende er mere liberal, end hendes forgænger ;)

Prøv at gå på en arbejdsplads , kom for sent og sig"Det var fordi bussen er forsinket". Arbejdsgiveren er da fuldstændig ligeglad med hvad årsagen er.

Derudover er det fuldtsændig mangel på respekt for andre. Hvis man kommer inde i timen forstyrrer man undervisningen.

Så at gå bort fra omtanke, respekt for andre og personligt ansvar lyder som en utroligt dårlig ide.

Nils, jeg tror faktisk at det er ret almindeligt at 5 min. fra eller til er acceptabelt på en ganske almindelig arbejdsplads. Nogle arbejdspladser har endda flekstid, så medarbejdere har endnu større frihed i forhold til mødetider. Jeg har aldrig været et sted, hvor man ikke kunne komme lidt for sent, hvis bussen var forsinket eller lignende og jeg har arbejdet på rigtigt mange forskellige steder i forskellige brancher - også i skiftehold og med stempelkort osv.

jens peter hansen

Langt den meste undervisning sker i rum med et vist antal elever/studerende. Hvis gymnasieelever skal opfattes som voksne så må de enten komme til tiden eller springe et par timer over. Så må man ved forskellige prøver afgøre om de de kan gå videre eller om de må gå om. Uh nej det må man ikke. Selvfølgelig
skal snestorme, busudfald og tognedbrud ikke regnes ind i fravær. Almindelig pjæk skal.

jens peter hansen

Langt den meste undervisning sker i rum med et vist antal elever/studerende. Hvis gymnasieelever skal opfattes som voksne så må de enten komme til tiden eller springe et par timer over. Så må man ved forskellige prøver afgøre om de de kan gå videre eller om de må gå om. Uh nej det må man ikke. Selvfølgelig
skal snestorme, busudfald og tognedbrud ikke regnes ind i fravær. Almindelig pjæk skal.

Erik Fuglsang

I alle mulige andre sammenhænge vil de unge gerne betragtes som voksne, og det er SÅ fint. Til det at være voksen og ansvarlig hører også, at man møder til tiden HVER GANG. Gør man ikke det, må man lære, at det har konsekvenser.

Det er respektløst og meget forstyrrende og frustrende med elever, som med kasketskyggen i nakken kommer dryssende for sent - og måske i tilgift også kommer støjende ind i lokalet. Døren lukkes ikke forsigtigt, men smækkes i, stolen bliver ikke altid løftet forsigtigt, men under støj trukket ud. Det er meget irriterende for alle, der møder til tiden og er klar til undervisning, når lektionen begynder kl. 8.00.00.

Sjovt nok kan de unge godt møde op i lufthavnen til tiden - der venter flyet ikke!

"Nils, jeg tror faktisk at det er ret almindeligt at 5 min. fra eller til er acceptabelt på en ganske almindelig arbejdsplads"

Alle de arbejdspladser jeg har været på ville betragte det at man kommer for sent som manglende respekt over for andre. Nogle af stederne ville man blive fyret med det samme.

Kommer du for sent anæstesilæge? Jeg er sikker på at patienten acceptere at du kom for sent til bussen.
Kommer du for sent slagteriarbejder? Jeg er sikker på at de 75 andre ved båndet accepteret at du kom for sent til bussen.
Kommer du for sent togfører? Jeg er sikker på at de 1000 der skal med toget er tilfredse med din forklaring.
Kommer du for sent som aktiehandler? Jeg ar sikker på at din arbejdsgiver accepterer tabet på de 10mio,

Bullshit! Kom til tiden eller accepter straffen. Hvis du er i skolen så bliv væk , tag straffen og kom til tiden næste gang.

Steffen Gliese

Vi var lige ved at slippe af med mødepligten i min gymnasietid, men så blev Bertel Haarder desværre undervisningsminister. Hvad den mand ikke har forårsaget af angreb på den danske skole igennem snart 40 år! - man han får en smule syndsforladelse for SU'en, der løste en langvarig og dræbende konflikt.