USA's udenrigsminister: Vores alliance med Danmark er stærk

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har onsdag aften talt i telefon med udenrigsminister Jeppe Kofod.
22. august 2019 kl. 01:12Opdateret 22. august 2019 kl. 01:56

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har i et opkald til Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), onsdag aften diskuteret et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis - herunder på Grønland.

Samtidig har Pompeo rost den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne.

Det siger det amerikanske udenrigsministerium i en udtalelse først på natten til torsdag dansk tid.

Samtalen mellem de to udenrigsministre sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af et planlagt statsbesøg i Danmark 2. til 3. september.

- Udenrigsministeren har udtrykt sin påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA's allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter, siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Morgan Ortagus i meddelelsen.

- Udenrigsminister Pompeo og udenrigsminister Kofod diskuterede også en styrkelse af samarbejdet med det danske rige - herunder Grønland - i Arktis, tilføjer hun.

Onsdag aften skrev Jeppe Kofod i et opslag på Twitter, at han havde talt med Pompeo, og at de to havde bekræftet de "stærke bånd" mellem Danmark og USA.

Donald Trump skrev onsdag i en stribe opslag på Twitter, at han havde udskudt sit besøg på grund af statsminister Mette Frederiksens blanke afvisning af et muligt salg af Grønland til USA.

Søndag kaldte Mette Frederiksen det for en "absurd diskussion", da hun under et besøg i netop Grønland gjorde det klart, at verdens største ø ikke er til salg.

Og netop det sprogbrug faldt tilsyneladende ikke i god jord hos den amerikanske præsident. I kommentarer til pressen onsdag aften kaldte han Mette Frederiksens kommentarer "væmmelige".

Donald Trump tilføjede, at planen om at købe Grønland "blot var en idé", og at man bør respektere USA.

Onsdag kommenterede statsministeren situationen.

- Vi er ærgerlige, fordi vi har været godt i gang med at forberede et rigtig godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, lød det diplomatiske svar fra statsministeren.

Mette Frederiksen understregede også, at forholdet til amerikanerne ikke er påvirket af aflysningen og kontroverserne omkring Grønland.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danny Hedegaard

Det er en tragedie, at Kongressen er så dysfunktionel, at der ikke kan findes et flertal henover midten i amerikansk politik, hvor de forstandige mennesker som utvivlsomt findes hos både Demokraterne og Republikanerne, kan gå sammen om at afsætte en åbenlys inkompetent og destruktiv præsident.

Hvorfor ikke dele magten med en præsident og vicepræsident for hver af partierne, den resterende valgperiode ud.

Jeg er blevet overrasket over, hvor meget en amerikansk præsident rent faktisk kan få lov til på egen hånd, med eller uden krumspring for at omgå Kongressens beføjelser.

Ikke at jeg grundlæggende er imod en overordnet politik, for at dæmme op for immigration, eller en bestræbelse på at omsætte en neuliberal frihandel til fair handel, og med forbehold flere andre af Trumps grundlæggende rigtige kritik punkter.

Men manden er jo på alle måder uegnet, til at repræsentere de synpunkter i opposition til en hidtil ført politik, som bragte ham til magten.

Han er farlig for USA, og han er farlig for verden.

Sommetider griber jeg mig selv i at ønske at Joint Chiefs of staff afsætter ham, eller nægter at følge ham blindt i at hvad han gør, men det sker selvfølgelig ikke, for det vil jo være forfatningsstridigt.

Nej, vi kan jo ikke gå ind for et ulovligt statskup, men hvor ender vi, hvis ingen stopper den mand?

Raser over Trump-aflysning: - Åndssvagt pis
"Han skriver:
"Denne selvgenererede diplomatiske skandale med en NATO-allieret, der kæmpede ved siden af amerikanske soldater mod Taliban i Afghanistan og ISIS i Syrien er virkelig chokerende. Hvor er de 'voksne', 'sikkerhedseksperterne', de 'professionelle', hvem stopper det her åndssvage pis?"
https://www.msn.com/da-dk/nyheder/udland/raser-over-trump-aflysning-åndssvagt-pis/ar-AAGadCP?ocid=spartandhp

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Vores mest kompetente udenrigsminister nogensinde Jeppe Kofoed, der blev sendt ned til EU pga. dameprobemer!, på spørgsmål om hvorfor Grønland og klima, regeringens hovedprioritet, ikke på noget tidspunkt har været på dagsordnen, hverken til selve det aflyste møde med Trump eller til mødet med Maximus Pompeo: "Jamen, det kunne det også......"

Jeppe vil bare så gerne kigge frem.........