Corbyn: Storbritanniens befolkning skal afgøre brexit

Premierministeren Boris Johnsons talsmand siger, at hvis brexit fortsat blokeres, så er alternativet et valg.
19. oktober 2019 kl. 12:08Opdateret 19. oktober 2019 kl. 12:58

Den britiske oppositionsleder, Jeremy Corbyn fra arbejderpartiet Labour, siger i en tale i parlamentet, at befolkningen skal have det afgørende ord om brexit.

Han fastslår, at hans parti ikke støtter den aftale, som premierminister Boris Johnson har forhandlet sig frem til med EU og lørdag vil have godkendt i parlamentet.

Det er første gang i 37 år, at det britiske parlament er samlet en lørdag.

- Hvis man stemmer for en aftale i dag, så vil det ikke slutte brexit. Denne aftale giver os ikke sikkerhed, siger Jeremy Corbyn og tilføjer:

- Jeg forstår fuldt ud frustrationerne og trætheden mange steder i landet og her i parlamentet. Men vi kan ikke stemme for en aftale, som tilmed er værre end den, som parlamentet har forkastet tre gange.

Den konservative Oliver Letwin, som er ekskluderet fra sit parti, har ved samlingen fremsat et ændringsforslag, som vil tvinge Johnson til at anmode EU om en udsættelse af brexit igen til den 31. januar næste år.

Premierminister Boris Johnson siger, at det vil være en skam, hvis muligheden for at holde en meningsfuld afstemning i parlamentet bliver forhindret af et ændringsforslag.

Ændringsforslaget, som skal til afstemning lørdag, vil også indebære, at Johnsons brexit-aftale med EU ikke kan anerkendes fuldt og helt, før en række andre dele af nødvendig lovgivning i forbindelse med brexit er på vedtaget.

Oliver Letwin siger, at han støtter Johnsons aftale, men at han frygter, at parlamentet ikke får vedtaget nødvendige brexit-mekanismer inden tidsfristen den 31. oktober.

Boris Johnson advarer mod en yderligere udsættelse af Storbritanniens udtræden af EU. Han siger, at der i de 27 andre EU-lande er "meget lidt appetit" efter endnu en udsættelse af brexit.

- En yderligere udsættelse vil være meningsløs og dyr, og den vil mindske befolkningens tillid til os politikere, sagde Johnson.

Premierministerens talsmand siger samtidig til Reuters, at hvis brexit fortsat blokeres, så er alternativet et valg.

For at vinde afstemningen om brexit-aftalen skal Johnson overtale brexit-tilhængere i både sit eget konservative parti og i oppositionen.

Hans parti har 288 medlemmer i parlamentet, men det kræver 320 stemmer at få flertal.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et valg, som Corbyn vinder ... og så en Brexit-forhandling på grundlag af en substantiel, britisk vision. Det kunne være befordrende. Men vejen til dette vil være hård, fyldt med sten i skoen, spærreild og surrealistisk saxofon.

Lars F. Jensen

Boris har fået en aftale, der stort set i virkning er uændret i forhold til TM's aftale - set fra EU's side.

EU27 har fået det tilsagn, der blev givet til TM om en UK-wide toldunion, tilbage. Det oprindelige forslag fra EU omfattede kun NI (told/reguleringsgrænse i havet), som nu er aftalt. Det tidligere bagstop, der kun var en sidste udvej, hvis man ikke kunne enes, er nu afløst af en ret lignende, men for erhvervslivet i NI en noget mere omstændelig ordning. Den er til gengæld den blivende ordning for NI.

Den nye ordning kan ophæves ved en afstemning i det regionale parlament i NI. Men først 4 år efter Brexit plus den/de aftalte overgangsperioder (ultimo 2020, kan forlænges til ultimo 2022) og så skal der gå yderligere 2 år, før der kan komme en told/regulerings-land-grænse på den irske ø.
Vi er således ret sikkert henne i 2026 før der tidligst kan ske noget. Men der er nu et klart flertal i NI for toldgrænsen i det irske hav, og der er intet der tyder på at modstanderne - DUP partiet - vil får flere mandater i fremtiden (pga. den demografiske udvikling i NI)

Der er imidlertid intet, der indikere, at Labour kan ændre udtrædelsesaftalen. Der er slet intet, der indikere, at Labour skulle kunne få bedre aftaler med EU end det nuværende britiske EU medlemskab - end ikke nær ved.

Der er ganske enkelt ikke mulighed for nogen særlig Labour deal.

De fire friheder vil blive fasthold som enheden bag det indre marked. Brexit forhandlingerne har jo netop vist, at de fire friheder er langt, langt bedre og vigtigere for os i Europa end de fleste almindelige vælgere nogensinde har vidst og erkendt.

Lars :)

PS! Der er et par ubehagelige ændringer i kravene til 'Level Playing Ground" i UK efter Brexit (ordentlige arbejdsforhold, miljø, klima, skat og skattesnyd ol). Det vil kræve, at EU27 holder 100% fast i sådanne krav i de kommende forhandlinger om fremtidens handelsaftale UK-EU27.