Regeringen vil udsende 200 mand for at træne irakere mod IS

Danmark skal lede en mission på 500 mand under forsvarsalliancen Nato, der skal træne irakere i kamp med IS.
26. november 2019 kl. 12:16Opdateret 26. november 2019 kl. 13:23

Et spørgsmål, der optager regeringer i flere vestlige lande, er, hvordan man stækker Islamisk Stat og lignende militante bevægelser i Irak og Syrien, hvor militær og infrastruktur i den grad er udfordret.

Derfor tilbyder Danmark nu den transatlantiske forsvarsalliance Nato at stå for træningen af irakere, der bekæmper militante islamister. Det er fortsat en NATO-mission.

- Det er en stor og vigtig opgave, som vi kommer til at tilbyde. Det er et vigtigt bidrag til Nato, som viser solidaritet, og at Danmark er klar til at tage fat i forreste linje, når det gælder, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det siger han tirsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor han har orienteret Folketinget. Får regeringen opbakning til det, skal Danmark overtage træningsmissionen fra udgangen af næste år og frem til medio 2022.

Det er en træningsmission med 200 mand, som derudover består af kapacitetsopbygning, der har til formål at gøre irakerne i stand til at forhindre Islamisk Stats tilbagekomst.

Der er altså dermed ikke tale om en kampmission.

- Det er noget, som forsætter vores kamp mod Islamisk Stat, som gør, at irakerne er i stand til at håndtere sikkerhedstruslen fra terroristerne selv, siger udenrigsministeren.

Han nævner, at bidraget vil bestå af sikringspersonale, eskortepersonale samt en helikopter, der blandt andet skal spore vejsidebomber.

Missionen blev etableret i oktober 2018 og ledes i øjeblikket af Canada. Den består af 500 udsendte soldater fra Nato-allierede samt partnerlande, herunder Australien, Finland og Sverige.

7870 danskere har været udsendt til Irak og Syrien.

Regeringen vil formelt give Nato tilbuddet på et møde i London i næste uge. Men udenrigsministeren har allerede drøftet sagen med USA og Nato.

- Det er på vores eget initiativ. Vi synes fra den danske regerings side, at vi også kan bidrage konkret. Det er noget, vi har forhørt os hos vores allierede om, hvordan de ser på det. Der er meget positive tilbagemeldinger, siger Jeppe Kofod.

Regeringen vil inden udsendelsen i 2020 fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget. En dansk ledelse af træningsmissionen vil afløse Danmarks nuværende træningsindsats på al-Asad luftbasen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer