Storbritannien og EU lander skilsmisseaftale i 11. time

En skilsmisseaftale er forhandlet på plads, siger Storbritanniens regeringschef kort før EU-topmøde.
17. oktober 2019 kl. 11:41Opdateret 17. oktober 2019 kl. 14:01

Efter intense forhandlinger har Storbritannien og EU torsdag - i sidste øjeblik - sat punktum for en aftale om briternes udtrædelse af EU.

Det er et afgørende skridt på vejen mod et velordnet brexit, som nu kræver parlamentarisk accept i Storbritannien og i Europa-Parlamentet.

Det bekræfter den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

- Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, skriver Johnson.

Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist tre gange af Underhuset, indtil May gav op og trak sig.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, understreger også, at enigheden om den aktuelle aftale, der bygger på Mays aftale fra 2018, ikke er ensbetydende med, at en velordnet afsked er sikret.

- Vi har sandt nok noget erfaring med dette. Det er derfor, at vi bruger metaforen bjergbestigning. Det betyder ikke, at der ikke er nogen følelser. Jeg har gjort mit arbejde, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.

Han appellerer til, at Underhuset i London nu løfter det ansvar, der ifølge franskmanden hviler på dem.

Det er et åbent spørgsmål, om EU-landene kan nå at læse og vurdere aftalen, inden stats- og regeringscheferne mødes torsdag klokken 15 til et EU-topmøde i Bruxelles.

- Intet er klart, før alt er klart. Men vi er et skridt nærmere et velordnet brexit, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, da han ankommer til topmødet.

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

- Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger, skriver Jean-Claude Juncker.

EU's chefforhandler siger, at aftalen giver sikkerhed for borgerne. Det har været en topprioritet, understreger han.

- Denne tekst bør kunne give juridisk sikkerhed på alle områder, hvor brexit kan skabe usikkerhed - specielt for borgerne. For EU-borgere i Storbritannien og for britiske borgere i vores medlemslande, siger Michel Barnier.

Der bliver ifølge aftalen en overgangsperiode. Den udløber med udgangen af 2020.

Chefforhandleren understreger, at det vigtigste er, at man med en aftale ikke igen skaber uro i Nordirland.

- Fred er det, der virkelig betyder noget, siger Barnier.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

jeg kan ikke lade være med at være en smule imponeret - selvfølgelig især, hvis den går igennem i parlamenterne.

Jan Jensen, Michael Friis, Peter Gløde og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, måske er forskellen at Johnson - i modsætning til May - faktisk ønsker at UK træder ud. Og det kunne være meget, meget sundt for vor demokratiske ånd at Brexit realiseres, selvom du har en parlamentarisk pointe i at det langtfra er givet endnu.

Brexit og derpå et valg, Corbyn vinder, er den næstmindst ringe løsning.

Kenneth Jensen

Det kunne være at GB skulle stemme om, om de skal melde sig ind igen, inden de reelt træder ud. På samme måde som de danske vælgere er blevet spurgt adskillige gange(altså indtil vi sagde ja), så burde det være muligt at spørge vælgerne i GB om de vil tilbage i EU.

DET ville da for alvor være at respektere demokratiet.

Kenneth Jensen, det ville jo være at spilde vælgernes tid - og at bringe enhver afstemning i miskredit (hvem siger at en tredje afstemning så ikke også kan berettiges?) på forhånd.

Afpresningen af den danske befolkning (hvem husker ikke trussels- og skrækscenarierne hvis vi stod af det neoliberale tog?!), da Holger og konen røg i seng med unionen, hverken kan eller bør danne foregangseksempel, da Edinburgh-aftalen i vid udstrækning gav Danmark en fribillet på unionstoget, som før eller siden skulle veksles til fast rejsekort (hvilket i vid udstrækning er sket siden).