Tyrkiet indleder storoffensiv i nordlige Syrien mod kurdere

- Lad dem smage helvedes flammer, lyder det fra tyrkisk-støttet milits, mens tyrkiske fly bomber byer.
9. oktober 2019 kl. 15:19Opdateret 9. oktober 2019 kl. 17:16

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at en tyrkisk hæroperation er indledt i det nordøstlige Syrien.

- Tyrkiets væbnede styrker sammen med Syriens Nationale Hær har lige indledt #OperationPeaceSpring, skriver Erdogan på Twitter. Syriens Nationale Hær er en milits, der støttes af Tyrkiet.

- Slå dem ned med jernnæven og lade dem smage helvedes flammer, lyder opfordringen fra Syriens Nationale Hær til dens militsfolk ifølge Reuters.

Det er en operation, der kan få store konsekvenser på slagmarken i den otte et halvt år lange borgerkrig i Syrien.

Tv-stationen CNN Türk berettede kort efter Erdogans tweet om flere store eksplosioner ved byen Ras al Ain. Byen ligger på den syriske side af grænsen.

Der meldes også om flyangreb på byerne Tell Abyad, Qamishli og Ain Rissa, skriver Reuters.

Tyrkisk tv viser billeder, hvor der stiger store røgskyer op fra de angrebne kurdiske byer.

- Tyrkiske kampfly har indledt luftangreb mod civile områder, sagde en talsmand for den kurdiske milits SDF lidt tidligere.

Han fortalte, at angrebet havde skabt "enorm panik blandt folk".

Erdogan har sagt, at han vil etablere en sikker zone i det nordøstlige Syrien. Den vil sikre, at syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende hjem ifølge Erdogan.

Det er i et område, der kontrolleres af SDF. Den kurdiske milits er USA's allierede i Syrien. SDF har en stor del af æren for, at Islamisk Stat er nedkæmpet i Syrien.

Tyrkiet omtaler de kurdiske militsfolk som terrorister.

Amerikanske soldater har været stationeret i det nordlige Syrien sammen med den kurdiske styrke. Men søndag meddelte præsident Donald Trump, at de amerikanske soldater trækkes væk fra området. Han havde forinden talt i telefon med Erdogan.

Det er blevet mødt med stor vrede i USA's kongres. Selv blandt Trumps republikanere. De beskylder ham for at svigte USA's kurdiske allierede i Syrien.

Der har lydt røster blandt de amerikanske politikere om at suspendere Tyrkiets medlemskab af Nato. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Næstformanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg, Vladimir Dzhabaraov, siger til nyhedsbureauet Ria, at Rusland ikke vil lade sig trække ind i konflikten mellem Tyrkiet og Syrien. Det skriver Reuters.

Rusland har en stor styrke stationeret i det vestlige Syrien for at støtte præsident Bashar al-Assads regime i Syrien.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Hansen

Når en Amerikansk præst bliver tilbageholdt i Tyrkiet indfører Trump store økonomiske sanktioner.
Hvilket jo også meget værre end et lille bombardement af civile og IS-bekæmpere !.

Ironi kan forekomme. proportionalitet hos Trump ikke.

Steffen Gliese, Erik Karlsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Tyrkiet har fat om en vis del af EU
Brokker vi os for meget lukker han bare op for grænsen og flygtning vælter ind i EU.
Så igen er kurderne blevet taget i r....
EU kan ikke forsvare sig selv.

Ole jakob Dueholm Bech og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Den danske udenrigs- og handelspolitik har i mange årtier haft kurs mod situationer som denne; dels fører vi (hovedsageligt via NATO) en aggressiv, krigsdeltagende og kriminel udenrigspolitik, som vi bl.a. refererer til 'sikkerhed og frihed' etc. - og dels fører vi (hovedsageligt via EU) en, geopolitisk set, asocial og repressiv handelspolitik, som vi bl.a. refererer til 'den globale konkurrence' etc.

Begge politikker kaster ikke blot katastrofer, lidelser og mangeltilstande af sig i de lande/regioner, som berøres, eller direkte rammes, af dem ... men også mobilisering af mangfoldige flygtningestrømme, som udfordrer såvel de omkringliggende som fjernere lande og regioner.

Vi beder selv om bøvlet med vort elendige fremsyn. Og siden slås vi om det, mens vi kritiserer udvalgte objekter og partielle forhold, fremfor at se vore kontraproduktive og afviklende politikker i øjnene og forandre på dem. Der er sådan cirka ingen undskyldninger for at lade være.

Thomas Bindesbøll

Kurderne er nu endnu engang - som så ofte før set - udsat for massiv "statslig" overvold, uanset hvad samme kurdere ellers har gjort og ikke mindst aktivt ydet seneste år. Ikke blot for egen selvklar ret til autonomi / selvstændighed som folk, men også som de mest aktive kæmpende imod både IS og autoritære "storfyrster" som Erdogan og Assad.

Tumpen Trump har trukket tæppet væk under dem, og Erdogan stod klar i kulissen. Det er vist noget man godt kan kalde dobbelt forræderi.
Lige nu bliver man som så ofte mest bekymret for alle de arme og skræmte civile, som endnu engang må bævre for flybomber og artilleri, i denne omgang fra slyngel Erdogan.

Hvis ikke det øvrige "Vesten" / EU / europæiske Nato, eller oppositionen i USA selv ift Trumps kniv i ryggen på kurderne hurtigt foretager sig andet end blot fordømmende ord, ja så vil vi hurtigt opleve endnu en tragedie for et sejt folk, der til alle tider mestendels er blevet enten ignoreret eller forrådt af kynisk stormagtsspil.
Tilyneladende nu endnu en gang, nu. "Utak er verdens løn"?
Sådan må mangen en modig, men ringe bevæbnet kurder nok have det i disse timer, kun udstyret med mindre typer af håndvåben, overfor et massivt angreb fra Erdogans enorme krigsmaskine.

Bliver kurderne mon aktivt hjulpet, eller bliver de blot svigtet, næste dage og uger. Gæt selv...

Gode gamle og nu salige DR-journalist, Peter Dalhoff-Nielsen skrev engang et dystert profetisk slutord i en fin historisk gennemgang af et andet lille glemt og svigtet bjergfolks lidelser, gennem generationer, tjetjenerne (i bogen "Den afmægtige Bjørn", Vindrose, 1995).

Man kan desværre, udover tjetjenerne, udskifte / tilføje bla. senest Kurdere og Rohinga'er, plus alle de andre på en meget langt liste over "glemte og svigtede" små folkeslag, i evig klemme mellem kyniske stormagter...
Dalhoff's fine slutord lyder:
"Håbet om, at de vestlige demokratier ville komme tjetjenerne (kurderne. m.fl, Th) til hjælp, blussede kortvarigt op igen i de første dage af den russiske (tyrkiske, Th) invasion.
Det Internationale samfund - som det kaldtes - stod jo for fred, demokrati og menneskrettigheder. Hvordan kunne det undgå at lægge pres på Rusland (Tyrkiet? ?
Tjetjenerne (kurderne - og alle de andre, suk, Th) overså, hvad det var lykkedes "det internationale samfund" at præstere i Bosnien".
Citat slut -

Mon vi ser en gentagelse. Det er der meget der tyder på. Skam over alle der kun taler, men ikke handler(!), i det såkaldt "Internationale samfund".