Ny skattesag kan betyde hundredvis af millioner i mistet skat

Skattestyrelsen fulgte ikke op på, hvorfor 60 procent af borgerne ikke angav gevinst og tab ved aktiesalg.
15. november 2019 kl. 15:10Opdateret 15. november 2019 kl. 15:49

Skattestyrelsen har ikke fulgt op på, at nogle borgere undlod at selvangive deres gevinst og tab ved aktier, hvilket Skatterevisorerne kritiserer.

Det kan betyde et potentielt tab på 500 millioner kroner årligt. Det fremgår fredag af Statsrevisorernes bemærkning til en beretning fra Rigsrevisionen.

- Det er en pænt stor sag i kroner og øre. Det er mærkeligt, at folk, der har aktier, ikke har angivet enten deres gevinst eller tab. Det har de ikke gjort på deres selvangivelse, siger Statsrevisorernes formand, Henrik Thorup (DF).

Kort fortalt har Skattestyrelsen ikke fulgt op på, hvorfor cirka 60 procent borgere med aktier ikke selvangav gevinst og tab ved salg, selv om styrelsen har gjort opmærksom på det i borgernes årsopgørelse.

Det finder Statsrevisorerne ikke tilfredsstillende, hvilket er midt i spektret på deres skala for kritik.

- Der er ret mange, der ikke svarer på det, og så sker der ikke mere. Det er utroligt, når man ovenikøbet har gjort opmærksom på det, siger Henrik Thorup.

Skattestyrelsen burde i højere grad have anvendt de oplysninger, som styrelsen modtager fra banker, i skatteberegningen af gevinst og tab ved salg af unoterede aktier, lyder kritikken.

Den halve milliard kroner årligt er et beregnet tal, hvorfor det kan være større eller mindre. Desuden kan fejl og muligt misbrug have kostet statskassen 377 millioner kroner årligt. Der kan dog være et vist overlap mellem de to.

I 2018 var der cirka 966.000 borgere i Danmark, som ejede aktier i danske depoter med en samlet kursværdi på cirka 250 milliarder kroner.

Bankerne har siden 2010 skullet indberette oplysninger om købs- og salgssummer ved handel med noterede aktier i danske bankdepoter.

Det har muliggjort, at Skattestyrelsen kan foretage automatisk beregning af borgernes gevinst og tab ved salg af aktier for cirka 86 procent af kursværdien af de noterede aktier.

Tilsvarende automatisk beregning finder ikke sted i forhold til selskaberne.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej hvor skal vi dog få pengene fra til vores velfærd.
Man får intrykket at hvis ikke skattevæsenet lækkede som en si ville vi slet ikke have nogle problemer.
Hvordan kan det lade sig gøre. Hvem er politisk ansvarlig og hvad er konsekvensen af dette miskmask.
Det er yderst demoraliserende.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Erik Fuglsang, Tue Romanow, Karsten Lundsby og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Pia Nielsen
15. november, 2019 - 19:07
"Hvordan kan det lade sig gøre. Hvem er politisk ansvarlig og hvad er konsekvensen af dette miskmask.
Det er yderst demoraliserende."

Mange af svarene finder du i den velskrevne og læseværdige bog "Overmod og afmagt" fra 2018/2019 skrevet af de to Århus professorer, Jørgen Grønnegaard Christensen og Peter Bjerre Mortensen.

Den nationale sikkerhed er ved at blive sat over styr af en grænseløs og ukontrollabel reformiver fra inkompetente politikere, som ikke magter at overskue konsekvenserne af deres handlinger. Stop omgående for privatisering og digitalisering af samfunds vitale infrastruktur.