Dansk udenrigsminister: USA svækker fredsprocessen i Israel

Dårligt nyt, at USA har skiftet mening om israelske bosættelser på Vestbredden, mener udenrigsministeren.
19. november 2019 kl. 13:34Opdateret 21. november 2019 kl. 01:58

USA er pludselig begyndt at støtte Israels bosættelser på Vestbredden, og det gør ikke noget godt for fredsprocessen i området.

Det mener den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), efter at hans amerikanske kollega, Mike Pompeo, meddelte kursskiftet mandag aften.

- Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen.

- Den svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger, siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

Mandag aftens udmelding fra Mike Pompeo er et markant skifte i forhold til den vurdering, som det amerikanske udenrigsministerium foretog i 1978.

Her blev det slået fast, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

Den vurdering har været en vigtig grundsten i den amerikanske politik i Mellemøsten i de seneste 40 år.

I resten af verden er der bred enighed om, at de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at de udgør en stor hindring for fred mellem israelere og palæstinensere.

Også den danske udenrigsminister fortsætter med at tage afstand fra de israelske bosættelser på Vestbredden.

- Den danske position er klar og uændret og helt på linje med EU-kredsen.

- Vi anser alle israelske bosættelser på Vestbredden og i Golan som ulovlige i henhold til folkeretten, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren fortæller, at Danmark vil fortsætte med at støtte mulighederne for en forhandlet tostatsløsning.

- Det er den eneste realistiske og holdbare måde at løse konflikten på, siger han.

Mandagens udmelding fra Mike Pompeo blev straks mødt med glæde i Israel.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde, at USA's beslutning "retter op på en historisk uret". Han opfordrede andre lande til at gøre det samme som USA.

Derimod sagde en talsmand for lederen af det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, at USA's skifte er "totalt i strid med folkeretten".

/ritzau/

Anbefalinger

  • Jakob Trägårdh
Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

At se Søren Espersen i nyhederne stå og afvise Folkerettens pricipper er dog det værste. Ikke så længe siden at han mente at vi skulle angribe Iran fordi at hans "israelske svigersøn i det israelske forsvar mente at det var Iran og ikke Irak der var skurken i Mellemøsten".

havde det været ethvert andet land i Mellemøsten, der i den grad overskred folkeret, international ret og sad FN--resolutioner overhørigt, da havde en vis stormagt inkl. vildførte for længst sendt en fregat til stedet (og en masse missiler)