Sverige stopper efterforskning af voldtægtssag mod Assange

Den svenske anklagemyndighed vil ikke gå videre med efterforskningen af australske Julian Assange.
19. november 2019 kl. 14:07Opdateret 26. november 2019 kl. 20:26

Sverige nedlægger efterforskningen af en mulig voldtægtssag mod den 48-årige, australske WikiLeaks-stifter, Julian Assange.

Det siger den svenske chefanklager på et tv-transmitteret pressemøde.

Assange blev i august 2010 beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Anklagerne om overgreb faldt i 2015 for forældelsesfristen, mens anklagen om voldtægt fortsat gjaldt frem til 2020.

Alligevel vælger anklagemyndigheden nu at droppe at efterforske videre i sagen.

- Jeg har indkaldt til det her pressemøde for at informere om min beslutning om at lægge efterforskningen ned i den såkaldte Assange-sag, siger chefanklager Eva-Marie Persson på pressemødet tirsdag eftermiddag.

- Vi har efterforsket sagen så godt som muligt, men beviserne er ikke stærke nok til en tiltale, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

En domstol i London besluttede i februar 2011, at Assange kunne udleveres til Sverige i forbindelse med anklagerne. Assange er aldrig blevet afhørt i sagen, hvilket har forhalet efterforskningen.

Inden det nåede så langt, gik Assange dog ind på Ecuadors ambassade i London og søgte politisk asyl. Det fik han, og her sad han indtil 11. april 2019, hvor han blev anholdt efter krav om udlevering fra USA.

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

Assange er i USA tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe Manning med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Jakob Trägårdh
Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fra første anklage har der været mistanke om, at det var en politisk sag om at lukke munden på en whistle-blower og nyhedsbringer. Mens medierne berettiget slog Irak-historien stort op dengang, er støtten til Assange ikke eksisterende i dag. Utroligt at det har taget Sverige så mange år at melde dette ud. Og gad vide om man med dette træk, åbner for direkte udlevering til USA i stedet for til Sverige (der så ikke har et krav mere)?

Carsten Wienholtz, Torben Arendal, Holger Madsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Falske anklager?
Injurierende bagtalelse?
Sammensværgelse?
Hvordan bliver han frikendt?
Er der ikke noget, der hedder tort, svie og smerte?

Per Torbensen, jan sørensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Nu er Sverige jo ikke en bananstat, så jeg tillader mig at sætte tvivl ved konspirationsteorierne.
Havde det været USA, der havde anklaget Assange, ville jeg nok lettere kunne se et evt. plot.
Så jeg vælger at tro på, at beviserne ikke holdt - med de indikationer, der er i det.
Og så skal jeg da glæde dig, Arne Lund, ja, det er korrekt, voldtægt af kvinder er næsten gratis.

Rikke Nielsen.
Sverige er visse henseender en bananstat.
Rent faktuelt:
Julian Assange (JA) har sex med en kvinde. Eller måske en kvinde har sex med JA
Denne hændelse bliver meget senere til et påstået overgreb/voldtægt.
Dagenefter det sexuelle samvær, opfordrer kvinden på sociale medier,til at der afholdes arrangementer fo at hylde den fantasiske JA.

FLERE uger senere møder kvinden en anden kvinde.
Åbenbart er den forurettede kvinde så glad og så stolt over sit sexuelle smavær med JA, at hun fortæller det skete til den 2. kvinde.
Det viser sig at den anden kvinde ligeledes havde sex med JA i samme uge....altså flere uger før de 2 kvinder mødes..
Og hovsa...Pludselig anmelder kvinden JA for voldtægt,.... altså flere uger efter hændelsen og flere uger efter de forherligende opslag på sociale medier for at hædre JA.
Yderligere fjerner kvinden opslag på sin egen facebook profil, hvor hun klart giver udtryk for, hvad hun mener skal ske med utro mænd.....noget med at noget skal skæres af...gæt selv hvad.
Alle kompromiterende opslag skal jo væk.

Altså :
Først er JA en helt der skal hædres.
Flere uger senere finder kvinden ud af at JA har været "aktiv" med en anden kvinde i samme uge
Pludselig er sex-akten blevet til voldtægt
Kvinden har beviselig en yderst kontant og middelalderlig indstilling, om hvordan mænd skal straffes....selvfølgelig uden beviser af nogen art og selvfølgelig UDEN en retssag.
Ovenstående er faktuelt og erkendt af alle parter.
Så ja Rikke, beskyldninger mod mænd er ikke kun næsten gratis, men 100% gratis....faktisk bliver man i bananstater som Sverige rellt set en helt.

Hvorfor alt dt mandehad ?

Sus johnsen, Carsten Svendsen og Rune Bjørnvig anbefalede denne kommentar

Mændenes seksuelleovergreb er i over 90% af tilfældene gratis, de kommer ikke engang for retten!
JA flygtede selv fra en retssag, der kunne bevise hans skyld/uskyld. Efter næsten 10 år er mundtlige vidnesbyrd næsten umulige at fastholde i erindringen.