Regering tredobler kvælstofkrav til landbruget

Landbruget skal udlede langt mindre kvælstof i 2020. Det har regeringen aftalt med sine støttepartier.
25. november 2019 kl. 11:54Opdateret 25. november 2019 kl. 15:19

Regeringen, dens støttepartier og Alternativet vil tredoble reduktionen af kvælstofudledning fra landbruget i smal aftale. Det sker, efter at tidligere aftaler ikke har ført til den tilsigtede reduktion i kvælstofudledningen.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

- Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig.

- Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning, skriver fødevareminister Mogens Jensen (S) i meddelelsen.

Ifølge aftalen skal udledningen af kvælstof falde med omkring 3500 ton i 2020.

- Kvælstofudledningen skal ned i Danmark, og den tidligere regering efterlod en regning til miljøet med landbrugspakken. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi allerede nu handler til fordel for vores grundvand og kyster, skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i samme meddelelse.

Ud over de betydeligt højere krav til landbruget indeholder aftalen også mål om betydeligt mere økologi i landbruget, mere privat skovrejsning og midler til grønne indsatser.

Der er tale om en smal aftale uden nogle oppositionspartier. Netop kvælstofudledning fra landbruget og vandmiljøet har været et stridspunkt, da den forhenværende regering markant ændrede i den lovgivning om beskyttelse af vandmiljøet, der var på plads, da den kom til.

Den forhenværende regering indgik i stedet en aftale med landbruget, der af egen drift skulle reducere kvælstofudledningen. Det endte dog med, at landbruget kun fandt 12 ud af de 1451 ton kvælstof, det havde lovet at reducere med.

- Jeg kan sagtens forstå, at landmændene er utilfredse med den beslutning (den nye aftale red.), og at de synes, at vi går for langt for hurtigt.

- Det skal jeg være den første til at beklage, men når vi kan se, at vi ikke nærmer os de mål, vi har, så er vi nødt til at gøre noget.

- Vi kommer til at se på, hvordan vi kan give landmændene flere værktøjer til at løse de udfordringer, de står med, skriver Mogens Jensen (S).

/ritzau/

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • David Zennaro
  • Carsten Munk
Anders Graae, David Zennaro og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

På høje tid.

Og selvfølgelig vil landbruget larme. Det gør de jo hver evig eneste gang nogen formaster sig til at foreslå reguleringer, som hæmmer deres ensidige udnyttelse af vores fælles natur.

Anders Graae, Arne Albatros Olsen, David Zennaro, Hans Larsen, Nette Skov, Estermarie Mandelquist, Niels Borre, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Flemming Berger, Søren Bro, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Niels-Simon Larsen, Helle Walther og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Så kom der endelig gang i sagen. Mærkeligt nok skal vi nu betale for ikke at blive forurenet. Det er den omvendte verden. I den normale ser man på mulighederne, og hvis de ikke er der, tja, så lader man sig selvfølgelig ikke lokke ud i problemer. Hvis vi nu var rene kapitalister, så fik landmændene lov til selv at betale for deres letsindighed, men vi ved jo godt, at når det kommer til stykket, vil alle gerne reddes af storebror stat.

David Zennaro, Anders Reinholdt og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg kan goddt forstå, hvis landbruget vånder sig. De sidder jo i forvejen i gæld til halsen og får nu ikke muligheden for at producere sig ud af miseren med mere kvælstof og anden gødning.

Det er nødvendigt. Så kort kan det siges.

Mon ikke der bliver smidt en redningskrans ud af en slags?

David Zennaro og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Lad os alle sammen boycutte landbruget! Vi køber ikke deres varer de næste 12 måneder. Både danske og udenlandske landbrugsvarer, da forskellen på svineriet nok ikke er så stort fra land til land. Så kan de lære det. Bon appetit.

Thjaaa. Nu må vi se om det holder. Der har før været tiltag de seneste årtier mod landbrugets uhæmmede kemikalie udskejelser - Uden resultat på den lange bane. Og så kommer der jo de blå aftryk med "verificerede" landbrugspakker, som viser det jo ikke er så slemt. Ik.

Men, men, men. Det kan bare ikke være rigtig en en lille skare personer på ca. 35.000 sjæle med særinteresser kan tage 62% af Danmark som gidsel. Befolkningen har ganske engelt ret til at gribe ind mod ødelæggelser af drikkevand, vandmiljø, biodiversitet, opretholdelse af naturens ballance, vores arv.

Jeg forlanger igen at kunne fange en fisk i de indre farvande. Jeg forlanger rent drikkevand. Jeg forlanger en bæredygtig natur tilbage, med bier, som en af de resterende 5.665.000 borgere i det her land Danmark. Jeg vil ikke tages som gidsel.

René Arestrup, Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Søren Bro og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Mogens Jensen : " Jeg kan sagtens forstå, at landmændene er utilfredse med den beslutning (den nye aftale red.), og at de synes, at vi går for langt for hurtigt.
Vi kommer til at se på, hvordan vi kan give landmændene flere værktøjer til at løse de udfordringer, de står med, skriver Mogens Jensen (S)."

Ministeren erkender tilsyneladende, at det er at gå for hurtigt.

Landmændene klager ikke over metoder og mål, men netop over hastigheden.
Næste års arbejde er allerede planlagt og indledt, også økonomisk.
En landmand siger, at efterafgrøder kan hindre produktion af brødhvede og at det kan blive nødvendigt at importere fra Tyskland.
Det hele er ikke så en simpel sag at efterleve denne nye tidsplan så hurtigt, som skrivebordsgeneralerne kræver.

Der er tale om langtidsvirkninger, hvor hastværk kan blive til lastværk, og hvor fremfærden kan ødelægge et fornuftigt samarbejde.
Giv landbruget et år mere og læg sammen en bindende plan år frem.

NB - jeg har ikke forstand på landbrug.

Per Christiansen

Det er jo i sidste ende de radikale der bestemmer.
Ellers stemmer de ikke for finansloven.
Det står deres "leder" jo gang efter gang og udtaler.