Færøerne vil trodse statsministeren og placere ambassadelignende repræsentation i Israel

Færøerne arbejder på højtryk for at placere en ambassadelignende repræsentation i Israel og samtidig anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad
14. november 2019 kl. 21:40Opdateret 15. november 2019 kl. 08:45

Færøerne arbejder på højtryk for at placere en ambassadelignende repræsentation i Israel og samtidig anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad.

Det oplyser den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana, ifølge Politiken.

Dermed går Færøerne, der er en del af rigsfællesskabet, tilsyneladende imod den linje, som statsminister Mette Frederiksen (S) udstak, da hun for nylig besøgte landet.

Her sagde hun til det færøske medie KVF, at i spørgsmålet om Israel "følger vi i rigsfællesskabet den europæiske linje". "Det betyder, at repræsentationer i mine øjne skal ligge i Tel Aviv".

Ikke desto mindre bekræfter den færøske udenrigsminister, at han fortsat arbejder på fuld tryk for at udføre Jerusalem-planen.

I første omgang skal den kommende finanslov bevilge penge til planerne.

- Vi har anmodet om penge, til at vi kan åbne i september eller oktober 2020, forklarer han til Politiken.

- Det er de facto en anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad, tilføjer han.

Udenrigsministeren begrunder det færøske ønske med, at kristendommen står meget stærkt på Færøerne, og at "Færøerne elsker Israel".

- Der er nok 90 procent af dem, jeg møder, der siger til mig, at det med ambassaden må du holde fast i, siger Jenis av Rana.

Frederiksen har tidligere i år talt for at give både Grønland og Færøerne større albuerum i udenrigspolitikken "blandt andet på nogle af de områder, hvor vi ikke nødvendigvis er helt enige".

Jenis av Rana mener, at sagen kan teste Frederiksens ønske om større udenrigspolitisk albuerum.

- Det er en mulighed, hun har for at vise, hvad hun mener med regeringens nye politik. Det er vi meget spændte på.

Ifølge Hans Mouritzen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er det højst usædvanligt, at et medlem af rigsfællesskabet trodser den fælles linje. Ikke mindst på et så politisk følsomt emne som Jerusalem.

Han mener, at sagen kan så splid i rigsfællesskabet.

- Hvis Færøerne og Grønland ikke længere accepterer, at udenrigspolitikken føres fra København, så slår det nogen sprækker i rigsfællesskabet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Igen et tilfælde af at for megen religiøsitet fører til stupiditet og mangel på etik. Homofober og abortmodstandere er der også flest, så jeg ved sq ikke, hvad det er for et rigsfællesskab vi har sammen med den flok grindedræbere.

Hans Larsen, Mogens Holme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Torben - Nielsen

Betyder det så, - at det mærke som EU har besluttet, skal være på varer, som er produceret i de israelsk besatte områder, også skal være på varer, som er produceret på Færøerne??

Måske man skulle invitere en færøsk delegation til de palæstinensiske flygtningelejre, så man kan se, hvad det er, man støtter på Færøerne? Apartheidmuren mm.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Arne Lund, Viggo Okholm, Birte Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Nu er Færøerne et lille samfund med andre forhold end det tidligere besættere. Vi kan tage diskussionen, men de må selv vælge deres sympatier, men ud fra det her skal palæstinensiske flygtninge,som vi ikke vil anerkende nok ikke lige forsøges afsat på Færøerne.

Bjørn Pedersen

"- Der er nok 90 procent af dem, jeg møder, der siger til mig, at det med ambassaden må du holde fast i, siger Jenis av Rana."

Kunne nogle måske overtales til at bekræfte om hans anekdote også er repræsentativ for færingerne som helhed? Er der faktiske tal, som i meningsmålinger om emnet, der bekræfter at de fleste færinger støtter op om Jerusalem som Israels hovedstad og at Færøerne derfor skal have deres repræsentantion der? Har Information nogle de evt. kan kontakte på Færøerne og enten be- eller afkræfte om Jenis av Rana's syn på Jerusalem vitterligt deles af flertallet eller ej? Og en forklaring på hvorfor (kristen zionisme forekommer mig f.eks. som et udtalt amerikansk fænomen, så er der tale om amerikansk kristen påvirkning igennem de senere år, eller er der tale om en lokalt forankret politisk-religiøs overbevisning?)

Carsten Svendsen

Mon ikke en øgruppe med en flok kristne ekstremister ville være noget for Donald Trump?
Militært kunne det blive en nordatlantisk udgave af Okinawa.

Hans Larsen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

En undersøgelse af den tidligere landslæge har vist at intelligensen er faldende i den færøske befolkning på grund af den voldsomme kviksølvforgiftning af grindekødet. Han er vist blevet nærmest persona nok grata på Færøerne på grund af sin forskningsresultater.
Mon en stigende religiøsitet har sammenhæng med forlange grindebøffer?

Martin Mortensen

Som dansker må man virkelig overveje om republikanerne i USA betragter Danmark som en allieret. Siden republikaner er kommet til magten i USA kan man godt have sin tvivl.

Måske vi kunne tilbyde Trump Færøerne i stedet , når han nu ikke kan få fingrene i Grønland.
;-)

Nå; Bortset fra det, så er stærkt troende kristne vel lige så skøre som stærkt troende muslimer.
Rigid religionsdyrkelse er roden til meget tosseri.

Det kan de ikke, udenrigspolitikken er fælles for rigs-fællesskabet og de skal ej heller overhovedet have penge til det, der ligner. Hvad har man gang i på Færøerne. Man kan internt med statsministeren komme med sine synspunkter, men gå enegang. Og så tro, viandre skal være med til at betale det, han må have drukket af natpotten den udenrigsminister i nord.

Helle Walther:
Er Færøerne nogensinde blevet spurgt om de vil være en del af Danmark?
Må Færøerne så ikke selv vælge deres venner uanset det her,hvis det bliver til noget,kan være meget tvivlsomme venner.
Men desværre synes Israel også at have sine tilhængere her og nej jeg ønsker kun denne stat kommer til fornuft og giver palæstinenserne del del af området som faktisk var aftalt. Jeg modsiger mig selv, men jeg mener at Færøerne må gøre deres egne erfaringer.

Mandatar Torben Wilken

Færøerne & Grønland er dansk territorium, lige som Island var det indtil De snød sig fri.
Det er ikke en polotisk beslutning om rigsfællesskabset skal bestå eller de 2 områder skal have national selvstændighed. På Grønland er "Inointerne" indvandrere fra Canada og er derfor ikke en oprindelig befolkning, der kan gøre krav på området som sit eget Færøerne, som seere også Grønland, blev i Vikingetiden befolket af norske og danske vikinger.
Derfor er en hver snak om Grønlandsk og Færøske repræsentation ikke korrekt og ingen statsminister har råderet til at give en sådan tilladelse. Det er det danske folk der har en sådan afgørelse. Problemerne i sær Grønland viser, at man til trods for både økonomisk og udvidet selvstyre (administration) ikke magter opgaven endnu. Det er danske skatte kroner der finansierer gildet idag hvor indtægterne fra Ivitut ikke mere dækker bidragene. Jeg var selv nede i "Hullet da det sidste læs Kryolit blev kørt op i 1961.
Med venlig hilsen Torben Wilken, Mandatar