Erdogan truer med at gå imod Natos planer

Erdogan: Hvis alliancen ikke anerkender tyrkernes kamp mod "terrorister", går Tyrkiet mod forsvar af Baltikum.
3. december 2019 kl. 08:23Opdateret 3. december 2019 kl. 08:49

Tyrkiet vil modsætte sig Natos planer om forsvar af de baltiske stater, hvis alliancen ikke anerkender grupper, som tyrkerne kæmper imod, som terrorister.

Det siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, forud for et NATO-topmøde i London.

Erdogan fremsætter udtalelsen i Ankara tidligt tirsdag.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger i et interview, som blev offentliggjort tirsdag, at alliancen vil svare igen på et ethvert angreb mod Polen eller de tre baltiske stater.

- Ved tilstedeværelsen af Nato-styrker i Polen og de baltiske lande sender vi et meget stærkt signal til Rusland: Hvis der rettes et angreb mod Polen eller mod de baltiske stater, så vil hele alliancen reagere, siger han.

USA har opfordret Tyrkiet til at yde støtte til en Nato-forsvarsplan for Baltikum og Polen, men tyrkerne har indtil videre afvist dette. Tyrkiet siger, at Nato må give Ankara mere politisk støtte i dets kamp mod kurdiske militsgrupper i Syrien.

Tyrkiet omtaler de kurdiske grupper i Syrien, som menes at have bånd til det forbudte arbejderparti PKK, som "terrorister".

Gruppen De Syriske Demokratiske Styrker (SDF) ledes af kurderen Mazloum Abdi fra den kurdiske YPG-milits, der ifølge tyrkerne er en terrorgruppe på grund af forbindelser til den kurdiske PKK-bevægelse.

USA var allieret med SDF i kampen mod Islamisk Stat, og YPG-militsen har spillet en central rolle i nedkæmpelsen af Islamisk Stat i Syrien.

Natos ledere samles senere tirsdag til et todages topmøde i London for at markere 70 året for alliancens oprettelse.

Forsvarsalliancen blev oprettet i 1949 og består af 29 medlemslande.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg synes det er på tide vi sparker Tyrkiet ud af NATO. De styres af en diktator, der forfølger sine politiske modstandere og som prøver at afpresse sine venner. Istedet bør vi anerkende Kurdernes ret til en selvstændig nation. De vil være en meget bedre partner for NATO i mellemøsten. Tyrkernes kan være velkomne igen, når de er sluppet af med Erdogans tyranni.

Peter Beck-Lauritzen

Ham Erdogan, altså! Giv ham lige "et tre ugers kursus" i, at se forskel på Rusland og "terrorister", (det sidste begreb må Erdogan have lært af israelerne=carte blanche til at dræbe civile og uskyldige). Dertil kan tilføjes, at Erdogan købte russiske raketter (er de mon compatible med amerikanske systemer), sikkert med "stringes attached". Erdogan, NATO bekæmper også terrorister, hvis "velsignet" af USA, men balterne er endnu ikke blevet "velsignet" med denne status endnu!

Rent militærstrategisk er Tyrkiet en vigtig partner for Europa, noget man ikke kan komme uden om. At man ikke kan lide Erdogan er en anden sag, som man dog gør klogt i at vurdere lidt mere nuanceret og diplomatisk.