General indfører udgangsforbud i Chiles hovedstad under uro

Voldsomme sammenstød præger Chiles hovedstad. Demonstranter er imod højere billetpriser på undergrundsbane.
20. oktober 2019 kl. 01:24Opdateret 20. oktober 2019 kl. 02:08

Den chilenske general Javier Iturriaga del Campo annoncerer et udgangsforbud i urolige dele af landets hovedstad, Santiago.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til søndag dansk tid.

Santiago har de seneste dage været plaget af voldsomme og voldelige protester mod højere billetpriser på offentlig transport.

Det førte lørdag til sammenstød mellem soldater og demonstranter, og fredag resulterede det i, at hovedstadens undergrundsbane blev raseret.

Javier Iturriaga del Campo meddeler, at udgangsforbuddet vil være gældende melem klokken ti om aftenen og syv om morgenen lokal tid.

- Vi beder alle om at tage hjem og overveje de tiltag, som regeringen har meddelt, og at se efter deres familie og hjem, siger del Campo ifølge Reuters.

Meddelelsen kommer, kort efter at Chiles præsident, Sebastian Piñera, har sagt, at der ikke vil komme højere billetpriser på offentlig transport alligevel.

- Vi kommer ikke til at gennemføre de højere billetpriser på undergrundsbanen, siger Piñera i en tv-transmitteret meddelelse ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte 7. oktober og handler både om stigninger på billetpriser og mere generelt om de høje leveomkostninger i Chile, der er en af Sydamerikas mest udviklede økonomier.

Lørdag stødte politi og soldater sammen med demonstranter på flere af hovedstadens centrale pladser.

Indkøbscentre blev lukket over hele hovedstaden, mens de voldelige demonstrationer ikke viste tegn på at stoppe, beskriver nyhedsbureauet AFP.

Dæk og træstammer udgjorde brændende barrikader, der blokerede flere hovedveje i Santiago, og der blev sat ild til et supermarked.

Derudover brugte politi og soldater vandkanoner og tåregas mod demonstranter, der smed sten mod politiet "flere steder", lød det fra en talsmand for politiet ifølge AFP.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, erklærede fredag på bagkant af urolighederne undtagelsestilstand i Santiago.

Tiltaget har chokeret flere i hovedstaden. Det er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990, skriver AFP.

Piñera har udover undtagelsestilstanden givet militæret beføjelser til at sørge for sikkerheden i dele af landet, som altså i 17 år var underlagt Pinochets militærregime.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den kapitalistiske globaliserede verdensorden som udpiner arbejdere, er ved at smuldre. De er for grådige, politikerne for svage til at modstå de multinationales indflydelse. Folk vil have retfærdighed og modige politikere. Med specielt retfærdighed.

Nu kender jeg ikke levestandarden i Chile men en stigning på 25 øre på en bilet i den offentlige trafik berettiger vist ikke til voldsom hærværk. Der må være andre årsager.