Forfatter donerer præmie til Sjælsmark efter racismekritik

Jonas Eika rettede i sin takketale ved prisuddeling tirsdag kritik af regeringen. Han giver præmiepenge væk.
2. november 2019 kl. 17:40

Forfatter Jonas Eika, der tidligere på ugen modtog Nordisk Råds Litteraturpris, giver præmiepengene til dem, der hjælper børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

Det oplyser forlaget Basilisk, der har udgivet Jonas Eikas bøger, til Politiken.

- Han sagde, da jeg spurgte ham om, hvad der skal ske med pengene, at det havde han ikke selv lyst til at sige til pressen, men han var okay med, at jeg meldte det ud. Især fordi der har været den her debat om, hvorfor han tog imod pengene, siger forlagsdirektør Pejk Malinovski.

28-årige Jonas Eika blev tildelt prisen for novellesamlingen "Efter solen", der er hans anden bogudgivelse. Med den fornemme pris følger 350.000 kroner.

Da Jonas Eika tirsdag aften trådte frem på scenen i Konserthuset i Stockholm for at holde sin takketale, var det ikke taknemmelighed over at få prisen, der fyldte meget.

Derimod brugte han en del af tiden på at lange ud efter især statsminister Mette Frederiksens (S) politik. Hun var til stede i salen og fulgte uddelingen fra første række.

- Mette Frederiksen, som står i spidsen for et socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker.

- Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre.

- Luk Sjælsmark, luk Kærshovedgård, luk Ellebæk, afskaf hele lejrsystemet, sagde Jonas Eika blandt andet i talen.

Udrejsecenter Sjælsmark er et center ved Hørsholm på Sjælland, der huser afviste asylansøgere. Mange børn bor på centeret med deres forældre, og en nylig rapport fra Røde Kors fastslog, at der var stor psykisk mistrivsel blandt børnene.

Rie Bornfeld, der var en af psykologerne bag undersøgelsen, udtalte efterfølgende, at der var grund til alvorlig bekymring.

- Vi ser mistrivsel i en grad, så der er reel risiko for, at børnene stagnerer i deres udvikling, og at deres aktuelle symptomer bliver kroniske, sagde hun.

Ifølge forlagsdirektør Pejk Malinovski kommer pengene formentlig ikke til at gå til selve Udrejsecenter Sjælsmark, men derimod til de organisationer og aktivister, som forsøger at bedre forholdene for beboerne på stedet.

- Til hvem og hvordan ved jeg ikke – og jeg ved ikke, om han ved det endnu, siger direktøren.

Det har ikke været muligt for Politiken at få fat på Jonas Eika.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
  • Britta Hansen
  • Gert Romme
  • Søren Andersen
Morten Hjerl-Hansen, Britta Hansen, Gert Romme og Søren Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er trist, at en forfatter, der endelig lønnes efter fortjeneste, giver efter for et fjendtligt og populistisk angreb på sin integritet.
lad os håbe, at folk til gengæld i stort tal køber hans bog, at den bliver oversat til nogle hovedsprog - og på den måde lønner ham efter fortjeneste.

Peter Andersen, Lillian Larsen, Jane Doe, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese
Hvem siger han giver efter?
Det kunne vel også tænkes, at Jonas Eika drager den fulde konsekvens af bandbulen i Stockholm.
Walk the talk, som man siger.
Det vil jeg helst tro på. For det maner til respekt.

Peter Andersen, Tue Romanow, Gert Romme, Dorte Sørensen og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Bandbullen og at tale Roma midt imod havde været rigeligt. Det er svært at se, at en velfortjent pris ikke skulle bruges til det, den er tænkt: at give kunstneren mulighed for at fortsætte med at skrive prisværdige bøger.