S støtter udløbsdato for hastelov om syrienkrigere

Socialdemokratiet vil gennemse hastelov om fratagelse af fremmedkrigeres pas om halvandet år.
23. oktober 2019 kl. 10:21Opdateret 23. oktober 2019 kl. 11:33

Socialdemokratiet støtter en udløbsdato for loven om fratagelse af pas fra fremmedkrigere.

Det siger Christian Rabjerg Madsen (S) i folketingsdebat onsdag, hvor lovforslaget er til hastebehandling. Loven forventes at blive stemt igennem torsdag.

- Vi har besluttet at gennemse loven om cirka halvandet år. Altså indføre en egentligt solnedgangsklausul, siger Christian Rabjerg Madsen, der er formand for udlændinge- og integrationsudvalget.

- Det er fornuftigt, at vi indsætter en solnedgangsklausul, så vi om halvandet år får lejlighed til at tage diskussionen igen og forhåbentlig på det tidspunkt på et mere oplyst grundlag. Det skal forstås på den måde, at der på det tidspunkt kan være faldet dom i nogle af de sager, der vedrører lovforslaget, siger han.

Regeringen har bedt Folketinget hastebehandle et forslag, der skal gøre det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer, der kategoriseres som fremmedkrigere.

Et flertal af Folketingets partier støtter forslaget, men enkelte partier er imod.

Blandt andet De Radikale vil ikke stemme for, men da partiet erkender, at der i Folketinget er et flertal for loven, vil De Radikale i stedet udstyre den med en solnedgangsklausul, som Socialdemokratiet nu også støtter.

Også Venstre har talt for en solnedgangsklausul, der betyder, at Folketinget på et givet tidspunkt tager loven op igen til revidering.

Det har regeringen været lydhør over for.

- Vi har lyttet til de argumenter, der er i høringssvarene, hvad angår en solnedgangsklausul. Jeg har også bidt mærke i, at Venstre har argumenteret for en klausul, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Jeg synes, det er fornuftige argumenter. Særligt det argument, der handler om, at vi jo har hastebehandlet det her lovforslag.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg mener, det er nødvendigt at hastebehandle forslaget. Men der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at jeg generelt mener, det er en uskik at hastebehandle lovforslag generelt, siger han.

Venstre ønsker, at klausulen skal træde i kræft ved Folketingets næste samling, altså cirka om et år ifølge partiets indfødsretsordfører, Morten Dahlin.

Det er Morten Messerschmidt (DF) uforstående overfor.

- Jeg hører hr. Dahlin sige, at de mennesker aldrig skal sætte fod på dansk jord igen. Det lyder fint. Men det kolliderer fuldstændig med tanken om, at de her regler på et tidspunkt ikke skal gælde længere, siger Morten Messerschmidt.

- Hvornår skal solen så at sige gå ned, sådan at de forbrydere alligevel kan vende tilbage?

Morten Dahlin understreger, at solnedgangsklausulen ikke er ensbetydende med, at man fjerner loven igen. Venstre vil ved en revidering af loven stadig støtte den, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu