Telegram

Regioner får halvanden milliard ekstra i 2020

Danske Regioner og regeringen har indgået økonomiaftale for 2020. Regioner får 500 millioner mindre end håbet.
Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) havde håbet på to milliarder kroner ekstra i 2020. Det blev 1,5 milliarder.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) havde håbet på to milliarder kroner ekstra i 2020. Det blev 1,5 milliarder.

RITZAU SCANPIX

Telegram
4. september 2019 kl. 13:10

Regeringen har onsdag indgået en økonomiaftale for 2020 med regionerne, som får 1,5 milliarder kroner ekstra.

Samtidig afskaffes det hidtidige omprioriteringsbidrag - tvungne årlige besparelser - på både sundhedsadministration og på det regionale udviklingsområde. Det havde i 2020 betydet en besparelse på samlet 84 millioner kroner, der altså ikke kommer.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Regionerne havde dog håbet på to milliarder kroner ekstra. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er alligevel godt tilfreds med aftalen.

- Det kommer ikke bag på nogen, at vi altid gerne vil have flere penge med hjem, men med 1,5 milliarder kroner har vi faktisk ekstra penge til den opgave, vi står med, og det er jeg ganske godt tilfreds med, siger Stephanie Lose.

Nicolai Wammen mener, at man må begynde et sted.

- Vi har sagt, at vi vil give et løft til vores sundhedsvæsen, og vi har nu taget det første store skridt. Vi er valgt for fire år, og det er et meget stort løft, vi har aftalt.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sad også med i forhandlingerne. Han anerkender, at man ikke løser alle problemer på sundhedsområdet i denne omgang.

- Vi kan se, at der hvert eneste år kommer flere patienter. Det, vi gør nu, er, at vi holder hånden under vores velfærdssamfund.

- Ingen her siger, vi har løst alle problemerne, men der er et helt afgørende fundament, siger Magnus Heunicke.

Aftalen giver ifølge Finansministeriet regionerne en mulighed for at ansætte mere sundhedspersonale næste år. Befolkningen bliver ældre, og derfor er det nødvendigt med flere hænder for at kunne følge med.

I aftalen laver regeringen og Danske Regioner også en fælles taskforce, som skal finde ud af, hvordan man kan uddanne og ansætte mere social- og sundhedspersonale og flere sygeplejersker samt forbedre arbejdsforholdene.

I løbet af ugen forklarede Stephanie Lose, at regionerne ikke kan sikre et godt sundhedsvæsen, hvis ikke regeringen fandt cirka to milliarder kroner.

Forhandlingerne er de første efter valget, hvor Venstre præsenterede en sundhedsreform, der ville afskaffe regionerne. Socialdemokratiet vil beholde regionerne.

- Det er klart, at det altid er befordrende for samarbejdsklimaet, at den ene part ikke sidder og planlægger at nedlægge den anden. Så vi har haft et ganske fornuftigt og konstruktivt arbejdsklima, siger Stephanie Lose.

/ritzau/

Opdateret 4. september 2019 kl. 15:34

Jens Christian Jensen

Hmmm - forleden viste kasse eftersynet at der manglede 3,5 milliarder. Nu er der åbenbart fundet 1,5. Tæl lige kassen igen Nicolai. Så finder I måske pengene til alle jeres valgløfter :)

"Hmmm - forleden viste kasse eftersynet at der manglede 3,5 milliarder. Nu er der åbenbart fundet 1,5. Tæl lige kassen igen Nicolai. Så finder I måske pengene til alle jeres valgløfter "

Fy-fy. Nu blander du virkelighed og politik sammen.