Bagmænd fik milliardfradrag i hemmeligt forlig med styrelse

I et forlig med bagmænd i sagen om svindel med udbytteskat har bagmænd fået lov at trække deres udgifter fra.
25. september 2019 kl. 21:58Opdateret 26. september 2019 kl. 11:36

Nogle bagmænd har i en meget omtalt sag om svindel med dansk udbytteskat fået lov til at trække milliarder fra i det forlig, de har indgået med Skattestyrelsen.

Det skriver Politiken og TV2, der sammen med tyske Süddeutsche Zeitung og det belgisk magasin Knack har fået fat i den 51 siders hemmeligstemplede forligsaftale.

Af den fremgår det, at de fik ikke de hidtil udmeldte 2,9 milliarder kroner ud af den danske statskasse, men derimod 4,1 milliard kroner.

Alligevel er det langtfra hele beløbet, som bliver betalt retur. I aftalen er Skattestyrelsen gået med til, at bagmændene skal betale 1,6 milliarder retur.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene har fået lov at trække deres udgifter i forbindelse med udførelsen af svindlen fra.

Den løsning er absurd, mener juraprofessor Eva Smith, der har læst forliget igennem. Hun sammenligner fradraget med, at en person bryder ind i en villa, tager 20.000 kroner fra et pengeskab, men bliver taget af ejeren, som kræver sine penge retur.

- Så siger han: "Nej, nej, det kan du ikke få, fordi jeg har købt en skærebrænder, den kostede 2000, og jeg har snakket med en ekspert i, hvordan man stopper jeres tyverialarm inden, og han vil have 4000. Der var en, der holdt vagt for mig, han vil have 3000, så de penge skal jo trækkes fra, siger hun til TV2.

De to danske medier bragte tidligere på ugen navne på to personer i USA, som skulle være bagmænd i et netværk, der har trukket de 4,1 milliard kroner ud af Danmark. De hedder Matthew Stein og Jerome Lhote.

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde i maj kunne fortælle, at der var indgået et forlig, blev det fortalt, at forligspartnerens andel i den formodede svindel løb op i et "beløb på samlet 2,9 milliarder" kroner.

Ifølge forligsdokumentet er det derimod "mere end 4,1 milliard kroner". Hverken det beløb eller muligheden for at trække udgifter fra blev nævnt under pressemødet.

- Der er altså ikke givet nogen former for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig, sagde Steen Bechmann Jacobsen, ansvarlig direktør i Skattestyrelsen, derimod dengang.

Svindlen skulle være sket fra 2012 til 2015, og i alt mener Skattestyrelsen, at den danske stat blev snydt for 12,7 milliarder kroner.

Rune Lund, der er skatteordfører for Enhedslisten, finder fradraget provokerende.

- Sådan tror jeg også de fleste andre borgere i vores land har det. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi får på plads, hvad der er op og ned i det her forlig.

- Og hvis det er et dårligt forlig, skal vi ikke indgå flere dårlige forlig i den sag her, siger han til Ritzau.

Karsten Lauritzen har ikke ønsket at udtale sig til TV2 eller Politiken i sagen. Onsdag aften har det heller ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar.

Sent onsdag aften skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse, at flere medier "bringer urigtige oplysninger og beskyldninger" i forbindelse med forliget.

- Vi har ad flere omgange forklaret blandt andet TV2, hvordan dette – ret komplicerede – forlig er sat sammen, siger direktør i Skattestyrelsen Merete Agergaard i meddelelsen.

- Det lader dog ikke til, at det er lykkes. Måske fordi vi i vores kommunikation er nødt til at overholde både vores tavshedspligt og den fortrolighed, som forliget er bygget på, tilføjer hun.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Gert Romme
Olaf Tehrani og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, jeg tror også vi har brug for at vide, hvad der er 'op og ned' her.

Udgifter for 1,2 milliarder for at gennemføre et statskasserøveri - er mere end exorbitant højt; det er helt utroværdigt.

Med mindre, der med 'udgifter' menes: Den andel, de andre involverede kumpaner, banker og advokater krævede for at deltage.

/O

Carsten Munk, Kim Houmøller, Anders Reinholdt, Ib Christensen, Gert Romme og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Endnu et bevis på, at SKAT er bemandet med medarbejdere og ledere uden blot et minimum omløb i hovedet. Er der overhovedet ikke bare én voksen tilstede?

@ Jens Winther,

Dette er så afvigende i forhold til skats normale procedurer, at jeg slet ikke tror, at dette "initiativ" kan besluttes uden "ansvarlig" ministers accept (ordre).

Derfor er det rimeligt, at borgerne får fuld oplysning om disse betændte sager. Jeg er skattebetaler uden ret til fradrag i Danmark, som jeg i denne omgang ikke har boet i i en årrække. Og min retsbevidsthed og min tillid til at mine skattepenge anvendes på en rimelig måde, er efter dette ganske ringe. Så måske bør jeg nu spørge et af mine 2 opholdslande, om de kan bruge vores skattepenge på en fornuftig måde.

Steen K Petersen, Tue Romanow, Kim Houmøller og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

@Gert Romme, jeg ved ikke hvem, der har givet ordren. Men jeg ved, at SKAT har gennemført uberettigede refusioner af ikke betalt udbytteskat på - mindst - 12,7 miaDKK grundet et totalt fravær af kontrol. Og nu har man så givet visse af refusionsmodtagerne frit lejde mod en delvis tilbagebetaling. Begge forhold er foregået i SKAT. Og indtil videre er der tilsyneladende ikke én eneste, der kan siges at have ansvaret for urimelighederne. Hverken skiftende skatteministre fra Venstre, Socialdemokratiet og SF - eller nogen ledere og medarbejdere i SKAT, mener at kunne bebrejdes noget. ALLE mener at være totalt uden ansvar. Til gengæld synes både medarbejdere og ledelse i SKAT samt politikerne, at der skal ansættes flere i galehuset!

Hvordan der kan udbetales milliardbeløb og indgås besynderlige "forlig" uden at nogen er ansvarlig for dispositionerne kan undre. Hvis den slags kan foregå, kan ALT ske. Og sandsynligheden for at der foregår andre absurditeter er ganske betydelig - ligesom sandsynligheden for, at det aldrig opdages.

Borgernes tillid til SKAT er - med god grund - væk!