Spiritusbranche: Forbyd al salg af alkohol til mindreårige

Politikerne bør vedtage totalforbud for salg af al slags alkohol til unge under 18 år, mener spiritusbranchen.
16. september 2019 kl. 23:01Opdateret 17. september 2019 kl. 07:36

Unge på 16-17 år skal slet ikke have mulighed for at købe alkohol, uanset hvor lav alkoholprocenten er.

Det mener vin- og spiritusgrossisternes interesseorganisation, VSOD, ifølge avisen Danmark.

- Alkohol er et produkt for voksne, og det er er nydelsesprodukt.

- For os drejer det sig om at sælge vores produkter på en ansvarlig måde, og det er ikke ansvarligt at sælge alkohol til mindreårige. Vi synes, det er forkert, at 16-17-årige kan købe alkohol, uanset om det er vin, øl eller cider, siger Carsten Suhrke, formand for VSOD, til Ritzau.

Lovgivningen dikterer i dag, at unge under 18 år må købe alkohol, hvis alkoholprocenten er under 16,5.

Carsten Suhrke siger til avisen, at holdningen ikke er ny i organisationen, men at den overrasker de fleste.

En af dem, som netop er overrasket over branchens interesse i et totalforbud, er Peter Konow, som er direktør i Alkohol & Samfund.

- Det var jeg ikke klar over. Men jeg er da virkelig glædeligt overrasket, for det er en vigtig sag.

- Det er skadeligt for en ung hjerne på 16-17 år, hvor puberteten i forvejen galoperer. Sådan en hjerne er slet ikke færdigudviklet, og det er en rigtig dårlig idé at hælde alkohol i den, siger han til avisen Danmark.

Både han og VSOD er fortørnede over, at nogle producenter producerer alkoholshots med lige under 16,5 procent alkohol i, så de helt unge kan købe dem.

Bryggeriforeningen, som varetager de danske bryggeriers interesserer, er ikke umiddelbart klar på at hoppe med ideen.

- Det, vi taler om, er jo, om en 17-årig 2.g'er skal have mulighed for at købe nogle øl, hvis han eller hun skal til fest på gymnasiet.

- Det kan godt være, man skal opgive det, men vi tillader os bare at sige: Skulle vi ikke få 16-års grænsen til at fungere, inden vi hæver den til 18 år, hvor det alt andet lige blive endnu sværere at håndhæve reglerne, siger direktør Niels Hald til avisen Danmark.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Absolut fuldstændig 100% rigtig. Det er helt hen i vejret at mindreårige har mulighed for at presser hinanden ind i en druk kultur. Inden den første øl er åbnet taler 13-14 årige med begejstring om at de snart kan drikke sig i "hegnert". På skoler er folkeskoler og lignende er alkohol ikke tilladt. Derfor arrangere forældre skolefester uden for skolens regi. Og så kan druk orgiet går løs.

Hvis man er forældre og ikke bryder sig om den kultur er man uden for. Alkohol kulturen er ikke noget man vil. Det er noget man nærmest undgålig bliver påtvunget.

Rundt i de små kommuner prioriteres de unges druk kultur også meget højt. Her anses det for en nødvendighed at skabe plads til etablering af diskoteker, koncerter og meget andet så de unge bliver i byen på deres druk turer og ikke signer om i en af nabokommunerne.

At noget er svært at håndhæve, kan aldrig være et argument for ikke at gøre noget.
Modsat VSOD, har formanden for bryggeriforeningen misforstået hvordan han bedst varetager medlemmernes interesser.