SF og EL vil frede grøn check i finansloven

R vil indføre flyafgifter og afskaffe den grønne check for at betale for grøn omstilling. Nej, siger SF og EL.
4. november 2019 kl. 16:05

Hvor skal pengene komme fra?

Det klassiske spørgsmål i forhandlingerne om finansloven begynder nu for alvor at presse sig på for S-regeringen og dens støttepartier.

Mandag mødes finansminister Nicolai Wammen (S) for første gang med både De Radikale, SF og Enhedslisten på én gang. Det ses som et tegn på, at forhandlingerne nu går ind i næste fase, hvor partierne skal til at give, tage og finde på nye finansieringskilder, hvis ambitionerne skal indfris.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper siger:

- Hvis vi både skal sikre penge til mere velfærd og mere natur, så skal regeringen øge den samlede økonomiske ramme, siger Pernille Skipper forud for forhandlingerne.

Her mødte De Radikales leder Morten Østergaard op med flere konkrete forslag, der kan skaffe penge til at tage hul på ambitionen om blandt andet 70 procents reduktion i udledningen af drivhusgasser.

De Radikale foreslår blandt andet, at afskaffe boligjobordningen, indføre flyafgifter og afskaffe den grønne check, for at finde penge til grøn omstilling.

- Tiden er kommet til at indfri de håb, som er skabt på både det grønne- og på børneområdet. Det kan man ikke læse ud af regeringens finanslovsudspil, og det er der, forhandlinger står.

- Vores oplevelse er, at finansministeren og Socialdemokraterne hænger i bremsen, siger Morten Østergaard.

Han møder dog også modstand fra SF og Enhedslisten. Begge partier siger eksempelvis nej til at fjerne den grønne check, som De Radikale har foreslået i partiets økonomiske 2030-plan.

Den grønne check blev indført for at kompensere pensionister og folk med lave indkomster, så afgifter på det grønne område ikke rammer socialt skævt. Og står det til Enhedslisten, så er den totalfredet i finanslovsforhandlingerne.

- Det kommer ikke til at ske med Enhedslistens stemmer. Vi har tværtimod foreslået og også krævet, at hvis vi skal se på afgifter på eksempelvis benzin og fly, så skal pengene gå tilbage til dem, der har de laveste indkomster ved at forhøje den grønne check. Så Enhedslisten kommer ikke til at forringe den grønne check. Det er helt umuligt, siger Pernille Skipper.

Heller ikke SF's formand Pia Olsen Dyhr ser en mindre grøn check som vejen til at skaffe flere penge til grøn omstilling, der er en af de største fælles ambitioner for de fire partier.

- Vi skal snakke om finansiering, og der er SF åben for forslag, men det skal være de bredeste skuldre, der bærer mest.

- Vi er ikke villige til at skære i den grønne check. For det betyder, at nogle af dem, der har det allersværest, kommer til at mærke den grønne omstilling allerhårdest, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

birgitte andersen

Hvordan kan noget ramme skævt, når man ikke køber det alligevel?
Som førtidspensionist, har jeg hverken råd til flyrejser, opvarmning så jeg ikke fryser og derfor heller ikke til boligjob ordningen. Bussen holdt op med at køre for flere år siden.......
Så for min skyld kan Politikkerne indføre alle de skatter de vil i miljøets navn.
Som en klog engang sagde, " Man kan ikke plukke håret af en skaldet".

Brian W. Andersen

@ birgitte andersen

Det kan det fordi den grønne check er indregnet i din forskudsopgørelse, så beløbet den repræsenterer fratrækkes i din indkomstbeskatning. Fjernes denne trækkes der 900 kr. fra din årlige pension inden at pensionen udbetales til din konto. Ud fra hvad du selv har skrevet, så lyder det ikke som om at du har råd til at undvære de penge, hvilket gør dig meget repræsentativ for de fleste modtagere af den grønne check. Der er faktisk ikke nogen blandt os danske borgere som er økonomisk skaldede, før at staten har registreret os med en nulindkomst, hvilket er sket for ca. 160.000 borgere. Indtil da kan der plukkes løs, selvom det ofte har grimme konsekvenser for den enkelte borger.

Det er på denne måde at du og mange andre kan blive tvunget til at betale til reduktion af CO2-udledning fra flyrejser, privatbilisme og industriproduktion af varer, du heller ikke har råd til at købe. EL og SF kalder med rette dette for socialt skævt, men jeg vil gå skridtet videre og kalde det direkte urimeligt. Det svarer nemlig til at de bedrestillede borgere i befolkningen har holdt sig en stor privat fest og nu sender noget af regningen for festen til alle de borgere som slet ikke blev inviteret med til festen.

Uanset hvor du selv har dine politiske holdninger, så der det faktisk dig som EL og SF lige nu står og kæmper for. Jeg vil håbe for dig at det bliver dem som vinder dette politiske slagsmål om klimaregningen.

Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Ebbe Overbye, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Hykleriet skriger til himlen.
Udskriv "sort" check til rygere med lave indkomster, det må være konklusionen på El og SF mærkværdige tanker.
Adfærdsregulering sker jo bedst ved at det kan mærkes - på pengepungen - ellers virker det jo ikke - når prisen på cigaretter sættes op.
Tilsvarende med forbruget af fossil brændsel.
Men det er selvfølgeligt nemt at sige når man har penge på bankkontoen, men det gælder jo i alle livets forhold.

RV ynder at markedsfoere sig som et parti til venstre, men det er lidt falsk markedsfoering.
Rigtigt visse dele af deres politik ligger paa venstresiden af det politiske spektrum, men den overvejende del af deres oekonomiske politik ligger ude paa hoejrefloejen i retning af Venstre og LA. RV er en pose blandede bolsjer.