Regeringens støttepartier vil stoppe oliejagt i Nordsøen

De Radikale, SF og Enhedslisten presser regeringen og vil have bremset oliejagten i Nordsøen af klimahensyn.
24. september 2019 kl. 08:41Opdateret 24. september 2019 kl. 10:38

Staten bør af hensynet til klimaet lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, som ønsker at udvinde olie og gas i Nordsøen.

Det mener De Radikale og SF ifølge DR Nyheder.

- Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid, siger De Radikales leder, Morten Østergaard, til DR Nyheder.

- Og der er det jo altså vores ansvar nu at træffe de beslutninger, som gør, at vi kommer der hen hurtigst muligt. En af måderne at gøre det på er ved at stoppe nye tilladelser til udvindinger i Nordsøen, siger han.

SF-formand Pia Olsen Dyhr tilføjer:

- Når man hiver olie op af Nordsøen, så forbruger man jo olien, og den bidrager altså til et øget CO2-udslip.

- Og det er vi altså nødt til at mindske, hvis temperaturstigningen skal blive under halvanden grad, siger hun.

De to partier ønsker at droppe planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2055.

I alt fire udenlandske olieselskaber ønsker at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055 i den såkaldt ottende udbudsrunde.

Også Enhedslisten er imod en ny udbudsrunde. Klimaordfører Mai Villadsen (EL) har kaldt klimaminister Dan Jørgensen (S) i samråd om sagen, siger hun til Ritzau.

- Enhedslisten har allerede sagt, at vi tager kravet om udfasning af Nordsøolien med til klimaforhandlingerne.

- Efter at tusindvis af børn, forældre og bedsteforældre har råbt højt, er SF og R endelig overbevist. Det øger presset på regeringen markant, siger hun.

Dan Jørgensen har ifølge DR Nyheder afvist at stille op til interview. Han ønsker heller ikke at give sin holdning til kende, skriver DR Nyheder.

Mai Villadsen har et klart budskab til ministeren.

- Når det parlamentariske grundlag entydigt siger, at man ikke skal lede efter mere olie, så synes jeg, at der kun er tilbage at sige, at man stopper den ottende udbudsrunde, siger hun.

Alternativet, der også har indkaldt ministeren i samråd, kræver endnu mere.

- Hvis vi virkelig skal rykke noget, skal vi samtidig udfase den eksisterende produktion af olie og gas - helst allerede inden for cirka ti år, siger politisk leder Uffe Elbæk i en skriftlig kommentar.

Klimapolitisk leder Jens Mattias Clausen fra Greenpeace i Danmark er glad for de politiske meldinger.

- Olie og gas fra Nordsøen kan godt nok eksporteres og på den måde føres uden om det danske klimaregnskab, men det vil være stærkt hyklerisk at undsige sig det ansvar, der følger med ambitionen om at være en genopstået grøn ledernation, siger han i en skriftlig kommentar.

Staten tjente sidste år otte milliarder kroner fra Nordsøens olie og gas.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan når vi nogensinde de 70% hvis hvert lille step skal trækkes ud af SD på den måde? Dette må endda være "lavthængende frugt" da den manglende skatteindtægt først vil mærkes i løbet af nogle år. Hvordan kan vi overhovedet tro på, at de vil forslå noget af det, der er behov for her og nu?
Har Dan Jørgensen modet til at klappe af Greta Thunbergs tale i går i FN?

Flemming Berger, Hilbert Larsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Det vigtige er at stoppe for fossilgorbruget. Hvis ikke vi reducerer efterspørgslen vil forbruget bliver dækket med import medmindre vi laver Danmark om til en plan økonomisk styreform (ikke sandsynligt).

Det derfor nødvendigt koble stop for udvinding sammen med at CO2 afgift, tilstrækkelig stor til at ikke forurenende teknologier får en afgørende fordel i konkurrencen. Det skal ikke længere være muligt for fossilindustrien til at bruge atmosfæren som gratis losseplads hvis vi skal have held til at afvikle den men for det kan ske skal der være alternativer på markedet som kan erstatte fossilerne.

En afgift skal indfases gradvist for at give markedet tid til omstille dig, være progressiv (f.eks baseret på Carbon Fee and Dividend princippet) og vedtages af et bredt flertal i Folketinget som garanti for at afgiften ikke bliver fjernet igen efter et valg.

Uden afgift vil stop for Nordsøolien være et slag i luften. Det er ikke mangel på olie der vil stoppe udvindingen men mangel på efterspørgsel.

Jeg tvivler på at partierne har forstået det. De siger i hvert fald ikke noget om det. Men Dan Jørgensen vil ikke have afgifter, det siger han klart og tydeligt.

Det er vist ingen tvivl om hvor dette ender. Alligevel er vi nødt til at råbe op.

Ja nu får vi se om Socialdemokratiet har lært at kende sin besøgelsestid – de får nok ikke flere chancer.

Både Dan Jørgensen (nu klima-, energi- og forsyningsminister – tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri) og Benny Engelbrecht (nu transportminister – tidligere skatteminister) har tidligere med al tydelighed vist, at de slet ikke kunne leve op til forventningerne og deres fine ord.
Dan Jørgensen svigtede, og blev tam som et lam, da han blev konfronteret med landbruget og Benny Engelbrecht svigtede, ved at smøle med penge til den nødvendige fortsættelse af afgiftsfriheden for elbiler, da muligheden var der, men i stedet sendte aben videre til den borgerlige regering.

Nu ser vi så igen tegn på fodslæberi fra disse to nøglepersoner, så hvis ikke de snarest får vist noget konkret handling på deres respektive områder, nu hvor de har opbakning både politisk og folkeligt, ja så må de vel siges at have bevist manglende evne til at agere på tidens udfordringer, og dermed været til mere skade end gavn for Danmark og vores fremtid.

Så lad os krydse fingre for at de og regeringen alligevel denne gang viser sig at kunne leve op til vælgernes (flertallets) optimistiske forventninger.

Achim K. Holzmüller, Flemming Berger, Jes Enevoldsen og Dina Hald anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er forhåbentlig ikke indgået politiske studehandler for forskningsmidler?

Fra link Videnskab.dk.
“Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer.

En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Philip B. Johnsen

SF og det Radikale Venstre siger, et i dag noget andet i morgen, men fælles for SF og det Radikale Venstre er at de gør, hvad de er betalt for.

Vendekåber.

»hvis vi ikke selv bliver bedre til at udvinde olie og gas, så bliver vi jo nødt til at købe det andre steder, for vi har stadigvæk brug for det.

Det er en helt bred erkendelse, og derfor synes jeg heller ikke, at der er noget i vejen for, at man forsker i, hvordan en større andel af olien og gassen kan indvindes. Det synes jeg ikke, at jeg skal sætte begrænsninger for.«

"Sofie Carsten Nielsen skriver den tidligere centrumvenstre forsknings- og uddannelsesordfører for Radikale Venstre"
Link: https://videnskab.dk/kultur-samfund/minister-om-olieforskning-ingen-prob...