Chefen for Bagmandspolitiet er fritaget for tjeneste

Anklagemyndigheden vil endnu ikke oplyse nærmere om grunden. Statsadvokat fra Viborg skal tage over.
5. september 2019 kl. 10:51Opdateret 5. september 2019 kl. 12:16

Chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, er indtil videre fritaget for tjeneste, oplyser Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Grunden til fritagelsen bliver ikke oplyst, og Rigsadvokaten ønsker ikke at oplyse nærmere til Ritzau. Heller ikke Justitsministeriet vil sige noget. Her henviser man til Rigsadvokaten.

Rigsadvokaten oplyser dog, at beslutningen ikke har forbindelse til den såkaldte Dan-Bunkering-sag om muligt brud på den internationale embargo af Syrien.

I meddelelsen står der, at Morten Niels Jakobsen vil modtage løn under fritagelsen.

Ritzau har forsøgt at ringe til ham, men han tager ikke sin telefon.

Statsadvokat i Viborg Kirsten Dyrman vil fungere som chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), som er Bagmandspolitiets formelle navn.

Morten Niels Jakobsen overtog ledelsen i Bagmandspolitiet tilbage i 2014. Inden ham var det Jens Madsen, som siden blev chef for Politiets Efterretningstjeneste, der bestred posten som statsadvokat i Søik.

Bagmandspolitiet består af både efterforskere, anklagere og administrativt personale. Dets opgave er at efterforske og retsforfølge større sager om økonomisk kriminalitet.

Blandt de større sager, der i øjeblikket verserer hos Bagmandspolitiet, er den såkaldte udbyttesag. Sagen udspringer af, at statskassen blev snydt for milliarder af kroner, fordi det daværende Skat udbetalte refusion til spekulanter i udlandet.

Bagmandspolitiet arbejder dels på at kradse pengene ind igen og dels på at retsforfølge de formodede svindlere.

Også efterforskningen af Danske Banks sag om hvidvask af penge gennem en filial i Estland hører hjemme i Bagmandspolitiet.

Derudover har enheden brugt flere år på at optrevle den såkaldte Atea-sag om bestikkelse af offentligt ansatte.

Sager om international kriminalitet - for eksempel sager om krigsforbrydelser - bliver behandlet hos Bagmandspolitiet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu