Vagthund advarer om ’alvorlig situation’ for danske banker

De negative renter er med til at lægge et hidtil uset pres på danske banker, siger Finanstilsynets direktør
13. november 2019 kl. 23:46Opdateret 14. november 2019 kl. 07:54

De danske banker presses af rekordlave renter i øjeblikket, og det er med til at sætte dem i en alvorlig situation.

Sådan lyder det fra fra Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, som er vagthund for hele den finansielle sektor i Danmark, ifølge Berlingske.

Et af de forhold, som gør direktøren mest nervøs, er de rekordlave renter.

- Det rentemiljø, vi lever i, har vi aldrig prøvet før.

- Vi er i en situation, hvor udsigterne for bankerne er alvorlige, siger han til avisen.

Siden starten af 2014 har den toneangivende rente i Nationalbanken, der er bankernes bank, været negativ.

Det betyder, at det koster penge for de danske banker, når kunderne bare lader deres opsparinger stå og samle støv.

Som en reaktion på det har flere banker varslet negative renter over for kunder med indeståender for over 750.000 kroner.

Foreløbig deler bankerne altså kun regningen med de velhavende kunder. Men ifølge flere analytikere kan grænsen på 750.000 kroner sættes længere ned, skriver Berlingske.

- Indførelsen af negative renter for private kunder er et godt eksempel på nogle af de tiltag, bankerne griber til, som de ikke før havde forestillet sig, fordi de er så pressede, siger Jesper Berg.

Han understreger, at bankerne ikke er udfordret på en måde, "så de er i en finansiel krise, hvor det pludselig kan gå galt".

- Men den nuværende situation betyder, at bankerne bliver langsomt kvalt.

- De er derfor nødt til at overveje, hvilke instrumenter de kan trække i for at justere deres forretningsmodel, siger tilsynsdirektøren til avisen.

Samme vurdering har Jesper Rangvid, professor fra Copenhagen Business School, som blandt andet har stået i spidsen for det udvalg, der blev nedsat i 2012 for at analysere årsagerne til finanskrisen.

Han siger til avisen, at bankerne ikke er pressede på en måde, der ligner det, man så op til seneste finanskrise.

Men han nævner, at man i stedet ser, at bankernes gennemsnitlige overskud og forrentning, som alle virksomheder skal levere for at være sunde på den lange bane, er under pres.

Ifølge en opgørelse fra Berlingske har Danske Bank, Sydbank, Jyske Bank, Spar Nord, Nordea og Nykredit Bank tilsammen tjent mindre i de første ni måneder af i år, end i den tilsvarende periode både sidste år og forrige år.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Svennevig Christensen

Hvori ligger alvoren med den negative rente? Er det vagthunden der gør for at få os til at forstå at vi allesammen bliver nødt til betale en endnu højere negativ rente, for endnu mindre indestående (mange bække små osv.) eller er det vagthunden der gør over for bankerne så de kan justere på lønninger og ansatte.

Der må ikke være ret meget at lave i de banker, når de er nødt til at kræve penge af os for vores indestående - men hvorfor skulle vi overhovedet have indestående? Hvad med om vi brugte vores indestående i vore egne investeringsforeninger?

Bankerne evner helt åbenbart ikke at tiltrække lånere og bruge vores store indestående på ex. den grønne omstilling, derfor må vi selv gang, for bankerne ser ud til kun at ville holde sig selv i gang.

Når man se de store lønninger og de mange ansatte i den sektor, forstår man bedre hvorfor vagthunden gør - det gør han sikkert på vegne af de mange tusinde meget højtlønnede beskæftigede i sektoren, og vi, der i dag er tvunget til at bruge bankerne, skal selvfølgelig betale gildet. https://finanswatch.dk/Finansnyt/article11183835.ece

Krister Meyersahm

Lovgiver vil sætte loft over rentens højde på de famøse quick-lån og - det var da på høje tid at vågne op. Det er også nødvendigt at lovgive om en mindste rente ved lån i banker og i øvrigt for alle pengeudlånere. Det kunne være 5%. Lovgiver må tage ansvar nu, så vi får lidt orden tilbage i pengeverdenen.

Danske banker er helt rigtigt udfordret på deres forretningsmodel. Gennem mange år har bankerne fået lov til at tiltage sig en stadig større andel af vores samfundsøkonomi, og har nu en størrelse, som kan være samfundstruende i tilfældet af en finansiel krise, som for 10 år siden.
I bestræbelserne på at øge indtjeningen til gavn for ejere og ledende medarbejdere, har bankerne afprøvet grænser for forretningsområderne. Når grænser afprøves sker det også, at grænser overskrides, og en række banker er under anklage for brud på lovgivning og moralsk holdning.
Som samfund må vi forlange, at den finansielle sektor kommer tilbage på det rette spor, som er at formidle kapital til de produktive erhverv og private borgere. De skal ikke understøtte spekulationskapital eller selv være en del af spekulationen.

Anders Reinholdt, Karsten Nielsen og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Bagmandspolitiet sigter nu Dansk Bank i en sag, hvor banken angiveligt skulle have snydt, og måske også bedraget, deres kunder. Det er næsten ikke til at fatte, men sådan ser det altså ud i toppen af den danske banksektor anno 2019.

Hvad var det han sagde den kloge digter: "Hvem er det største skurk - ham der røver en bank, eller ham der grundlægger én?" Han var ikke i tvivl om svaret, det kan vi vel heller ikke være længere.

Propaganda.

Det er en milde nudging som varsler at lige om lidt skal vi betale negativ rente på vore nem-konto.

Anders Reinholdt, Flemming Berger og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar