Erdogan: Tyrkiet kan aldrig indgå en våbenhvile i Syrien

Tyrkiets præsident siger, at Syriens regeringshær tirsdag stod bag angreb mod tyrkiske soldater i byen Manbij.
16. oktober 2019 kl. 00:05Opdateret 16. oktober 2019 kl. 00:44

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, afviser et amerikansk forslag om at indgå en våbenhvile i det nordlige Syrien.

- De (USA, red.) beder os om at indgå en våbenhvile. Vi kan aldrig indgå en våbenhvile, siger Erdogan til journalister sent tirsdag aften dansk tid.

Samtidig anklager han den syriske regeringshær for at stå bag et angreb i Manbij tirsdag, hvor en tyrkisk soldat blev dræbt.

Manbij er en nøgleby i det nordlige Syrien, som har været kontrolleret af kurdiske YPG-styrker med støtte fra amerikanerne.

Den amerikanske koalition i Syrien bekræftede tirsdag, at den havde trukket alle sine styrker ud af Manbij.

Soldater fra den syriske regeringshær ankom tirsdag til byen. Ifølge det statslige tv i Syrien skal de syriske regeringsstyrker hjælpe kurderne i området.

En tyrkisk soldat blev dræbt, og otte andre blev såret tirsdag under et angreb fra Manbij. Det tyrkiske forsvarsministerium har tidligere oplyst, at angrebet blev udført af kurdiske styrker i området.

Men sent tirsdag aften siger Erdogan, at det er den syriske regeringshær, der stod bag.

- Det er et resultat af, at regimet (den syriske regering, red.) har åbnet ild i området. Vi havde en intens gengældelseskamp. Vi sørgede for, at regimet betalte en stor pris for dette, siger Erdogan.

Han siger samtidig, at den syriske regeringshærs indtog i Manbij ikke er et stort problem for Tyrkiet.

- Regimets indtog i Manbij er ikke en meget, meget negativ (udvikling, red.) for os, siger han.

- Hvorfor? Fordi det er deres eget land.

Tyrkiet er en stærk modstander af den syriske præsident, Bashar al-Assad, og støtteren række oprørsgruppers kamp mod hans regime.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

For ca. 2 år siden skød tyrkiske styrker et russisk jagerfly ned over Syrien. Russerne var selvfølgelig godt sure, men affæren blev løst ad diplomatiske kanaler. Siden har Tyrkiet og Rusland været i et kammeratlig forhold til hinanden. Senest har Tyrkiet indgået en milliard handel med russerne om køb af det avancerede S-400 luftværnsystem. Og det på trods af heftige protester fra NATO og USA. Officielt i det mindste, hvad USA's Trump angår. Hvad der er op og ned på den mand tror jeg ikke engang han selv ved. Han skyder jo bare løs fra venstre til højre fra hoften i bedste wild-wild-west stil. USA har truet med at trække Tyrkiet ud af F-35 projektet da de mener S-400 systemet i tyrkisk eje kan kompromittere hemmelig klassefiserede dele af F-35 jagerflyet.

Et kæmpe roderi? Ja mon ikke. Intet teenager værelse kan slå dette. Men kampe mellem tyrkiske og russiske styrker kommer vi ikke til at se andet end uheldig freindly fire, som jo kan forekomme.