Telegram

Bolivias opposition opfordrer til generalstrejke efter valg

Oppositionen anklager præsident Evo Morales for at fuske med stemmeoptællingen for at sikre genvalg.
Natten til onsdag var der nye sammenstød i Bolivia, efter at der har været stor usikkerhed om resultaterne og stemmeoptællingen efter præsidentvalget søndag.

Natten til onsdag var der nye sammenstød i Bolivia, efter at der har været stor usikkerhed om resultaterne og stemmeoptællingen efter præsidentvalget søndag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. oktober 2019 kl. 01:54

Oppositionsgrupper i Bolivia opfordrer tirsdag til generalstrejke efter flere dages massive demonstrationer mod resultatet af præsidentvalget, der blev afholdt søndag.

De foreløbige resultater viser, at landets mangeårige præsident, Evo Morales, står til genvalg, men der har været stor usikkerhed om resultaterne og stemmeoptællingen.

Efter at 96 procent af stemmerne er talt op, står Morales ifølge nyhedsbureauet Reuters til at få 9,36 procentpoint flere stemmer end oppositionskandidaten Carlos Mesa.

Det kræver en sejr på ti procentpoint til nærmeste forfølger for at undgå en anden valgrunde i præsidentvalget.

Nu vil oppositionsgrupperne udvide en planlagt strejke i Bolivias største by, Santa Cruz, til også at gælde det sydamerikanske lands øvrige seks regioner.

Derudover forventer man også fortsatte demonstrationer i hovedstaden, La Paz.

Ifølge oppositionsgrupperne træder strejken i kraft klokken 03.00 lokal tid svarende til klokken 09.00 onsdag morgen dansk tid. Strejken vil fortsætte, "indtil demokrati og folkets vilje respekteres", lyder det i en fælles udtalelse.

Klokken 03.13 dansk tid er der meldinger om, at politiet og demonstranter er i voldsomme sammenstød i La Paz. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Her skulle flere hundrede personer have kastet sten mod politiet, der svarede igen med tåregas.

Demonstrationerne i flere større byer i landet tog til i styrke tirsdag, da landets valgkommission erklærede, at de foreløbige resultater viste et ti procentpoints forspring til præsident Morales over oppositionskandidaten Carlos Mesa.

Tirsdag havde Morales akkurat den fornødne føring til at undgå en anden valgrunde med 46,85 procent af stemmerne mod Mesas 36,73 procent.

Mesa udtalte efterfølgende, at han ikke anerkendte resultatet og beskyldte regeringen for at fuske med stemmeoptællingen.

Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), der af regeringen er blevet bedt om at kontrollere stemmeoptællingen, har udtalt, at de mange ændringer i valgresultatet har beskadiget tiltroen til, at valget er foregået korrekt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Evo Morales er den første bolivianske præsident med rødder i landets oprindelige befolkning. Han blev valgt første gang i 2005.

Morales er tidligere kokabonde og leder i den venstreorienterede fagbevægelse.

Han har indtil nu vundet i første valgrunde i alle præsidentvalg, han har stillet op i.

Den 60-årige præsident kan med et fornyet mandat blive på posten indtil 2025.

/ritzau/

Opdateret 23. oktober 2019 kl. 06:30