Radikale beskylder regeringen for tom snak for klimaet

Radikale Venstre vil kræve, at finansloven indeholder ting, der reelt sænker udslippet af drivhusgasser.
21. oktober 2019 kl. 10:24Opdateret 21. oktober 2019 kl. 14:58

Regeringens støtteparti Radikale Venstre mener langt fra, at regeringens finanslovsudspil er slagkraftigt nok, når det kommer til klimaet.

Selv har partiet spillet ud med flyskat, udtagning af landbrugsjord og en række andre ting. Men De Radikale er klar til at forhandle om, hvordan udledningen af drivhusgasser skal sænkes på dagens finanslovsforhandlinger.

- Vores eneste ultimative krav er, at det vi gør, det kan mærkes. Man skal kunne se, at udledningen af drivhusgasser falder. Vi kan ikke lave en finanslov, der giver et stort, rundt nul i CO2-regnskabet.

- Regeringens finanslovsforslag er lutter gode hensigter. Men tiden til gode hensigter alene er passeret, sagde politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard mandag på vej ind i forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Det er regeringens ambition at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 i 2030. For nuværende vil det være faldet med 51 procent i 2030. Derfor skal der skabes yderligere 19 procentpoint reduktion - syv af dem vil Radikale finde i finansloven.

Regeringens finanslovsudspil indeholder 2,1 milliarder kroner til "en ny grøn retning" for Danmark. Men det beløb indeholder for en stor dels vedkommende omprioriteringer af eksempelvis forskningsmidler og omprioriteringer af udviklingsbistanden.

Derudover er der en forhandlingsreserve på lige over to milliarder kroner til støttepartiernes ønsker til finansloven. Men den dækker alt fra minimumsnormeringer, velfærd og klima.

Og der er altså ikke nok for Radikale Venstre

- Forhandlingsreserven er samlet set ikke nok til de ambitioner, vi har. Så nej, det er ikke tilstrækkeligt, siger Morten Østergaard.

Efter mødet med Nicolai Wammen var den politiske leder let optimistisk.

- Diskussionen har især været om, hvordan vi kommer i gang med at udtage sårbar landbrugsjord. Det har en stor effekt og kommer med erhvervet og Danmarks Naturfredningsforenings varmeste anbefalinger. Så her er det bare om at komme i gang, siger Morten Østergaard.

- Det virker, som om regeringen godt er klar over, at finansloven bliver væsentligt grønnere end deres udspil. De må selv redegøre for deres politik, men jeg synes ikke, at noget af det vi kom med, blev fejet af bordet i dag.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Forbyd privat bilisme om søndagen som i starten af 70'erne. Luk alle byernes centrum for bilister og fossil drevende lastbiler. Luk for alt indenrigsflyning. Afskaf kørselsfradrag. Lig miljø afgift på alt i stil med moms og betal beløbet ubeskråret og ligeligt tilbage til alle borgere over 18 år. Sæt oveni en forbrugsskat på alle luksusvare. Sæt momsen op på animalske produkter og sænk den på vegetabile fødevare, Sæt miljørigtig livsstil på folkeskolens timeplan. Indfør veganer skolemad på alle skoler og meget andet. Og nå jo. Sæt CO2 afgift på biobrændsel.

Kære Jeppe du er en af den slags personer som ødelægger sammenhold og samfund. Du er uden nuancer, men buldrer bare der ud af. Kan se Randi er som dig.