Rørt Mette Frederiksen giver Godhavnsdrengene undskyldning

De anbragte børn, som blev udsat for overgreb og svigt fra 1940'erne til 1970'erne, har fået en undskyldning.
13. august 2019 kl. 13:46Opdateret 13. august 2019 kl. 16:06

Statsminister Mette Frederiksen (S) var tydeligt berørt, da hun tirsdag gav en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på drengehjemmet Godhavn og andre af statens børnehjem.

- På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se jer alle sammen i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen på Marienborg.

- Undskyld til hver og en, undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære. På vegne af hele Danmark: Undskyld.

Dagens undskyldning er blevet givet til alle de børn, som var anbragt på børnehjem underlagt statsligt tilsyn frem til 1976.

Forholdene på 19 af de statslige børnehjem er blevet gransket i forbindelse med en undersøgelse, som blev sat i gang af Socialministeriet i 2009.

Det mundede ud i Godhavnsrapporten, som blandt andet beskriver, hvordan drengene fra børnehjemmet Godhavn blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Undervejs i talen, som ledte frem til undskyldningen, blev Mette Frederiksen flere gange berørt.

Formand for foreningen Godhavnsdrengene, Poul-Erik Rasmussen, sagde i sin tale om undskyldningen, som har været længe ventet:

- Smerten og minderne forsvinder aldrig, men mon ikke det her giver en masse, der lige skal tænkes igennem. I mange år har man gået og gemt på den skyld nede i en kasse. Det behøver man sgu ikke mere. Det har statsministeren lige sørget for, sagde Poul-Erik Rasmussen.

Tidligere har Poul-Erik Rasmussen lagt sag an mod staten udelukkende med ønsket om en undskyldning. Han tabte sagen på grund af forældelse.

Forældelsesfristen er dog fjernet med tilbagevirkende kraft og åbner muligheden for, at der kan søges erstatning.

Efter talerne læste skuespiller Sofie Gråbøl digte af Tove Ditlevsen op, og afslutningsvis indtog Mette Frederiksen scenen igen. Her inviterede hun hele forsamlingen ud i Marienborgs have for at plante et egetræ til ære for Godhavnsdrengene.

Gartneren på Marienborg havde på forhånd fundet et sted, hvor der både er lys og plads til, at egetræet kan vokse sig stort og stærkt.

En undskyldning på vegne af den danske stat har i mange år været en mærkesag for SF, siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr. Men det har tidligere ministre fra både blå og røde regeringer afvist.

Derfor er hun glad for, at der endelig er faldet en undskyldning.

- Det har krævet en statsminister med lidt mod, og det har Mette Frederiksen (S) heldigvis, siger hun.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, er også til stede ved arrangementet på Marienborg.

- Det her er en helt enorm stor dag. Jeg kan ikke finde det tillægsord for, hvor vigtigt det er, og hvor stort det er for de her mennesker og for vores fællesskab som land, at vi får sagt undskyld, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Estermarie Mandelquist
  • Torben K L Jensen
  • Viggo Okholm
  • birgitte andersen
  • Lillian Larsen
  • Anders Reinholdt
Estermarie Mandelquist, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, birgitte andersen, Lillian Larsen og Anders Reinholdt anbefalede denne artikel

Kommentarer

birgitte andersen

Kære Mette Fredriksen,
Det var en flot tale og en længe ventede undskyldning.
Modigt var det også af dig, for nu venter alle vi andre også på en undskyldning! Handicappede som du selv nævnte, nævnte du også dem hvis liv der blev smadret under Helle Thorning s regeringstid....Jeg tænker her på dem der blev efterladt uden mulighed for at forsørge sig selv, på grund af sygdom, dem der mistede livet fordi de skulle deltage i jobformidlingens ressource forløb, selv om deres læge sagde det kunne de ikke, er de også en undskyldning værd.......
Du sagde, til godhavns drengene, at nok ikke var Danmarks skyld i dag hvad samfundet gjorde i fortiden, men at Danmark har et ansvar, for at rette op på fortiden! gælder det også os handicappede, syge og skæve eksistenser der næsten dagligt udsættes for diskrimination og ydmygelse fra myndighederne? eller skal vi vente 40-50 år på at Danmark vælger at følge handicap konventionen, og så modtage en undskyldning?
Mette du sagde også at du ville beskytte alle de svage, mente du det eller lod du dig bare rive med?
Jeg er meget glad på godhavns drengenes vegne og bliver det også på de stakkels børn der blev revet væk fra deres forældre i Grønland, når de modtager en officiel undskyldning!
Tilbage er bare at sige, jo Danmark bærer en skyld og et ansvar for det som foregår i dagens Danmark i dag.lige neden for Christiansborg slotsplads .............

Estermarie Mandelquist og Hans Bruun Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Rigtigt fint med denne tiltrængte undskyldning.
Men denne undskyldning er blevet til virkelighed p.g.a en dybdegravende undersøgelse specifikt angående statens børnehjem.

Skal der gives andre undskyldninger for synder begået af andre, så skal der nødvendigvis foretages lignende undersøgelser.
Hvornår og hvor slutter det ellers ?.

Men noget andet positivt ved denne sag er naturligvis at noget har nyttet.. Har man et ønske om at der skal flere undersøgelser til, inden for andre områder, så er der nu håb om der faktisk kan ske noget.

Viggo Okholm, Helle Walther og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Mette F gjorde det rørende, sobert, og uden at det blev teatralsk eller et stunt eller noget som nogen kunne kritisere, det gik som det skulle fint og værdigt. De reformer der blev grundlagt under SR regeringen. til høre nutiden. vi var i krise, der måtte gøres noget. De reformer der var dagpenge og efterløn var ikke Thornings men Løkkes med bak op fra R og Vestager. dem måtte Thorning efterleve. Så skænd på R ikke S. Derfor kom R ej heller i regering igen.

Torben K L Jensen, birgitte andersen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Birgitte Andersen:
jeg synes ikke din udvidelse at uretfærdigheder i situationen her er på plads.Det der sker i dag kan under alle omstændigheder ikke sammenlignes med det dengang
Lad nu den nye regering få en smule ro til at overveje hvordan mennesket igen komme ri centrum som menneske-ikke nødvendigvis i overflod m.v.,det er slut for mange,hvis klimaproblematikken skal tages alvorligt. Nu gælder det mennesket bredt og så iøvrigt at kunne sat en bremse i misbruget af ressourcer fra kapitalfonde-skattesnydere og ikke mindst at arbejde for fred uden ekstra brug af vores forbandede militære isenkram. naivt udsagn jeg ved det, men hvad F... hjælper retfærdighed i det små så længe vi har verdens herskere lige nu som simpelthen er uden for menneskelig empati!

Carsten Hansen

Når statsledere undskylder på statens vegne, så handler det altid om ugerninger begået af samme stats tidligere ledere.
Dette enten mod eget folk, mod grupper i egen befolkning eller mod andres landes folk.
Man tager ganske enkelt et ansvar for andres gerninger på sig.

En meget højtidelig og alvorlig begivenhed der ikke har relation til samtidens problematikker.

birgitte andersen

Viggo Okholm
13. august, 2019 - 17:53

Du skriver:"jeg synes ikke din udvidelse at uretfærdigheder i situationen her er på plads.Det der sker i dag kan under alle omstændigheder ikke sammenlignes med det dengang"
Jeg ved ikke rigtig om jeg skal le eller græde over din neglisering over de ting som sker i dag.
EKS: Tønderpigen......
Neden stående links vidner om hvor galt det også står til i dag!

https://www.fyens.dk/indland/Whistleblowere-Syv-bosteder-anmeldt-paa-syv...

https://menneskeret.dk/udgivelser/vold-trusler-paa-botilbud

https://www.fagbladetfoa.dk/Artikler/2018/09/19/Privat-bosted-lukker-eft...

https://www.avisen.dk/top-handikappede-laaser-sig-inde-af-frygt-for-over...